Roskanpoimijan blogi

Ratkaisu Itämeren tilaan

Sen jälkeen kun venäläiset ovat taas näyttäneet todelliset karvansa, pitänee etsiä uusia, radikaaleja vaihtoehtoja Itämeren tilan parantamiseen. Yhdeksi tehokkaimmaksi menetelmäksi ehdotan Itämeren veden vaihtamista puhtaammalla ja happirikkaammalla Atlannin tai Pohjanmeren vedellä. Vaihto ei tapahtui vuodessa eikä kahdessa, mutta vesi vaihtuisi tasaisen varmasti. Samalla Itämeren kalakanta vaihtuisi lähes täydellisesti.

Suomen pisin ja maailman toiseksi pisin vesitunnelihan on ns. Päijännetunneli, jolla on pituutta noin 120 kilometriä. Tunnelin rakentaminen kesti kymmenkunta vuotta. Kapeimmillaan tunnelin halkaisija on kymmenkunta metriä. Tunnelissa on yksi vesivoimalaitos.

Rakennetaan vastaavanlainen vesitunneli Pohjois-Atlantilta Ounasjokeen Kautokeinon kohdalla. Siellä norjalaisesta vuonosta vesi virtaisi 65-75 kilometriä pitkää tunnelia pitkin Ounasjokeen, josta se virtaisi edelleen Kemijokeen, käyttäisi muutamaa vesivimalaitosta matkallaan Pohjanlahteen eli Perämerelle.

 Perämereltä raikkaan veden kulku jatkuisi Pohjanlahdelle, Itämerelle ja Tanskan salmien kautta Pohjanlahdelle. Vaikesti  hapetettavat Itämeren syvänteetkin tulisivat näin aikaa myöten kunnostettua.

Koska veden pinta johtuen tuulen suunnista voi olla Tanskan salmissa korkeammalla kuin Pohjois-Atlantilla, voisi virtaus olla päinvastainenkin. Silloin Itämeren syvänteiden veden vaihto tapahtuisi paljon nopeammin.

Rakentamalla ehdotettu tunneli, ei oltaisi alistettuja ryssien oikuille, vaan saataisiin melko nopeasti näkyviä seuraamuksia aikaan.

Tunnelin kustannukset olisivat Suomen osalta korkeintaan Guggenheim-museon rakentamisen luokkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

K Veikko

> Rakennetaan vastaavanlainen vesitunneli Pohjois-Atlantilta
> Ounasjokeen Kautokeinon kohdalla

Kuinka vesi voi virrata ylämäkeen?

Raimo Myöhänen

Kuka sanoo, että vesi virtaa ylämäkeen? Vesi saa virrata siihen suuntaan kuin se luontaisesti virtaakin!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset