Roskanpoimijan blogi

Miksi erosin Vihreistä

Olin jo pitemmän aikaa miettinyt, että jos liityn johonkin puolueeseen, se tulee olemaan Vihreät. Olin täysin tietoinen siitä, että Vihreissä oli monta asiaa, joista olin täysin eri mieltä, mutta tuumin pystyväni vaikuttamaan niihin parhaiten sisältäpäin.

Siinä löin kirveeni teräpuolen kolahtaen kiveen. Vihreissä ei ollut keskustelutilaisuuksia, joissa olisi otettu kantaa akuutteihin kysymyksiin. Oli vain puoluejohdon määräys siitä, mitä mieltä kustakin asiasta oli oltava. Kun puoluejohto  pääasiassa  oli kaupunkilaisia, rikkaiden perheiden lapsia, niin tietäähän sen, kuinka asiantuntevia sieltä tulleet käskyt olivat. 

Tässä eräs esimerkki vihreästä ajattelutavasta: metsää ei saanut missään vaiheessa raivata. Ei edes ensimmäistä perkausta kulotuksen jälkeen saanut tehdä. Sanottiin, että katso miten hyvin ikimetsissä puut  ovat sijoittuneet saadessaan kasvaa mielensä mukaan. Kuitenkaan kukaan ei ottanut huomioon, että metsä oli kenties harvennettu monta kertaa, ennen kuin se  julistettiin ikimetsäksi.

Toinen kiperä asia oli jätteenpoltto. Sanottiin, että jos jostain  syystä joudutaan jätevoimaloihin menemään, se ei missään tapauksessa saa olla ns massapolttolaitos. Kukaan ei kuunnellut, että arinapoltto on mennyt paljon eteenpäin sitten Kyläsaaren polttolaitoksen. Minua uhattiin jo silloin erottaa kerettiläisistä ajatuksistani. Kuitenkin vihreiden edustajat Vantaan jätevoimalasta pätettäessä äänestivät arinapoltion puolesta.

Esimerkkejä olisi kymmenittäin, mutta jo nämä kaksi osoittavat selvästi, mihin vihreä ajattelutapa perustuu.

Henkilö, nainen tai mies, voi olla kunnioitettu  Vihreä tekemättä koko elämänsä aikana ainuttakaan vihreää tekoa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Raimo Myöhänen

Mitähän sana "kivaihqua" sana tarkoittaa?

Raimo Myöhänen

Olen kuullut, että sampanja on parasta, kun se on kylmää, kuivaa ja ilmaista.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Vihreät ovat maailman Stalinistisin puolue. Onneksi monissa maissa se on pudonnut kokonaan eduskunnasta, parlamentista ym. vastaavista.

Raimo Myöhänen

Vihreissä on myös oikeistolaisia jäseniä,mutta telaketjukommunistit jyräävät heidät.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

En itsekään ole enää vuosiin lämmennyt vihreille.

Mutta miten hitossa ne viharvassarit voivat toimia Kokoomuksen puisto-osastona?

Ristiriitaista sakkia juu.

Raimo Myöhänen

Kokoomuksen puisto-osasto on kuviteltu etäispääte?

Harri Mulari

Ei vastaa minun kuvaani. Esimerkiksi puoluejohto ei ole kyllä määrännyt tai käskenyt minua sanomaan tai tekemään yhtään mitään. Keskustelemaankin olen päässyt, tosin esimerkiksi pienemmissä paikallisyhdistyksissä keskustelu- ym. tilaisuuksien järjestäminen voi vaatia omaakin aktiivisuutta.

Kun esimerkiksi sitä eutanasiakohun nostanutta uutta periaateohjelmaa laadittiin, niin kaikki saivat osallistua. Vielä puoluekokouksessakin se muutti muotoaan ja jälleen kaikki puoluekokousedustajat olivat samalla viivalla.

Raimo Myöhänen

On uusia asioita, joista voi keskustelle. Mitä mieltä olet kahdesta mainitsemastani esimerkistä?

Harri Mulari

Tarvitsisin kyllä hieman tarkempia tietoja, että kuka/ketkä ovat sinua painostaneet lähtemään ja ketkä nämä ilmeisesti talousmetsää ikimetsinä suojelijat mahtoivat olla? Puoluejohto, paikallisyhdistys, muutama muu aktiivi tai puolueen jäsen? Kiinnostaa vilpittömästi missä mittaluokassa nämä huonot kokemukset ovat ilmenneet.

Modernilla jätteenpoltolla lienee paikkansa energiantuotannossa, eteläisen-Suomen vähäiset vanhat metsät totisesti kaipaavatkin suojelua. Jos ne häviävät, niin niistä riippuva lajisto ei puupeltoja istuttamalla tule takaisin.

Raimo Myöhänen

Kyse ei ole kuka/ketkä, vaan mikä on oma ajatus kysymyksistä?

Harri Mulari

Mielestäni vastasin jo. Itse ymmärsin, että blogi käsittelee toimintakulttuuria ja siksipä minua kiinnostaa nuo huonot kokemuksesi. Se helpottaa ongelman laajuuden haarukointia. Jos puolestaan kyse oli siitä, että jotkut jossain ovat väärää mieltä ja puoluejohto komentelee, niin asia selvä. Jotkut jossain epäilemättä ovat "väärää" mieltä, puoluejohdon komenteluun en siis ole törmännyt.

Raimo Myöhänen

Kertomani esimerkit ovat tyypillisiä esimerkkejä.

Raimo Myöhänen

Eutanasia asiassa en ole ollut mukana, mutta kannatan sitä tarkkojen sääntöjen jälkeen.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Eikös vihreissä ole joku oma osastonsa nimeltä "järkivihreä", jossa hömpötys on vähemmällä? Luin jostain.

Raimo Myöhänen

En ole kuullut sellaisesta, mutta sitä kyllä tarvitaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuota noin, aiheella miksi erosin siitä ja siitä puolueesta pääsee helposti luetuimpien kärkeen, mutta eikö ko. puoluetta voisi
kritisoida joissain blogeissa?

Sanottakoon myös että olet kirjoittanut Paljon Parempia, jotka
eivät ole keikkuneet kärjessä, ja varmuuden vuoksi sekin etten
ole äänestänyt vihreitä. Ja ennen kaikkea ettet suinkaan ole ainoa aiheesta kirjoittanut, mutta arvelin ettet joviaalina miehenä ota nokkiisi vaikka laitan mielipiteeni tämän paljon luetun bloggauksesi
kautta, siksi lykkäsin sen tänne. No hard feelings?

Raimo Myöhänen

Sinulla on mahdollisuus ottaa kantaa kuten muillakin. Tuo kärjessä keikkuminen hieman ihmetyttää minua?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No siihen voisi vaihtoehtoisesti kirjoittaa Miksi erosin vihreistä
sijaan minkä tahansa puolueen ja kärjessä keikkuisi.
Luen usein blogisi, enkä suinkaan luule että otsikoit tämän tahallasi.

Raimo Myöhänen

Olen pahoillani, että blogini otsikointi loukkaa Sinua.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei se loukkaa laisinkaan, ja kun tarkemmin ajattelee niin mikä ettei
kukin saisi osaltaan purkaa pettymystään.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Mukava havaita, että sinullakin on järki voittanut.Onnittelen viisaasta
päätöksestä:)

Raimo Myöhänen

Pätös on tehty, mutta sen viisaudesta voidaan olla montaa mieltä!

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Raimo, sinulla näyttää olevan sama periaate kuin minulla – parhaiten voi vaikuttaa sisältäpäin. No, minä en koskaan ole liittynyt vihreisiin, joten minulta on puuttunut tuo mahdollisuus ja huomaan kyllä että sellaista ei minun tapauksessani olisikaan.

Tuo metsäjuttu on mielenkiintoinen, vähän sama mihin minäkin olen törmännyt. Hauskin yksityiskohta mielestäni on kuitenkin ns. perinnemaisema ja sen hoito. Olen kirjoittanut siitä ja tulen kirjoittamaan, taustatiedon keruu on vaan vaiheessa sateesta ja lähteiden poissaolosta johtuen.

Vihreys ei ole puoluepoliittinen asia, vihreä voi olla kuka tahansa.

Raimo Myöhänen

Jotkut ovat omineet vihreyden ja myös määritelleet sen haluamakseen kaapuun.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Niinpä, minulle vihreitä ovat mm. Vasemmistoliiton Annika Lapintie, jota toki olen kritisoinut täällä hänen Nokia-kommenteistaan, mutta hän on aidosti kiinnostunut ympäristöasioista.

Tänään Marko Kivelän blogissa jakamani linkit sain facebookin kautta Keskustan poliitikolta.

Perussuomalaisten Pirkko Mattila on ainoa kansanedustaja joka on kommentoinut aiheeseen liittyviä kirjoituksiani, joten kyllä vihreyttä löytyy laidasta laitaan.

Kun on sitoutumaton voi tehdä yhteistyötä puoluerajoista riippumatta.

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Voisinpa melkein väittää, että sama puoluejohdon määräysvalta on kaikkien puolueiden ominaisuus. Kuitenkin ymmärtääkseni Vihreillä on vapaampaa tässäkin mielessä, ja enemmän vaikutusmahdollisuuksia. Järkivihreistä uutisoitiin taannoin hiukan, esim. http://www.sallakorhonen.fi/?p=105 - mutta onhan puolueella jo tiedejaosto, joka vaikuttaa melko edistykselliseltä, mitä tulee tietoyhteiskuntaan ja teknologiaan: http://tiedepuolue.fi/ (sivusto tosin oli pääasiassa eduskuntavaaleja varten mutta siinä on linkki eteenpäin)

Metsänsuojelulle ja jätteenpoltolle on järkeviä perusteita, mutta joskus on tunnettakin mukana tarpeettoman paljon. Eutanasiakeskustelua vähemmälle huomiolle tiedotusvälineissä jäivät esimerkiksi Vihreiden puoluekokouksessa esitetyt monet puheenvuorot, jotka puolustivat ydinvoimaa ja geeniteknologiaa.

Täytyykin perehtyä muiden puolueiden sisäisiin linjaeroihin ja ryhmittymiin näissä asioissa. Tieteellistä osaamista löytyy kyllä runsain mitoin kaikista puolueista. Pitäisi saada tieteellinen puoli kaikilla paremmin näkyviin, etteivät aina pelkät helpot kohut nousisi pinnalle.

Lauri Korhonen

Mielenkiintoista. Muutama kysymys.

- Jos osa Vihreistä on JärkiVihreitä mitä ne loput ovat?

- Onko JärkiVihreiden järjen käyttö (ts poikkeavat näkemykset) rajattu ainostaan tieteellisiin kysymyksiin?

- Kumpi puolisko vaikuttaa Valtioneuvostossa tällä hetkellä - JärkiVihreät vai ne muut?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Hassua, minäkin olen monessa asiassa vihreiden vähemmistöä. Pidän esillä miesten oikeuksia, pidän hiilivoimaa sinä oikeana vastustuksen kohteena en ydinvoimaa, kannatan kaupunkia Espooseen, en pelkkiä lähiöitä, suhtaudun ennakkoluulottomasti tieteeseen (gm ja nanoteknologia) yms. Enkä silti ole kuullut ensimmäistäkään pahaa sanaa moisista. Ainoan kerran kun sain negatiivista palautetta ajatuksistani oli eräällä listalla jossa kommentoin maahanmuuttoon liittyvien ongelmien käsittelyn ja niistä puhumisen puolesta. Siellä eräs innostui kutsumaan minua muukalaiskammoiseksi ;) Ja siihen nähden kuinka paljon olen kirjoittanut, se on todella vähän.

Raimo Myöhänen

Me olemme sinun kanssasi usein olleet samoilla raiteilla.

Käyttäjän SunnaOksala kuva
Sunna Oksala

Anni täti se minulle sanoi tässä eräässä keskustelussa, että kannattaa muuttaa isoon kaupunkiin kuten Helsinki. Että se ei ole oikein hyvä asia jos ihmiset palaa takaisin landelle kuten minä tein. Vihreiden mielestä pitää rakentaa paljon pyöräteitä ja vähentää autoilua. Ei mennyt kyllä minun logiikkaan se että eikö teitä ja niiden kunnossapitoa tarvita enään lainkaan jos vaikka kaikki yksityisautot lähtis puff tosta noin vaan pois? Kukas ne tienhoitomaksut sitten maksaa? Ne hesan fillaristitko?

Että vaikka kuinka loppusi tästä maasta autoilu niin teitäkö ei enää sitten enää tarvittaisiko?

Raimo Myöhänen

Tuo pyörätie asia ei tainnut loppuun saakka ajateltu.

Raimo Myöhänen

Aivan. Monta tärkeää asiaa on jäänyt puolitiehen. Miksi kaikkein tyhmimmät valitaan lainvalmisteluun? Ai niin, se on heille palkkio puoluetyöstä?

Käyttäjän SunnaOksala kuva
Sunna Oksala

Miks tässä maassa annetaan ulkolaisten rekkojen suhaa ilmaiseksi vaikka kaikki suomalaiset rekat joutuu maailmalla maksamaan tien käytöstä?

Miks ihmeessä täällä ulkolainen rekka hakee kuormaa Utsjoelta Kajaaniin? Ehkä siksi että se ulkolainen rekka voi tankkaa vaikka halpaa hubaa tankin täyteen ja polkea hintoja ja kuluttaa vielä teitämme maksamatta euroakaan tien käytöstään.

Raimo Myöhänen

Nyt Sunna olet politiikan terävimmässä kärjessä. Esttämällesi asialle PITÄÄ tehdä jotain!!!

Raimo Myöhänen

Kyllä tälläiselle menettelylle pitää jotain tehdä. Hallituksessa tuntuu olevan vain vellihousuja.

Käyttäjän vik kuva
Virpi Kauko

"Miks tässä maassa annetaan ulkolaisten rekkojen suhaa ilmaiseksi"

Erittäin hyvä kysymys; ei pitäisi antaa minunkaan mielestäni. Ehkäpä voisit herättää aiheesta keskustelua omassa blogissasi? Kommenttiasi ei täältä helposti huomaa, kun ei se liity mitenkään otsikon aiheeseen.

Raimo Myöhänen

Taidanpa kirjoittaakin!. Aihe vaatii vaun perusteellisen pohjatyön!

Lauri Korhonen

Kokemuksen ääntä ei voita mikään. MOT. Eipä ainakaan tarvitse lukea turhanpäiväisiä "tutustu asiaan vähän syvällisemmin" tjsp kommentteja. Aivan kuin kaikki olisi tietämättömyydestä ja väärinkäsityksestä kiinni. Kun oikeasti asian on usein juuri päinvastoin. Tieto lisää tuskaa...

Raimo Myöhänen

Jo roomalaiset tiesivät sen!

Jarmo Makkonen

Pari vuotta sitten Vihreässä Langassa vaadittiin Vihreiden puoluejohdolta keskustelua ja jäsenäänestystä pakkoruotsista ja tähän lupauduttiinkin mutta lupaus jäi toteuttamatta ja asia painettiin maton alle.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse asiassa vuosi tai kaksi sitten puoluekokouksessa äänestettiin pakkoruotsista. Jos muistan oikein, niin oli varsin tasainen äänestys - osallistuin itsekin ko. äänestykseen.

Raimo Myöhänen

Minä muistan asiasta keskustellun, mutta äänestettiinkö, sitä en muista.

Käyttäjän vik kuva
Virpi Kauko

Se oli Turussa v. 2010. Jyväskylän Vihreiden (joihin kuulun) aloitteessa esitettiin, että:

1. Ruotsin kieli tulee muuttaa valinnaiseksi oppiaineeksi yleissivistävässä ja ammatillisessa koulutuksessa [...]
2. Kielilakia tulee uudistaa siten, että ns. virkamiesruotsin taidon vaatimus valtion viroissa poistetaan. [...]
3. Tutkintoasetuksista poistetaan vaatimukset ns. virkamiesruotsin taidosta
tutkintokelpoisuuden osoittamisessa.

Koko aloite perusteluineen löytyy täältä: http://www.vihreat.fi/puoluekokousaloitteet
Aloitteen hyväksymisestä tosiaan äänestettiin, ja me sen puolesta äänestäneet jäimme täpärästi vähemmistöön. Tarkkaa äänestystulosta en löytänyt.

Raimo Myöhänen
Raimo Myöhänen

Puolueen kannanotto on vieläkin toteuttamatta, jos oikein tiedän.

Reijo Tossavainen

Vihreiden kannatus yli 50 vuotiaiden keskuudessa on vähäistä. Iän myötä käytännön asioita ymmärretään ilmeisesti paremmin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tai iän karttuessa muutoksen sietokyky heikkenee? Selityksiä lienee monia ja moneen makuun.

Raimo Myöhänen

Jos vihreät ymmärtäisivät jotain järkevää talouden päälle, kannatus voisi muuttua.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tossavainen lienee tässäkin väärässä. Iän karttuessa tyypillisesti tarraudutaan nuoruudessa opittuihin toimintamalleihin. Siksi PS:n palataan kekkoslovakiaan agenda puree niin hyvin yli viisikymppisiin. Vihreiden muutokseen nojaava agenda taas puree paremmin niihin, joilla asenteissa on vielä joustovaraa ja luovuutta jäljellä.

Raimo Myöhänen

Vihreiden kannatus Saksassa on romahtanut. Mikähän ikäluokka on vaihtanut puoluetta?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Saksan vihreiden Fukushima-jytky vain taisi sulaa pois ja protestiäänestäjät ovat hypänneet piraattien kelkkaan. Tosin en seuraa Saksan politiikkaa, joten jollakulla toisella voi olla parempi analyysi.

Käyttäjän vik kuva
Virpi Kauko

Minuakin kiinnostaisi vastauksesi Harri Mularin kysymykseen, keiden kanssa ja missä tilanteessa käymiisi keskusteluihin kirjoituksessasi viittaat. Ilman sitä tietoa ei voi tietää ovatko he edes olleet Vihreiden edustajia, saati sitten miten tyypillisiä heidän näkemyksensä ovat - tai oletko ymmärtänyt oikein, mitä he ovat sanoneet.

Olisi rehellistä antaa heille tilaisuus kertoa oma versionsa teidän keskustelunne kulusta. Ainakin väite, että puoluejohto olisi sinua kieltänyt raivaamasta metsääsi, kuulostaa melko perusteelliselta väärinymmärrykseltä.

Kertomuksesi on myös ristiriitainen. "Kukaan ei kuunnellut" jätteen arinapolttoa puoltavia argumentteja, mutta sitten kaikki kuitenkin äänestivät sen puolesta?

Se mitä mieltä Vihreät puolueena ovat asioista, määritellään puolueen ohjelmissa, ja niiden laadintaan osallistuu suuri joukko aktiiveja eri puolilta maata. Metsäpoliittisia linjauksia löytyy ympäristöohjelmasta:

http://www.vihreat.fi/node/6744#3

Mikä sinua muuten estää järjestämästä itse keskustelutilaisuutta tärkeäksi kokemastasi aiheesta?

Erityisesti minua kiinnostaisi, oletko löytänyt jostakin muusta puolueesta parempaa vastakaikua ajatuksillesi? Vai aiotko liittyä Nukkuvien puolueeseen?

Raimo Myöhänen

Keskustelut on käyty luottamuksellisesti kahdenkeskisinä. Nyt sinä olet väärinymmärtänyt monta käsittelemääni asiaa. Kannataa lukea artikkelini oikein ajan kanssa.
Oman metsäni käsittelyä ei kukaan ole pystynyt estämään, mutta kyse olikin metsän käsittelystä yleensä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eiköhän puolueessa kannata olla mukana samalla mielellä kuin parisuhteessa. Toisia ei voi muuttaa, mutta oman perustellun näkökulmansa voi aina esittää. Kun samaa näkökulmaa tulee riittävän monesta suusta, niin puolueen poliikka vähitelleen muuttuu. Itse pidän Soininvaaran uusista keskustelun avauksista ja siihen suuntaan puolue luultavasti vähitelleen muuttuukin.

Raimo Myöhänen

Soininvaara onkin porukan järkevin henkilö.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset