Roskanpoimijan blogi

Pangea ja Afrikan hautavajoama

35 miljoonaa vuotta sitten maapallo oli yhtä suurta mannerta, Pangea, joka puolikuun muotoisena kiersi maapalloa. Laajimmillaan Pangeaa pitkin voi jääkarhun esi-isä kävellä maapallon  navalta navalle. Meri kiersi yhtenäisenä Pangeaa sen toisella sivustalla.

Sitten tämä  valtava manner alkoi hajota. Nykyiset maanosat erkanivat toisistaan. Punainen meri syntyi Afrikan ja Arabian laattojen erkaantuessa toisistaan. Kului parikymmentä miljoonaa vuotta ja syntyi itäisen Afrikan hautavajoama. Se sai alkunsa Malawijärven eteläpuolelta ja jatkoi yhtenäisenä pohjoiseen, kunnes Victoria-järven eteläpuolella haarautui kahtia.

Läntinen haara päättyi suunnilleen Sudanin rajalle. Itäinen haara jatkoi Panaiselle merelle ja siitä edelleen Jordanin laaksoon, jossa sijaitsevat Kuollutmeri ja Genesaretinjärvi.

"Itä-Afrikan hautavajoama tunnetaan myös monien ihmisen evoluutioon liittyvien fossiilien löytöpaikkana."

Afrikan hautavajoa kasvaa koko ajan noin 11 millimetriä vuodessa. Tulee vielä aika, kun Afrikan sarvi tipahtaa irti mantereesta. Afrikan hautavajoama on leveydeltään 30-100 kilometriä leveä ja syvyydeltään jopa useita tuhansia metrejä.

Maapallon noin 13 mannerlaattaa kasaantuvat vielä yhteen kuten ne olivat 35 miljoonaa vuotta sitten. Mitä tulee tapahtumaan ennen sitä, saattaa vain arvata, jos jollain on siihen rohkeutta.

Lähde ja referaatit: Tiedelehti

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Matti Jalagin

Milloin on odotettavissa, että Afrikan sarvesta saari tulee?

Kysyn ihan vain maantieteellisestä mielenkiinnosta.

Raimo Myöhänen

En tiedä. Erkaneminen tapahtuu nyt 11 milliä vuodessa. Loppurepeämä on ihan toista luokkaa?

Simo Narkala

Raimo kirjoitti: "Pangeaa pitkin voi jääkarhun esi-isä kävellä maapallon navalta navalle."

Otuksen oletetaan lajiutuneen harmaakarhusta. Pangean aikainen esi-isä lienee ollut päästäisen kokoinen.

Kuinkahan kävisi pingviinien, jos joku piruuttaan rahtais kymmenkunta jääkarhua etelään.

Raimo Myöhänen

Turha kiinnittää eläimeen liikaa huomiota. Tekstin pääsanoma sisälsi tiedon, että Pangea oli yhtä mannerta navalta navalle. Kävelköön matkan sitten sisilisko tai päästäinen, se on yhdentekevää.

Simo Narkala

Kommentin kärki oli tuo ajatusleikki jääkarhujen viemisestä etelään.
Siis tätähän tapahtuu nykyään laivojen kylkiin tarrautuneiden ja painolastivesiin pesiytyneiden eliöiden kautta!

Arto Lauri

Olkiluodon lävistävä hautavajoama Litoraanitektoninen hautavajoama on valovuosia edellistä isompi. Alkaa Skotlanti- Ruotsin suuret järvet- Olkiluoto- Viiala- Laatokan pohjoispuoli- Keskinen - Siperia. Kuuluu maailman hypertulivuoritoimintaan. Eli 10 miljoonaa vuotta purkautuneeseen Siperian laavalaakiopurkaussysteemeihin. TVO:n kohdalta 1000m veden pinnan a l l e , kun maailman toisiksi syvin maanpäällinen hautavajoama on Mustanmeren v a i n 420m syvä. No toisaalta TVO:n kohdalta repeämä on Grand Canioniakin isompi uskomattomat 30km leveä. Eli juuri tämä täytti Olkiuluodon 200m paksulla laavalla ja 5,5km maailman suurimmalla tunnetulla tulivuorijonossa maailmassa.(Myös Siperiassa laava on muten olkiluodon paksuista nykyään). Ruotsissa kuulin, että GTK on mitannut koko Etelä- Suomen poikkiliikunnaksi kilpikivissään uskomattomat 16 000m. Mikä tarkoittaa Suomeen 2 000kpl vuoden 2004 Kaolakin maailman suurinta 9 Richterin maanjäristysten määrää faktattuna kiistatta! Outoa näissä GTK:n tiedoissa vaan on se, että aiheesta ei saa kertoa lainkaan julkisesti.. . HMM? Miksiköhän?. .
.

kati sinenmaa

No. Jos ydinhaudan alle tulisi tulivuori, niin sinnehän uppoaisi uraani. On turha toivoakaan, että ne uraanit sieltä mihikään pinnalle jäisivät lillumaan. Ja siksi toisekseen; eiköhän supertulivuori ole miljadri kertaa tuhoisampi Suomelle kuin joku ydinhauta, joka ei koskaan aiheuta mitään ongelmia, eli pelottelusi ontuu hieman.

Raimo Myöhänen

Jotkut maalaavat pirun joka seinälle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset