Roskanpoimijan blogi

Maailman velkaisin maa?

Yhdysvaltain valtion velan ennustetaan  kohoavan  tämän vuoden osalta lähes  1.700 miljardiin dollariin.  Prosenteissa se tekee BKT:sta runsas 11%:a . Tämä prosenttiluku pitää Yhdysvallat kolmen AAA:n maana lainamarkkinoilla. Samalla prosenttiluvulla Euroopan maat kaatuvat kuin kesäinen heinä. Suomellakin, euron mallimaalla, valtion velka  tälle vuodelle on  lähes 8 miljardia euroa lisää entiseen. Riippuu tosin paljon siitä, paljonko joudutaan lainaamaan/lahjoittamaan muille meitä vielä velkaisimmille maille?

Eikä parempaa ole luvassa. Yhdysvaltain  kauppatase laahaa negatiivisena vuodesta toiseen. Toukokuussa ylitettiin -50 miljoonan dollarin raja . Tiettävästi Kiina omistaa suurimman osan Yhdysvaltain velkakirjoista. Yhdysvalloissa, Italiassa, Kreikassa, Espanjassa ja monessa muussa suurten valtionvelkojen kanssa painiskelevien  maiden verot kerätään keskituloisilta. Rikkaat harrastavat verosuunnittelua ja livahtavat kuin koira veräjästä.

Polttoaineen hinta on Yhdysvalloissa ollut aina naurettavan pieni maan velkamäärään verrattuna. Hinta vaihtelee maan eri osavaltioiden välillä, mutta halvimmillaan se lienee tänä vuonna ollut 0,75 euroa/litra. Yhdysvaltain talous saataisiin pikavauhtia kuntoon nostamalla bensan hinta yhteen euroon. Se tietäisi sitä, että maan käytettyjen autojen markkinat täyttyisivät 20 litraa sadalla rohmuavista bensarosvoista.

Kunnon amerikkalaisessa perheessä on 5 autoa. Yksi jokaista perheenjäsentä kohti. Ja sitten vielä yksi ylimääräinen limousine edustustarkoituksiin. Tulee vielä aika, jolloin autojen määrä tulee putoamaan puoleen. Tosin sen päätöksen tehnyttä  presidenttiä ja senaattia ei valita uudelleen seuraavissa vaaleissa. Kuten ei missään muussakaan maassa

Lähde Iltasanomat

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Kyllä meillä suomalaisillakin autoja piisaa ja löytyypä Amerikasta perheitä, joilla ei ole autoa ollenkaan. Monella suomalaisella on ykkösauto, kakkosauto ja harrasteauto. Lisäksi vielä moottoripyörä skootteri, ja moottorikelkka.
BTW:Minulta puuttuu moottoripyörä enkä tule näillä näkymillä sellaista edes hankkimaan.

Raimo Myöhänen

Niin! Osataan sitä meilläkin.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Mistä sait noin pienen velan?

"Yhdysvaltain liittovaltion velka nousee OECD:n ennusteen mukaan ensi vuonna jo 110 prosenttiin maan bruttokansantuotteesta. USA:n alijäämä on suhteellisesti yli kolminkertainen euroalueeseen verrattuna. Valtion velka ylittää euroalueen julkisen velan tason 24 prosenttiyksiköllä.

Toukokuun lopussa Yhdysvaltain valtion velka nousi maan valtiovarainministeriön kuukausikatsauksen mukaan 15 771 miljardiin dollariin. Se vastaa päivän kurssiin noin 13 150:tä miljardia euroa. Euroalueen julkinen velka oli viime vuoden lopussa 9 400 miljardia euroa."

http://m.hs.fi/infomo?site=hstxt&view=news_talous_...

Raimo Myöhänen

Mainitsemani 1.600 miljardia dollaria on tämän vuoden velkamäärä (Suomessa 8 miljardia euroa).Kokonaisvelka on enemmän kuin kymmenkertainen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Pitääkö paikkansa, että USA painaa koko ajan lisää rahaa ja maailmassa ainoana maana se voi niin tehdä, koska taalat häipyvät maailmalle, eivätkä palaa jenkkeihin lietsomaan inflaatiota?

Kiina lainaa USA:lle rahaa, jolla ostetaan kiinalaista tavaraa. Ikiliikkuja on siis keksitty?

Markku Kanniainen

Yhdysvalloilla on yksityinen keskuspankki ja dollari on maailman reservivaluutta - sitä eivät koske samat lainalaisuudet kuin muuta maailmaa. Näin on ollut toisesta maailmansodasta lähtien, joka tosiasiassa oli Yhdysvaltain valloitusretki ja tähtäimessä oli maailmanvaltius. Neuvostoliitto pisti hyvin kampoihin muutaman vuosikymmenen, mutta nyt Yhdysvallat on saavuttanut tavoitteensa - se on suvereeni maailman hallitsija ja kykenee sotimaan konventionaalisessa sodassa ketä tahansa vastaan milloin haluaa - eikä sitä pysty pysäyttämään. Yhdysvallat elää valtiona eri todellisuudessa kuin sen alamaiset.

Raimo Myöhänen

Kuinkahan kauan kestää kunnes Kiina alkaa panna vastaan? 50 vuottako?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiina ohittaa jenkit vuonna 2016 bruttokansantuotteella mitattuna.

Raimo Myöhänen

Saattaa hyvinkin. Ellei maanjäristykset sotke suunnitelmia?

Raimo Myöhänen

Pekka. Niinhän ne väittävät, että jo setelien tuhoutumisen takia uutta rahaa täytyy painaa miljardi vuodessa. Toisaalta markkinoilla kiertää väärennettyä rahaa 100 miljardia dollaria?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Menee täydestä, kuin väärä raha!

Raimo Myöhänen

Myös EKP:llä on oikeus painaa lisää rahaa omalla päätöksellään.

Aki Mönkkönen

Kalliiksi tulee vapaan markkinatalouden eturintamassa oleminen. Mutta rahaa painetaan kolmessa vuorossa;)

Raimo Myöhänen

Kumpikaan suurpuolue ei uskalla leikata menoja.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Tuohon on syynsä, nimittäin Federal Reserve. hdysvaltain keskuspankki on pankkikartellin omistama yksityinen pankki, jolla on oikeus painaa rahaa ja lainata sitä Yhdysvaltain valtiolle. Kyseessä on itse asiassa perustuslain vastainen systeemi.

Raimo Myöhänen

Usein laki kirjoitetaan köyhiä varten.

Toni Lahtinen

Miksi kenenkään pitäis puuttua siihen, kuinka monta autoa ihmisillä on? Totuushan kuitenkin on se, että kukaan ei pysty ajamaan kuin yhtaä autoa kerrallaan, eikä tallissa seisovat autot edes aiheuta pakokaasupäästöjä.

Meillä on mamman kanssa yhteensä kolme autoa. Yksi varsinainen kulkuneuvo, jolla pyrimme yhdessä liikkumaan, ja toinen siltä varalta, että molemmat tarvitsevat autoa yhtä aikaa. Lisäksi minulla on museo iässä oleva harrasteauto, jolla ajelen joskus, jos ajelen. Tänä kesänä en esim. tuota autoa ole ottanut (enkä ota) käytöön, vaan se saa seistä tallissaan. Jos mahdollisuuksia tulee, aion vielä ostaa yhden tai kaksi muuta harrasteajoneuvoa, sikäli kun sopivaa säilytystilaa löytyy.

Raimo Myöhänen

Kun eletään tuontiöljyn varassa, maan ulkomaanvaluutta menee öljyn hankintaan. Jos autot seisovat pelkästään tallissa, valtion verotulojen kannalta on parempi, mitä useampi niitä tallista löytyy sen parempi.

Raimo Myöhänen

Kultakannasta luopuminen saattoi olla vakaiden valuuttojen ajan päättyminen?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Uppsalan ekonomi vastasi tentissä, jotta kultakanta oli keskuspankin lippu.

Raimo Myöhänen

Se oli Upsalan ekonomin mielipide asiasta.

Jukka Mäkinen

Älykästä amerikkalaisilta että kaikki velka on dollareissa. Sen kuin painaa vaan rahaa maksaakseen velkansa.

Raimo Myöhänen

Ei se olisi muuten pysynytkään kolmen AAA:n maana tuolla velkamäärällä?

Juhani Putkinen

USAssa on lukuisia huippuyliopistoja joista valmistuu yritteliäitä ja osaavia henkilöitä sekä työmarkkinoille että varsinkin perustamaan uusia omia yrityksiä.

Jenkkilässä on tapana tehdä paljon työtä ja pitää vähän lomaa. Kun työn tuottavuuskin on hyvä, niin USA porskuttaa vaikka on velkaakin.

-----

Venäjällä ei ole juuri velkaa, mutta se on varsinainen surkimus valtavista luonnonvaroista (pääosin ryöstetyistä) huolimatta.

Raimo Myöhänen

Yhdysvalloissa työttömyys on pelottavan korkealla, 9,2 %:a. Siitä ei helpolla nousta siedettävään viiteen prosenttiin. Autoteollisuus voisi pelastaa, jos sähköautoihin keksittäisiin kunnon akut.Tuotannon pitää olla niin speciaalia, ettei Kiina ja Intia heti kopioi sitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset