Roskanpoimijan blogi

Espanjan maastopalot

Jokakesäiset maastopalot vaivaavat taas Espanjaa. Aivan kuin muissa taloudellisissa olosuhteissa ei olisi tarpeeksi huolta.

Maastopalo on pelottava katsottava silloin kun se pääsee täyteen valtaansa. Tulin sen kokemaan lähes joka kesä  asuessani Espanjan itärannikolla. Maastopalo vierailee samalla seudulla noin kymmenen -viidentoista  vuoden välein. Usein palo saa alkunsa varomattomasta tupakannatsan heittämisestä maastoon.

Vuorten rinteitä peittää kesällä rutikuiva parimetrinen pensaikko. Tuli etenee toisinaan jopa 50 metrin pituisin hyppäyksin. Koska palo esiintyy tavallisesti vuorten rinteillä, sinne ei saada sammutuskalustoa paikalle. Vain helikoptereista ja sammutuskoneista suoritettu maaston kastelu on mahdollista.

Palontorjuntaa suorittava lentokone lentää aivan meren pinnassa ja näin täyttää noin 2.000 litran vetoisen vesisäiliönsä. Sitten lennetään kohtaan, jossa tuli pahiten uhkaa asutusta. Lentokone pudottaa vesipomminsa noin 50 metrin pituiselle alueelle ja lentää hakemaan uutta satsia.

Aina säiliön täyttö ei onnistu suunnitellulla tavalla. Olen nähnyt kun sammutuskone säiliötä täyttäessään "hörppää" vettä liian syvältä ja seurauksena on koneen tekemä kuperkeikka. Kuitenkin kone on rakennettu niin turvalliseksi, että molemmat koneessa olleet säilyivät hengissä, tosin pitkän sairaalareissun jälkeen.

Helikopterilla homma sujuu hitaammin, mutta on turvallisempaa. Helikopteri laskee säiliön vaijerin varassa veteen ja nostaa sen sitten ylös kun säiliö on täyttynyt. Säiliö tyhjennetään tarkemmin haluttuun paikkaan kuin mitä lentokone tekee.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

kati sinenmaa

Maastopalot, oikeastaan maailman hirmuisimmat metsäpalot tulevat Suomeen myös, jos suomalaiset eivät toimi oikein. Kun Suomen metsät alkavat palaa, niin silloin koko pohjoinen pallonpuolisko itkee. Suomi voi välttyä vuosituhannen kuivuudelta vain irtautumalla eurosta ja EU:sta.

Raimo Myöhänen

Minä taas kannatan säännöllisiä sateita koko maahan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset