Roskanpoimijan blogi

Mitä Breivikin oikeudenkäynnissä etsitään

Ymmärtääkseni yhden ihmisen tappoon tai murhaan syyllistyneen tappajan oikeudenkäynti käydään yhdessä päivässä. Kun syyllisyydestä ollaan epätietoisia oikeudenkäyntiin tarvitaan lisäaikaa. Kuitenkin todistelu suuntaan tai toiseen käydään siitä, onko syytetty tosiaan syyllinen vai syytön. Vai oliko kyseessä hätävarjelun liioittelu.

Norjalaisen joukkomurhaajan Breivikin syyllisyydestä ei silti liene mitään epäselvää. Yli 70 ihmisen tappaminen on tapahtunut kymmenien todistajien silmien edessä. Kuitenkin oikeudenkäyntiä jauhetaan viikosta toiseen. Televisiointi naapurimaihin tapahtuu suorana. Tapauksesta on tehty sirkus, jossa on vain yksi klovni, Breivik.

Kuten totesin, syyllinen on selvillä. Epäselvää vain lienee siitä, oliko Breivik tekoa tehdessään hullu vai ei. Ensimmäisessä tutkimuksessa Breivik todettiin syyntakeettomaksi, toisessa taas selväpäiseksi. Nämä hullun kirjoihin kirjaaminen tai vapauttaminen puhuttaa nyt puolta maailmaa. Tapahtuuko siinä suuri virhe, jos  mielenvikainen, yli 70 murhaa tehnyt teljetäänkin vankilaan.

En tiedä, onko hullujenhuone parempi vai huonompi paikka viettää muutama kymmenen vuotta. Asiastahan selvittäisiin helpommin, jos Breivik teljettäisiin ensin vankilaan, ja jos hän heittäytyykin hulluksi, seuraisi majanmuutto hullujenhuoneeseen. Ei tarvitsisi viikkokaupalla arvailla, mitä tappajan  päässä liikkuu. Tai ovathan  norjalaiset muutenkin vähän kummallisia. Eivät liittyneet edes Euroopan Unioniin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

”Ymmärtääkseni yhden ihmisen tappoon tai murhaan syyllistyneen tappajan oikeudenkäynti käydään yhdessä päivässä.”
”Yli 70 ihmisen tappaminen on tapahtunut kymmenien todistajien silmien edessä.”

Vastasit jo itse. 70 päivää menee sitten 70 ihmisen surman selvittämiseen.

Ei silti, en haluaisi olla tuomari.

Raimo Myöhänen

Arvelin, että oikeudenkäynti olisi suoraviivaisempaa. Käsittääkseni 1 tai 70 murhaa on elinkautinen, sitähän ei voi korottaa?

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Jokaisen uhrin teon kuvaus on kai tehtävä, siksi 70 urhria vie 70 kertaa enemmän aikaa kuin yksi uhri.

Tapio Vehmaskoski

Ihmettelen myös minkälainen spektaakkeli Breivikin oikeudenkäynnin ympärille on rakennettu? Tämä ei ole hyvä eikä tervettä. Voidaan on vain arvaille minkälaisia seuraamuksia voi tulla! Maailmassa tulee piisaamaan "Breivikkejä", jotka seuraavat silmät kiiluen mihinkä asti voi päästä hullujen teoilla. Julkisuus, esilläolo, näkyvyys voivat laukaista tällaisten päässä hakaset auki. Voimme vain arvailla mitä hulluutta joudumme seuraavaksi todistamaan.

Jospa yhteiskunnat osaisivat/jaksaisivat paneutua ja ponnistella yhtä paljon taikka enemmän niiden ihmisten eteen ja puolesta, joiden osana on joutua näiden hullujen uhreiksi.

Raimo Myöhänen

Yleisöltä suljettu oikeudenkäynti olisi ollut asiallisempi?

Käyttäjän miralaakso kuva
mira laakso

Ei. Se estäisi yleisön näkemästä ja kuulemasta millainen hullu eli rasisti Breivik on.

Itse en katso liveohjelmaa, mutta välillä luen. Oikeastaan katson vain kuvat hänestä ja nopeasti vilkaisen tekstin (syventymättä sen enempää), mutta eniten odotan oikeudenkäynnin loppua.

Käyttäjän miralaakso kuva
mira laakso

Ehkä oikeudenkäynnin tarkoitus onkin estää tulevat hullut. Ehkä se auttaa myös tarkkailemaan läheisiä paremmin. Ainakin Breivik osoitti sen, että hulluja on myös eurooppalaisissa ja että hulluilla on vinoutunut käsitys tasa-arvosta.

Raimo Myöhänen

Rikollisten oikeusturva on oikeuslaitoksen sydämen asia?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset