Roskanpoimijan blogi

Cityjänikset tihutöissä

Lumenauraaja oli suuressa viisaudessaan kipannut pihatieltä auraamansa lumen tien vieressä kasvavien omenapuiden vierustalle. Oli siinä cityjänisten sitten mukava herkutella tuoreilla omenapuun kasvustoilla sekä kuorella. Kevätauringon lämmittäessä kolma-neljämetrinen lumuvuori laski nopeasti, paljastaen aina vaan uutta syötävää nälkäisille pupuparoille. Noin neljä viikkoa sitten kahden puun oksistosta puolet oli syöty ja runko kokonaan kahden  metrin korkeudelle saakka. Kummallakaan omenapuulla ei ollut enää mitään mahdollisuutta jatkaa elämäänsä.

 Kolme-neljä viikkoa sitten pyysin isännöitsijää tutustumaan silloiseen tilanteeseen. Ehdotin, että kaadetaan kuolemaan tuomitut puut, jotta jänikset voivat syödä niitä ja jättävät loput 15 rauhaan. Samalla voitaisiin kaataa pari tontin reunamilla kasvavaa haapaa jänisten ruoaksi, olivathan ne jo pitempään muutenkin varjostaneet pihamaata. Isännöitsijän vastaus oli, että sitten saataisiin kaikki lähiseudun jänikset asumaan meidän piha-alueelle. Mikään ei tuntunut sopivan hänelle, mutta lupasi kuitenkin palata asiaan. Vuodesta ei ollut puhetta.

Eilen isännöitsijä soitti ja kertoi tulevansa puutarhurin kanssa tutustumaan tilanteeseen. Tapasimme  puutarhan vierustalla olevalla tiellä, josta oli hyvä näkyvyys koko alueelle. Esittelin jo aikaisemmin syödyt kaksi puuta, sekä sen jälkeen samaan tilaan kalutut 5 muuta nuorempaa alle kymmenvuotiasta puuta. Nämä seitsemän olivat varmasti kuolevia, mutta kaikki loputkin olivat puutarhurin mielestä siinä kunnossa, että turha niistä on enää kunnon satoa odottaa.

Mainitessani tontin reunalla kasvavat haavat ja niiden kaatamisen jänisten ruoaksi, piti puutarhuri ajatusta hyvänä. Tosin haavat olisi pitänyt kaataa maaliskuun alkupuolella. Nyt ei ollut muuta tehtävissä kuin poistaa kokonaan kalutut oksat ja käsitellä katkaisukohdat.

Ennen lähtöään puutarhuri totesi harmissaan, että näin käy useimmiten. Heidät kutsutaan paikalle vasta sitten, kun mitään ei ole enää tehtävissä.

Tai onhan jotain sentään. Katkotut omenapuun rungot pitää kuskata pois.

  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset