Roskanpoimijan blogi

Harjoitus tuo mestaruuden

Peka Vasala valittiin Mexikon olympialaisiin enemmänkin opintomatkalle kuin mitalitoivo mielessään.Itse kisoista tuli hänen kohdallaan enemmänkin fiasko, kuin opiskelu juosta tuhatta viittäsataa metriä päättyi viimeiseen sijaan. Pekka päätyi lopputuloksissa sijalle 41 eikä aikakaan ollut kuin nykyisiä Suomen mestareiden tuloksia   yli neljän minuutin.

Kyseessä ei olisi ollut Pekka Vasala, jos hän olisi  jättänyt leikin sikseen ja ripustanut piikkarit naulaan. Seuraaviin olympialaisiin oli aikaa vielä 4 vuotta, ja silloin Vasala päätti, että hän ei tule maaliin viimeisenä, vaan joukon ensimmäinen. Alkoi valtava treenikausi valmentajaprofeetta Rolf Haikkolan johdolla ja vuoden 1972 keväällä Pekka juoksi jo fantastisen Suomen ennätyksen 800 metrillä.

Itse olympiakisoissa sen alkuerissä Vasala voitti helposti eränsä ajalla 3.40.8. Välieriin oli jokaisella osanottajalla tarkoitus näyttää taitojaan, ja siinä Vasala juoksi hirmuajan, 3,37,9, johon kukaan suomalainen ei nykyään pysty. Vain Uuden Seelannin Rod Dixon oli Vasalaa nopeampi, ja samalla väsytti itsensä itse loppukilpailua ajatellen.

Koitti sunnuntai ja Vasalan esikuva Lasse Viren voitti valtavalla kirillään 5000 metrin mestaruuden. Kului puoli tuntia ja Vasala joutui radalle. Juoksun kolmatta kierrosta sanotaan kuoleman kierrokseksi ja sen Kenian Kipchoge Keino veti tappavaa tahtia. Vain Vasala pystyi häntä seuraamaan. Loppusuoralla Keino oli myyty mies ja Vasala tuuletti voittajana maaliin. Edellisen olympiakisan viimeinen sija oli muuttunut ensimmäiseksi. Vasalan voittoaika oli 3.36.3, joka vieläkin on voimassa oleva Suomen ennätys.

Nyt kisaillaan Euroopan mestaruuskisoja käydään taas Helsingin stagionilla. Siellä on kaksi suomalaista mitalitoivoa, mutta pitääkö heidänkin aloittaa Vasalan tavoin viimeiseltä sijalta?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Raimo Myöhänen

En tiennytkään, että se oli poronmaidosta kiinni!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset