Roskanpoimijan blogi

Asevienti on veteen piirretty viiva

Siinä samalla kun Suomen ulkoministeri Tuomioja on kieltämässä Suomelta aseiden vientiä johonkin epävakaaseen pohjois-Afrikan maahan, löytyy  maailmalta kymmeniä maita, jotka ovat valmiita täyttämään asetyhjiön  omilla tuotteillaan liikoja kyselemättä. Kun Venäjä ja Kiina jarruttavat Syyrian päätöslausuman hyväksyntää, se tietää sitä, että heidän asevientinsä sinne on vielä kesken. Itäblogin maathan ovat Syyrian suurimpia aseistajia olleet kautta aikojen.

 Eivät johtavat Eu-maat ole sen parempia valikoidessaan aseittensa vientiä. Esim. Ranska on tehnyt sopimuksen neljän Mistral-luokan maihinnousualuksen toimittamisesta Venäjälle. Yhteen alukseen sopii 16 helikopteria, 4 maihinnousualusta, 1 pataljoona erikoisjoukkoja, se on noin 800 miestä. Koko komeuden  hinta on 720 milj.euroa.

Samaan aikaan syyllistetään Suomea siitä, että  korvatakseen maamiinat, se ostaa sirpalepommeja puolustuksensa tueksi. Kun verrataan Venäjän ja Suomen asehankintoja, on ero niiden välillä kuin yöllä ja päivällä. Pitääkö maamiinojen hävittäminen peruuttaa nyt vielä hyvän sään aikana? Säästettäisiin samalla valtion menojakin.

Eikä Ranskan tiskin alta myyminen lopu tähän. Samalla kun Kreikka painiskelee taloutensa kanssa, se ostaa Ranskalta 4 fregattia, 300 milj. euron kappalehintaan. Loppujen lopuksi nämäkin hankinnat taitavat kaatua euron avustajien maksettavaksi. Vastuun ja vastuuttomuuden raja on kuin veteen piirretty viiva. Jotkut osaavat vetää tämän viivan itselleen sopivimpaan kohtaan.

Ranska onkin EU:n aseidenvientilistojen tilaston kärjessä. Yllättävästi Italia sijoittuu toiseksi, ja Saksa vasta kolmannaksi ja Iso-Britannia neljänneksi. Ruotsi vei runsaat 1,1 miljardin euron edestä, kun Suomen vienti oli selvästi alle 400 miljoonaa. Silloinkin siinä on jo mukana kaksoiskäyttöteknologiaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Reijo Kamula

Kun Venäjä ei ole miinasopimuksessa mukana, niin oli suoranaista hulluutta, luopua miinoista yksipuolisesti!
Kyllä kauppa on jokatapauksessa edullista, jos pystyisimme asekaupoilla rahoittamaan miinoja korvaavien asejärjestelmien hankintaan, niin ei niiden myynistä turhantarkkana kannata olla.
Aina on olemassa vaara, että aseita käydetään siviileitä vastaan, ei se yksipuolisella pidättymisellä muutu miksikään!
Muuten kaikki maailman aseet on ostettu puolustuskäyttöön, vaan oletko kuulut jonkun maan ostavan hyökkäysaseita?!

Raimo Myöhänen

Aivan oikein! Aseet ostetaan puolustusta silmälläpitäen. Tosin ketun häntä kainalossa!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset