Roskanpoimijan blogi

Vjatseslav Molotov

Vielä Staliniakin kuuluisampi sotarikollinen lienee ollut Neuvostoliiton ulkoministeriri Vjatseslav Molotov. Hän yhdessä Aleksandra Kollontain ja Josif Stalinin kanssa olivat ainoat, jotka selvisivät hengissä 1930-luvun suurista puhdistuksista. Tosin Molotov pakotettiin  uhraamaan vaimionsa kommunismin alttarille, mutta se oli vähän verrattuna niihin miljooniin muihin, jotka kuolivat mm nälkään Ukrainan viljankeräyksissä tai Siperiassa..

Suomen armeija oli täysin varustautumaton yllättäen alkaneeseen Talvisotaan. Espanjan sisällissodassa oli käytetty polttopulloja, jotka kapteeni Kuittisen modernisoinnin jälkeen otettiin käyttöön myös Suomessa.

Aluksi palava pullo heitettiin panssarivaunun tähystysaukkon, mutta sittemmin havaittiin, että oli tehokkaampaa heittää pullo suoraan panssarin ilmanottoaukkoon, josta ilmavirta imaisi liekit vaunun sisään sytyttäen sen tuleen. 

Koska pulloissa luki ALKO/Riihimäki, moni pommitusaalto tyhjensi lastinsa Riihimäen keskustaan. Pullot tehtiin vain Riihimäellä, mutta ne täytettiin monessa eri paikassa Suomessa. Pullon kylkeen liimattiin pari pegaltikkua, jotka pullon särkyessä sytytti pullossa olleen nesteen tuleen.  Nesteen joukkoon sotkettiin myös tervaa, joka savullaan sokaisi panssarivaunun miehistön.

Polttopullo oli yksinkertaisuudessaan tehokas sota-ase. Talvisodan aikana polttopulloja valmistettiin 450.000 pulloa, joilla tuhottiin kaikkiaan 436 panssaria. Neuvostoliiton kokonaistappiot Talvisodadda oli 1919 panssarivaunua, joten pari markkaa maksavalla tuhoamisvälineellä tuhottiin 436 miljoonien arvoisia hyökkäysvaunuja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Raimo Myöhänen
Johan Lom

Älä unohda, että myös Otto-Wille Kuusinen luovi hengissä Stalinin vainoista, vaikka oli puolueen ylintä kaartia.

Raimo Myöhänen

Niinpä olikin, mutta ei aivan kaikkein terävintä kärkeä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Saivartelua: voiko siviili olla sotarikollinen?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Suursotarikollinen oli Molotovin aktiiviaikana käytetty termi. Myös sotaansyyllisistä puhutaan, mutta nyt en ulkoa muista, mikä on nykytermi. Ja voittajahan ratkaisee syytetyn penkille joutuvat.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Raimo Myöhänen

Venäjällä kaiki on mahdollista?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Stalin,Molotov,Berija,Voroshilov,Jezov,,siinäpä vasta veijarit jotka kaikki olisi pitänyt tuomita-ja osa tuomittiinkin,mm.Jezov päätyi omien toimesta hirteen johon nuo kaikki olisivat kuuluneet !

Raimo Myöhänen
Johan Lom

Solzhenitsyn kirjoitti vuonna 1973 ilmestyneessä "Vankileirien Saaristossa" kritisoiden Stalinin ajan vielä elossa olleiden hirmutyön tekijöiden tuomitsematta jättämistä jotenkin näin: "Ja heidän kaikkien symbolinaan asuu keskellä Moskovaa vielä tänäkin päivänä tyhmä ja itsekäs Molotov, joka ei ole vieläkään oppinut mitään. Yltä päältä kansamme veressä hän astuu ilta toisensa jälkeen pitkään mustaan autoon".

Heikki Ojala

elelipä viimeinen suuri pyöveli Lazar Kaganovitsikin Moskovassa eläkeukkona kesään 1991.

Raimo Myöhänen

Molotov oli loppuaikoinaan Ulan Bataarissa suurlähettiläänä.

Matti Jalagin

Luen juuri uusintana ties monennenko kerran Unto Parvilahden kirjaa "Berijan tarhat" ja meinasin eilen illalla tukehtua, sillä niin hyvin hän pystyi kuvaamaan tämän päivän menon vaikka aihe ajoittui 50-luvun idän onnelaan.

Tässä yhteydessä viittaan tähän EU:n kehityskulkuun, joka todellisuudessa on aidosti virkamiesluokan märkääkin märempi uni.

Mutta tuo Parvilahden kirja pitäisi olla pakollinen ainakin lukioissa.

Raimo Myöhänen

Minulle koko kirja on suuri kysymysmerkki.

Raimo Myöhänen

Kaganovits taisi olla porukan juonikkain?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset