Roskanpoimijan blogi

Linnut

En voi mitään sille, että aina kun kuljen päärakennuksen ohi, lauma lokkeja ja tiiroja syöksyvät parvena kohti minua. Vain suhahdus ja lintu tekee ilmassa 180 asteen käännöksen ja syksyy  takaisin kohti laskutelineet alhaalla. Kirkaisu juuri pääni yläpuolella, veto ylös, Immelmanni ja takaisin kimppuuni.

Mieleeni tulee väkisinkin Hitchcock'n kauhufilmi "Linnut", jossa valtava lintuparvi hyökkää talon asukkaiden kimppuun. Miten elokuva päättyy, en muista, mutta kovin jännittävä se oli.

Herää kysymys, miksi agressiivisesti käyttäytyviä lintuja ei voida vähentää hävittämällä niiden pesiä. Muutaman vuoden kuluttua linnut muuttavat pesimään asutuskeskusten ulkopuolelle ja asukkaat saavat ulkoilla rauhassa.

Toinen ainakin asutuskeskusten häirikköjä ovat "citykanit", jotka viime talvena söivät taloyhtiömme omenapuista enemmän kuin puolet. Tietääkseni  omaan puutarhaan saa asentaa ns jänislankoja, mutta eläinystävällinen taloyhtiön hallitus kielsi niiden käytön. Lopputulos on nyt näkyvissä. Kysyessäni hallituksen jäsenen mielipidettä puutarhamme tilasta, saan vastaani murhaavan katseen, vaikka olen luullut olevani asiaan syytön.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Ne viisikiloiset pesivät lokit voivat kyllä olla suhteellisen vaikuttava näky. Etenkin jos on nähnyt "Linnut".

Minua kiinnostaa tämä kysymys, josta meinasin tehdä oikein oikean avauksen, mutta en viitsi nimelläni moista tehdä:
Tutuistani työskentelee kattoalalla todella moni. Alkukesästä on pesimäaika ja myös kattotöiden aika. Ongelma on siinä, että lintujen pesiä ei saa tuhota, mutta jos linnun pesä estää tuuletuksen toiminnan tai on vaikka vuodon paikkaamisen esteenä, niin pesä on tuhottava. Olisi kiva saada tähän jatain lakia ja moraalista ohjenuoraa, mutta ei jaksa kaivella lakia, koska se on tappavan tylsää. Kukaan ei tuhoaisi vaikka huuhkajan pesää, mutta lokkeja menee -jopa enemmän rauhoitettuja lajeja.

Lokit ovat tulleet liian rohkeiksi, sekä huonon ruokavalion (meiltä tietysti!) myötä sairaammiksi. Sama koskee variksia.

p.s. Kaupunkilaisena en voi ymmärtää mitä pahaa merimetsossa voisi olla, mutta rannikkoihmiset varmasti ajattelevat meidän lokeistamme samoin, sillä heidän lokkinsa pesivät luonnollisissa paikoissa ja syövät kalaa. Ehkä.

Raimo Myöhänen

Ei kai ne niin painavia ole? Tarkistin Wikipediasta, ja painavimmat uroslokit ovat noin 2,5 kiloisia.

Markku Talikka

Kuinka jyrkkä on 180 asteen käännös, ilmassa?

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Nyt kyllä irtosi makoisat naurut...

Raimo Myöhänen

Huumori sikansa Talikosta saakoon! Meilläpäin talikolla levitettiin sontaa pellolle!

Heikki Polojärvi

Käännöksen jyrkkyydestä ei nähdäkseni puhuttu mitään. 180 astetta tarkoittaa takaisin tulosuuntaan. Jyrkkyyden määrittää kääntösäde, jota ei tässä mainuttu. Toisaalta en usko sen olleen blogin aiheen kannalta välttämätöntä.

Raimo Myöhänen

Takertuminen lillukanvarsiin voi kaataa marjakorin.

Raimo Myöhänen

Se on yhtä jyrkkä kuin maassakin.

Raimo Myöhänen

Talikon pitäisi käydä peruskoulun ekaluokan oppimäärä uudelleen.

Raimo Myöhänen

Sama kuin maassakin. Talikon pitäisi suorittaa peruskoulun eka vuosikurssi uudelleen.

Lasse Laaksonen

Tee ritsa ja ammu pieniä kiviä.

Raimo Myöhänen

Tätä asiaa olen joskus ajatellut!

Johan Lom

Katselin juuri tässä yhtenä päivänä, kun harakka ajoi oravan alas puusta talomme edessä. Orava oli hätää kärsimässä vihaisen harakan hyökkäyksessä.

Raimo Myöhänen

Oravathan kyllä hieman rajoittavat lokkikantaa.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Pudottamalla munat?

Pakko huomauttaa, että kun sanoin 5-kiloinen, en tarkoittanut 5-kiloista. Koko on kyllä verrattavissa 5-kiloiseen kissaan tai koiraan, ja koitin ilmaista lokin vaikuttavuutta. On lokit isoimpia joka päivä näkemiämme lintuja. Samalla kaavalla joutsen on siis 20-kiloinen.

Ontot luut ja silleen.

Minulla on lievähkösti arveluttava suhtautuminen lintuihin noin yleensä. Kaikki muut eläimet ansaitsevat ihailuni, mutta linnut ovat huolestuttavia elukoita. Ensinnäkään niiden ei pitäisi olla niin älykkäitä kuin ovat, kun aivojen kokoa tarkastellaan. Toisekseen luulen kärsiväni enemmän siipikateudesta kuin lintupelosta. Kolmanneksi pulut liikkuvat kuin robotit, ja kaikkien lintujen silmät ovat oudot (johtunee räpyttelyn puutteesta tai vastaavaa).

Ja avauksessa puhuttiin lokeista ja tiiroista, ei painosta. Painosta puhuin minä. Tiirat ovat jo tooosi pieniä, mutta pirun hyviä lentäjiä ja hyviä hyökkäilijöitä.

Petri Haapa

Minä katselen varsinkin syyskesällä, kun kokemattomat harakanpoikaset kiusaavat pihamaalla kissaamme ja joutuvat sitten kissamme kynsiin harakalle kohtalokkain seurauksin.

Raimo Myöhänen
Petri Haapa

En oikeastaan mitenkään. Kissa syö linnun. Siinä on ihan yllin kyllin palkkiota.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

On myös omalla tavallaan kaunista, kun sisäkissa ulkoilee liian lähellä linnun pesää, jolloin lintu alkaa hyökkäilemään. Jossain kolmannen syöksyn jälkeen kissalla on lentorata hallussa, ja seuraava syöksy on viimeinen. Sisäkissat tappavat tehokkaasti luonnossa, mutta purkkiruokaa maha täynnä ei oikein tipu maita. Luulen että voisi maittaakin, jos antaisi tuoda sisälle raadon, mutta ei kiitos suolia sisälle.

Petri Haapa

Kissa haluaa näyttää, että kato mä sain linnun. Pari kertaa meidän kiss on ollut tuomassa sisään oravan häntää, mutta sanoin sille, että jätetään ne trophyt ulos.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Kiva että sitä löytää kaikkien kanssa jotain yhteistä: kissat ovat upeita ja mielenkiintoisia elukoita.

;)

Petri Haapa

Joo, en voi sanoa, että "minulla on kissa" tai "omistan kissan", sen sijaan voin sanoa, että elän kissan kanssa samassa huushollissa. Ihminen luulee omistavansa kissan, mutta ei se niin ole.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Ainoastaan ne, joilla ei ole kissaa voivat kuvitella, että joku omistaa sen.

http://areena.yle.fi/tv/1210750

Kissat ovat suhteellisen puhtaita, mutta kauan ollut ihmisen hyötykumppani. Ikinä kissa ei ole ollut kesy.

Tosin minulla on 1 pilallejalostettu ja se on yksi kiistanalaisimpia asioita omassa pienessä maailmassani. Kissa on jumalallisen kaunis, sekä puhtaasti lemmikki. Se osaa tappaa, mutta ei pärjää 2 vuorokautta luonnossa. Sen selviytyminen perustuu puhtaasti ihmisen lähelle (=syliin) hakeutumiseen.

Siksi en koiristakaan pidä, koska 90% niistä kuolee, jos joutuu elämään itse. Kissoista 90% osaa taidot. 100 vuotta sitten 100% kissoista osasi.

Raimo Myöhänen

Persialainen rotu olisi kotioloissa sivistyneempi!

Pekka Viinikka

"pientä liioittelua" havaittavissa :)

Kalalokki, joka lienee yleisin katolta päälle syöksyvistä lokeista, painaa enimmillään noin puoli kiloa. Harmaalokki (joka juuri koskaan pesi katoilla eikä syöksyile ihmisten päälle) painaa maksimissaan 1,7 kg.

Ja jos hieman tarkentaa aikaa, jolloin lokit syöksyvät katoilta päälle, se on silloin kun niillä on munat tai lentokyvyttömät poikaset. Kiihkein vaihe on silloin, kun lentokyvyttömät poikaset ovat hypänneet katolta.

Eli käytännössä voisi sanoa, että aina kun käyt paikalla kesäkuussa, nämä puolen kilon lokit syöksyilevät päällesi :)

Raimo Myöhänen

Saanen Pekalle ilmoittaa, että en ole maininnut sanan sanaa lintujen painoista.

Petri Haapa

Ensimmäisen kommentin luettuani minä kummastelin, että mistä ihmeestä kommentoija oli nyhtänyt tuon lokin painon, joka vielä oli karkeasti yläkanttiin.

Raimo Myöhänen

Hitchcock'in elokuvassa "Linnut" esiintyneet linnut eivät olleet suomalaista rotua.

Raimo Myöhänen

Suomessa pesivät lokit painavat 600-2000 grammaa ksppsle.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Katso painoasia yllä. Vain minä puhuin painosta. Anteeksi että liioittelin.

Juuri oli harmaan pesä kavereilla katolla. Olisi peäsnpoistovideo ihan juutuubi-ainesta. Melko kuumottavaa kun 2 kissan kokoista lokkia syöksyy kimppuun jatkuvilla syöksysarjoilla.

Raimo Myöhänen

Suurimmat albatrossit painavat noin 5 kiloa.Siipien kärkiväli on yli kahden metrin.

Käyttäjän JariMiettinen kuva
Jari Miettinen

Voi voi näitä reppanoita ihmisiä. Mitättömiä koko sakki. Menkää elämään jonnekin nälkävaltioon, missä on kaiken kurjuuden lisäksi kaikki maailman myrkyllisimmät elikot, hyönteiset, kalat, käärmeet, skorppionit ym ym. Ihmiset ovat jatkuvassa vaarassa niin kylillä, kuin kotona. Että on Myöhäselläkin isot ongelmat elämässä...voi voi

Raimo Myöhänen

OLen asunut Espanjassa noin 6 vuotta ja Vietnamissa vuoden. Afrikassa olen asunut noin puoli vuotta.Lisäksi olen oleskellut vähintään 87 eri maassa vähintään 12 tuntia.

Petri Haapa

Jep, jep Jari, oikein hedelmällinen ja tuore näkökulma tähän;-)

Raimo Myöhänen

Jari Miettisen ajatukset seikkailevat vain käärmeissä ja skorpioneissa. Mitähän nälkämaita hän on eläissään kokenut?

Raimo Myöhänen

Markku Talikon hommat on hanskassa mutta hanskat on kadoksissa. Ovat olleet pojan koko ikänsä ajan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset