Roskanpoimijan blogi

Käsihygieniaa

Ei siitä ole montakaan kuukautta aikaa, kun amerikassa oli tutkittu ihmisten käsienpesua vessassa käynnin jälkeen. Tuloksena oli, että 6 naista kymmenestä ja 8 miestä kymmenestä muisti pestä kätensä ennen poistumistaan vessasta.  Ne, jotka jättivät kätensä pesemättä, selittivät käyttäneensä pyyhkimiseen paperia. Pesi kätensä tai ei, vessan ovien kahvat ovat jokatapauksessa siinä kunnossa, että uusintapesu olisi jokatapauksessa tarpeen.

On maita, kuten Intia, Pakistan ja Bangladesh, joissa vieraan vasempaan käteen on syytä olla koskematta. Se on nimittäin se saastainen käsi, jota käytetään, kun vessasta  puuttuu paperi. Jos seuraatte esimerkiksi intialaisten ruokailua, siihen käytetään pelkästään oikeaa kättä.

Kusi sormilleen tai ei, on vessasta poistuessaan  aina syytä pestä kätensä. Ulkomailla ollessaan melko varmasti säästyy mahataudilta ja täällä kotimaassa flunssalta. Samoin sormin koskettelu nenään, huuliin tai silmiin ennen käsien pesua on parasta välttää.

Minua inhottaa ihmiset, jotka mielestään ovat esimerkillisen sisäsiistejä, mutta ovat sitten valmiita suukottelemaan koiraansa ja kissaansa. Nämä eläinten ystävät eivät näytä tajuavan, että kissan ja koiran kieli on sen vessapaperi. Miltä teistä tuntuisi, jos tälläinen henkilö olisi heti valmis suutelemaan teitä oikein syvän kielipusun mitalla?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Minä ainakin kunnioitan miehisyyttäni niin paljon, että pesen käteni ennen pisoaarille menoa, enkä jälkikäteen, niin kuin monet muut tekevät.

Raimo Myöhänen

Niinhän se parasta taitaa olla!

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Suurin hygieeniavaara on kuitenkin yleisesti se, että ruuat jätetää valmistuksen jälkeen liedelle tai pöydälle lämpimään jopa useiksi tunneiksi. Hygienian kannalta ruoka tulisi jäähdyttää mahdollisimman nopeasti ja siirtää sitten jääkaappiin.

Tässä on kyse siitä, että ruokamyrkytysmikrobit leijuvat ilmassa, ja ne vääjämättä laskeutuvat esillä olevaan ruokaan. Kyse on siitä että jos hiukkanen on tarpeeksi pieni, niin se leijuu ilmassa pitkiäkin aikoja. Me emme vain huomaa tätä ilmiötä, koska ilmassa leijuvat hiukkaet ovat niin pieniä, että emme näe niitä. http://fi.wikipedia.org/wiki/Aerosoli

Tästä samasta syystä ruokaa ei saa jäähdyttää ikkunanlaudalla, koska ulkoilmassa leijuu näitä ruokamyrkytystä aiheuttavia bakteereja ja niiden itiöitä. Tosin talvipakkasella riski on lumen ja pakkasen takia pieni.

Raimo Myöhänen

Monet säästävät sähköä jäähdyttämällä ruoan ensin hellalla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Yllättäen naiset ovatkin laiskempia fygienian suhteen? Itse pesen ennen ja jälkeen.

Raimo Myöhänen

Ennen ja jälkeen pesu onkin välttämättömyyttä, riippuen tekemästään työstä. Entisenä maanviljelijänä jo vaatteiden likaantuminen vaati sen.

Hannu Tanskanen

@ Tallinkin Viron laivan seisovasta pöydästä saan aina vatsani kuralle muutamaksi päiväksi,jenkeistä en koskaan,syön tunnettujen ketjujen,Denny´s, Shoney´s, Kentucky Fried Chicken etc. ravintoloissa. Kertonee jotain maiden hygieniaeroista. "Etniset" syöttölät kierrän kaukaa,sorry,ei rasismia vaan terveydenhoitoa.

Raimo Myöhänen

Joillain on tapana paljain käsin testata leivän mureutta. Minulta se leipä jää kyllä syömättä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset