Roskanpoimijan blogi

Vihreistä löytyy vielä järkeä ?

 Siitä on kulunut jo noin kolme vuotta, kun Helsingin seudun vihreät hyväksyivät muiden puolueiden mukana jätevoimalan perustamisen tälle ns  Metropol-alueelle. Olin runsaan vuoden ajan mainostanut, että sen pitää olla sitten  arinapoltolla varustettu. Se on ainoa menetelmä, joka tulee toimimaan käytettäessä sekajätettä. 

 Koko ajatus jätevoimalasta oli ollut ydinvoiman kanssa yksi kahden suurimman synnin joukossa , jota oikea vihreä ei missään nimessä saanut kannattaa. Kolmanneksi suurin synti oli se, että jos jostain syystä jätevoimala perustetaan, se ei missään tapauksessa saanut olla arinapoltolla varustettu.  Nyt nämä kaikki kolme kuolemansyntiäni ovat täyttymässä.

 Näin tapahtui myös Greenpeacen historiassa. Sen perustajista kuuluisimmat idealistit James Lovelock, Patrik Moore ja Stewart Brand luopuivat liikkeen johdosta huomattuaan, ettei maailmaa voida pelastaa ainakaan kieltämällä ydinvoima. Maailman tuhoutuu vasta kun kymmeniä tai satoja ydinlatauksia räjäytetään. Mutta maailma tuhoutuu varmasti, jos jatkamme ilmakehän saastuttamista.

 Tästä syystä entiset ja nykyiset punavihreät ristivät heidät nimillä, joita tähän ei kannata mainita.

 Osmo Soininvaara on tämän päivän uutisten mukaan ehdottanut, että Vihreät luopuisivat ydinvoiman vastustamisesta. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Soininvaara kehottaa puoluetovereitaan ja erikoisesti sen johtoa harkitsemaan ilman ennakkoluuloa asiaa. Nyt se onkin helpompaa, kun naiset on sielläkin siirretty taka-alalle. Ei naisissa mitään vikaa ole, kunhan he osaavat vain oikean päättelytaidon. Soininvaarakin on näköjään huomannut sen, vaikka ei viisaana miehenä ole sitä erikseen  maininnutkaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Ymmärsinkö oikein vai väärin, että vihreät ovat hyväksymässä pääkaupunkiseudulle jätteenpolttolaitoksen ja että se voidaan varustaa arinapolttomenetelmällä? Ei kai sentään? Miten Vihreä liike voi luopua perustastaan? Vihreät ovat aina vastustaneet jätteiden hävittämistä mm niiden polttoa. Jätteet pitää kierrättää, koska hävittäminen kannustaa turhaan kuluttamiseen. Näin kuuluu Vihreiden pyhä periaate.

Yksi vihreistä laeista kuuluu "Jos heität jotain jäteastiaan etkä kierrätä sitä sinun tulee kieriskellä huonon omantuntosi vallassa".

Raimo Myöhänen

Kyllä se on totta. Jätevoimala tulee lähelle Kehä III ja Porvoomtien risteystä. Voimala tulee tuottamaan puolet Vantaan kaukolämmöstä ja sähköä 80 Mw. Voimalan kustannukset ovat noin 120 milj.euroa.

Käyttäjän mmr10000 kuva
Marko Reinikainen

Tuosta Soininvaaran kommentoinnista sen verran että mies mainitsee että ydinvoima sinällään ei saa muodostua esteeksi esimerkiksi puolueeseen liittymiseen.
Samaan hengeen vetoon lisää että "Asialla ei ole enää yhtään mitään merkitystä, sillä Suomeen ei enempää ydinvoimaa mahdu".

Raimo Myöhänen

Kun 2kpl 400 Mw:n voimalaitosta korvataan kahdella 1200 Mw:n voimalaitoksella, se vastaa kuutta vanhaa pian purettavaa.

Jouko Koskinen

Niin juuri - solutetaan voimalaan vihreä Troijan hevonen - olisikohan syytä tiukentaa kontrollia. Eihän siitä ole kauankaan kun Olkiluodossa työkalulava syttyi tuleen yöllä - aivan itsestään.

Raimo Myöhänen

Miten kummassa ne kaikki pyromaanit ovat kerääntyneet yhteen ja samaan puolueeseen

Heikki Ojala

on se vaan taas kumma miksei Suomessa voisi enemmän, kun Ruotsissa poltetaan kaikki talousjäte. Mutta meillä ei, miksi?

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Ruotsin+poltto...

lisää pravdaa:

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Pohjoismaissa+...

Raimo Myöhänen

Nyt meillä taitavat mennä jätevoimalat ja ydinvoimalat sekaisin?
Markon kanssa puhuttiin ydinvoimasta ja sitä ennen jätevoimaloista. Sorry!

Raimo Myöhänen

Lauri. Jätevoimaloiden rakentamisesta päättävä laki muuttui vajaa 10 vuotta sitten. Vihreiden iskulause oli, että jos jätteitä aletaan polttaa, niin niiden keräys ja lajittelu loppuu siihen.
Jätteitä kannattaa kymmenen vuoden sisällä alkaa kerätä, sillä niistä tullaan vielä maksamaan hyvin ja Suomi rikastuu. Ylimääräinen sähkö viedään Ruotsiin!

Heikki Ojala

Niin kai. Minä kysyin miksi jätteiden poltto jopa Ruotsissa on normihommaa, 30 laitosta, vihreää politiikkaa ja Suomessa se ei sitä ole. Vai vaatiiko tyhmimmän Niinistön akka Ruotsissa jätepolttolaitosten sulkemista?

Oletan sinnetännemäkien pitävän tarpeellisena Puolueen olemassaolon kannalta eli äänestäjiensä höynäyttämiseksi vastustaa edes jotain "saastuttavana" ja onhan siinä laitoksessa semmonen piippu. Mielikuvana lapsena kuullut taistolaislaulut "rikkaan tehdas haisee pahalle". Tunteita ja fiiliksiä.

Raimo Myöhänen

Jätevoimalan savukaasut ovat vain kymmenesosa esim. hiilivoimalan kaasuista ja hiukkasista. Tämä perustuu "märistä" suodattimista, joita valvotaan jatkuvasti myös ulkopuolisten taholta.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Polttolaitoksessa on haettu jo ilmeiseti muutosta sen alkuperäiseen toimintaan, jos olen ymmärtänyt oikein. Siellä halutaan polttaa myös sairaalajätetä ja kyllästettyä puujätettä, sekä jotain muuta ongelmajätettä. Ilmeisesti alueen asukkaat ovat todella tyytyväisiä tästä toiminnasta.
Toivottavsti tuulet olisivat suotuisa Helsinkiin päin.

Raimo Myöhänen

Kuulehan Hannu. Ensinnäkään Jätevoimalaa ei rakenneta asutuskeskuksiin. Toiseksi niissä on erikoissuodattimet, jotka ovat 10 kertaa tehokkaammat kuin hiilivoimaloissa. Kolmanneksi, normaali jätevoimalassa palamislämpötila on n.450 C, kun mainitsemiasi jätteitä polttavassa laitoksessa noin 7-800 astetta. Korkea lämpötila saadaan syöttämällä palotilaan happea ja maakaasua, jompaa kumpaa tilanteen mukaan.
Kannattaa ottaa selvää, ennenkuin alkaa puhua perättömiä.

Vesa Väyrynen

"Vihreistä löytyy vielä järkeä" Kaiken tämän kurjuuden keskellä edes yksi hyvä uutinen.Muuten, onko sieltä löydetty joku muukin Soininvaaran lisäksi.On kyseenalaista mennä yksittäistapauksen perusteella leimaamaan koko puolue. Jotain rotia sietäisi olla.

Raimo Myöhänen

Kun yksi uskaltaa tulla ulos kaapista, muitakin alkaa uskaltautua.

Pekka Roponen

Täällä Lahdessa kuulemma poltetaan maakaasua ja jätteitä sekaisin, jotta palaisi puhtaammin korkeassa lämpötilassa. Miksei pääkaupunkiseudulla?

Jouko Koskinen

Korkea palamislämpö ilmaylimääräälä antaa paremman hyötysuhteen senvuoksi että mm. fosfori palaa pentaoksiideikseen jolloin sen jalostaminen palamisjätteistä lannoitteeksi on hankalaa kun liuottimeksi tarvitaan joku kevyt hiilivety.

Kemistit hoi !

Ilmaylimäärä korkeassa palotilan lämmössä tuottaa runsaasti typen oksiideja. Happirikastettu polttoilma vähentäisi näitä noxseja, mutta fosfori hapettuu vain pahemmin. Suo siellä - vetelä täällä.

Ruotsissa on kokeiltu koneellista lajittelua kaasutuksen yhteydessä hyvin tuloksin. Hyvin ja hyvin - laitos on kallis, vaatii henkilökuntaa ja terminen hyötysuhde huononee. Kyllähän hannuhanhien kelpaa, on halpaa vesi - ydin ja kaasusähköä vaikka muille jakaa.

Jätepoltto kuuluu siellä osana päätoimialaan _jätehuolto_ ja kierrätys. Sen nettoenergiatuotto on toissijainen seikka. Toisin kuin viher-Suomessa - missä neulasetkin laahataan poltettavaksi.

Raimo Myöhänen

Hapen ja maakaasun oikea seossuhde minimoi savukaasut minimiin. Aina sieltä jotain tulee, mutta nyt on kyse siitä, millä tekniikalla vähiten?

Raimo Myöhänen

Pekka. Pääkaupunkiseudulle tuleva jätevoimala on moneen kertaan parannettu painos Lahden versiosta. Mm palokaasut ja pienhiukkaset täällä käytetyllä tekniikalla saadaan lähes kokonaan suodattimiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset