Roskanpoimijan blogi

Frans Engelbert Lujala, tehtailija Mynämäeltä

Frans Lujala, sittemmin Lindström, syntyi  29.11. 1874 Mynämäellä ja murhattiin punaisten toimesta 21.2.1918 Laitilassa. Lujala oli ammatiltaan tehtailija ja tunnettiin ennenkaikkea ensimmäisen Suomessa  valmistetun  auton, Korvensuu 1913, kehittäjänä. Auto on edelleen ajokuntoinen.

"Lujalan yksinäistalon poika, Frans Engelbert Lujala, sai vuonna 1893 oikeuden ostaa Mynämäen Korvensuun kylään Laajoen varrelle rakennetun kruununmyllyn  ja hän ryhtyi sinne yrittäjäksi 20-vuotiaana.

Frans muutti nimensä paremmin tehtailijalle sopivaksi  ja hänestä tuli Frans Lindström.

Toimittuaan seitsemän vuotta myllärinä hän oli suunnitellut toimintansa laajentamista ja kehittämistä Korvensuussa. Niinpä vuonna 1901 hän rakensi alueelle höyrysahan, höyläämön, viilaverstaan, valimon ja puuverstaan."

Konepajan ja valimon tuotevalikoima oli sen ajan teollisuuslaitokselle runsas. Tehtaan valmistamia maatalouskoneita olivat mm Pienviljelijä, Sato ja Warma merkkiset puimakoneet, joiden suunnittelu oli itse tehtailijan käsialaa. Lisäksi tuotettiin äkeitä, viskureita, sirkkeleitä, klapikoneita ja potkukelkkoja. Kulkuneuvoista auton lisäksi Reipas merkkisiä polkupyöriä.

Sähkö oli jo keksitty eikä Lujala osannut pitää kynsiään erossa siitä. Laajoen koskeen rakennettiin 2 vesiturbiinia sähköä tuottamaan. Lisäksi tehtaalle asennettiin 160 hv:n imukaasumoottori ja 300 hv:n höyrykone. Liika sähkö syötettiin valtakunnan verkkoon.

Ehkä merkittävin Lindströmin keksinnöistä oli ensimmäinen Suomessa valmistettu auto. Jotkut sen osista, kuten magneetto, oli valmistettu ulkomailla, mutta pääasiassa kyse oli  täysin kotimaisesta tuotteesta. Tälle 10 hv:n, 2 sylinterilliselle kulkuneuvolle oli jo viisi tilaustakin, ennenkuin punakaarti murhasi Lindströmin.

Auton moottori oli kokonaan Korvensuussa tehty. Auton testiajo suoritettiin jäätä pitkin Mynälahdelta Turkuun. Matkanopeus oli 25-30 km/h.  Koko matkan aikana auto ei piiputtanut kertaakaan.

"Punakaarti otti tehtaan haltuunsa 1918 ja Frans Lindström pakeni punakaartilaisia Vehmaan Pehtsaloon. Punakaartilaiset surmasivat hänet 21.2.1918 torppari Juho Varjon torpan pihalla, Appuljärven rannalla. Punaiset veivät ruumiin mukanaan ja kätkivät sen Lampolan talon metsään, Vehmaan Vihtjärven kylässä, josta hänet myöhemmin siirrettiin ja haudattiin Mynämäen hautausmaalle 2.3.1918. "

Lähde ja referaatit: Wikipedia ja Mänämäki lehti.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset