Roskanpoimijan blogi

Todennäköinen vappusää

Vappusää, samoin kuin Juhannussääkin, on aina kiinnostanut suomalaisia. Ainoa  veikkaus, joka aina on osunut oikeaan,  lienee seuraava: jos Vappuaamuna on lunta katolla, niin sitä on  maassakin. Sain sen itse  omakohtaisesti kokea vuonna 1957, jolloin Helsingissä Vappuaattona ja Vapunpäivänä  satoi LUNTA vedeksi muunnettuna 19,3 mm. Ylioppilaat saapuivat Ullanlinnanmäelle hiihtäen 20-30 senttisessä lumisohjossa. Monilla Vappumarssijoilla oli kumisaappaat jalassa, mutta silloisessa punaisessa ilmapiirissä ei passannut olla poissa rintamasta. Vapunpäivän lumiennätys koettiin Vappuna 1941, jolloin Helsingissä mitattiin lumen syvyydeksi 27 sentiä.

Vaikka sadetta saatiin roppakaupalla vuonna 1957, ei muutaman asteen pakkanen ja hyytävän kolea tuuli saanut lämpömittaria laskemaan vuosisadan alinpaan lukemaan. Sellainen koettiin vuonna 1917, jolloin aaton ja Vappupäivän välisenä yönä pakkasta oli -6,6 astetta Helsingissä ja Vapunpäivänä vuonna 1935  -4,8 astetta. Koettu takatalvi v.1917 ei kuitenkaan pystynyt viilentämään tunteita punaisten ja valkoisten välillä, vaan johtivat myöhemmin marraskuussa Suurlakkoon ja sittemmin sisällissotaan.

On Suomessa vietetty lämpimiäkin Vappuja. Sellainen koettiin Vapunaattona 1998 18,9 astetta ja vielä Vapunpäivänä  mitattiin ennätys  19,3 astetta. Kuitenkaan korkeat lämpötilat eivät houkutelleet kansaa marssirintamaan, vaan päinvastoin rivit näyttivät harvenneen entisestään. Oli tärkeämpää kiiruhtaa mökille maata rapsuttamaan kuin tiivistämään rivejä.

Kun vertaa työväen yhteistä voimanosoitusta viimeisten 55 vuoden ajalta, ei voi muuta kuin todeta, että kannatus kulkee alaspäin kuin lehmän hännän kasvu. Erikoisesti muistan vuoden 1956 Vapun, jolloin seisoin kavereiden kanssa Mannerheimintien jalkakäytävällä vastapäätä Vanhaa. Niin marssijat kuin pääosa katsoajiakin oli täynnä paatosta. Tsekkoslovakian tien piti olla meidänkin tiemme.

Vaikka nykyisillä sääprofeetoilla on kaikenlaiset pelit sun vehkeet, ovat he olleet tähän saakka kovin varovaisia Vappusään suhteen. Ensin ennustettiin sitä kuuluisaa todennäköistä säätä, mutta Vapun ajankohdan lähestyessä sää on koko ajan parantunut, vaikka lämpötilakäyrät ovatkin pysyneet siellä todennäköisen rajamailla. Minusta tuntuu, että aattoaamuna saadaan kuulla se todennäköisin aaton sää 50 %:n varmuudella.

On se niin vaikeaa tuo ennustaminen. Uskoisin, että pakkasilta ainakin tullaan välttymään?

Lähteet: Ilmatieteenlaitos

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Roponen

Sateen sattuessa tilaisuus pidetään sateessa, kuten todettiin VPK:n kevätjuhlan kutsussa.

Raimo Myöhänen

Toteamus sisältynee todennäköiseen vappusäähän?

Käyttäjän mctimo kuva
Timo Korpelainen

Vapun sääennuste: Koko maassa kohtalaista tai navakkaa viinan hajua. Päivällä mölinä on vaihtelevaa ja yötä kohden voimistuvaa. Käsivarren seudulla ja napapiirin molemmilla puolilla humala voi nousta kolmeen promilleen. Loppuviikosta selviää tai melkein selviää.Älykkyysosamäärä on koko jakson ajan hieman nollan alapuolella

Raimo Myöhänen

Se on ennustettavissa oleva suomalainen vapunviettotapa?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Miksiköhän teidän piti mennä provosoimaan? Mie oon käsittäny, että provosointi suomeksi on "kaivaa verta nenästään".
Iloista Vappua Raimolle Kansainvälisen merkeissä.
Provosoiduitko?

Raimo Myöhänen

Teuvo. Se oli sellaista nuoruuden intomieltä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset