Roskanpoimijan blogi

Käen kukunnat on sitten kuultu

Tämän vuoden käen kukunnat on sitten kuultu. Sanotaan, että Juhannuksena käki nielaisee vihneen kurkkuunsa, eikä kesäinen "laulu" sitten enää kaiu.

Suomi on kai ainoa maa maailmassa, jossa käkeä kutsutaan käeksi. Kaikkialla muualla käen nimenä on kukkuu tai sen seurannainen. Tämä todistaa sen, että vain Suomessa ihmiset ovat menneet/päässeet   tarpeeksi lähelle kukkuvaa lintua, ja todella kuulleet, mitä se oikein sanoo.

Normaalisti kuullaan vain kukkuvan käen kukkuu "laulu", mutta kun pääsee tarpeeksi lähelle, jokaisen "kukkuu" kiekaisusarjan  välillä tulee pari kolme "käk, käk, käk" kakistelua. Aivan kuin lintu yrittäisi puhdistaa kurkkuaan.

Juhannuksen jälkeen lintu ei enää saakaan kurkkuaan puhtaaksi, ja siksi  sen täytyy vaieta. Onko  linnun kurkussa  ohran vai rukiin vihne, sitä en tiedä, mutta hyvin se linnun hiljentää. Menkääpä ensi keväänä käen laulua kuuntelemaan, ja saatatte kuulla käk, käk, kakistelun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Heli Hämäläinen

Äimän käki tarkoittaa lankaan tullutta sotkua, sellaista solmua. Tässä valossa tämä kakistelu on oikea lähde sanalle.

Tein kerran sellaisen virheen, että menin kukkumaan takaisin käelle tekemällä käsillä kukkopillin. Käkihän riemastui tästä ja tuli teltan viereen kukkumaan koko yöksi. Tuli huonot unet kummallekin, sekä minulle että käelle.

Raimo Myöhänen

Kyseessä ei kai ollut kukkopilli, vaan aito käkäpilli!

Pentti Järvi

Espanjassa asuessani ajoin kymmeniä kilometrejä kuullakseni käen kukkuvan ja kukkuihin se samaan aikaan samassa paikassa kuin vuosi takaperinkin.

On myös sanonta "kännissä kuin käki". Happamia pihlajanmarjoja syönyt vai mistä se tulee?

Ääni: http://www.luontoportti.com/suomi/fi/linnut/kaki

Raimo Myöhänen

Minä asuin Culleran kaupungissa, mutta ei siellä luonnon käkijä kuullut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset