Roskanpoimijan blogi

Erilainen huivipää?

Katsellessani tänään Lontoon kisojen naisten 100 metrin juoksua, totesin  huivipäisten juoksijattarien sijoittuvan lähes poikkeuksetta häntäpään valvojiksi. Toisin oli Sydneyn kisoissa vuonna 2000, jolloin suomalainen kuulantyöntäjä huivipää pesi koko porukan ja vei miesten kuulantyönnön kullan kahdeksan ja yhdeksän sentin erolla jenkkikaksikkoon.

Kuulantyönnön suosikkeja olivat jenkit John Godina ja Adam Nelson. Godina oli kaksimetrinen korsto ja Nelson vastaavasti vähän lyhyempi lihaskimppu, joiden rinnalla meidän huivipää Arsi Harju näytti 183 sentteineen pikkupojalta. Samoin oli kuulantyöntäjille tärkeän painon kanssa. Arsi hävisi pahimmille vastustajilleen omalla 110 kilollaan  kymmeniä kiloja, mutta muilla työntäjillä ei ollut huivia apunaan.

Hermokimppu Nelson työnsi yli 21 metriä, joka sai Arsi Harjun tehostamaan lämmittelyään. Hän juoksi kylki edellä ristiaskelin kuulantyöntöpaikan reunasta reunaan. Jenkit kerääntyivät katsomaan ja naureskelemaan moista lämmittelymedotia, mutta Arsi ei sitä tainnut edes huomata.

Arsin työntövuoron koittaessa hän kiristi huivin tiukemmin päähänsä, koppasi kuulan käteensä ja työnsi sen pyörähdystyylillä kauemmas kuin muut. Mittamiehet saivat työnnölle mittaa 21,29 metriä, mikä oli 10 senttiä vähemmän kuin karsinnoissa. Lopputuloksissa jenkit hävisivät  8 ja 9 senttiä tälle Perhon huivipäälle.

Nykyään suomalaiset kuulantyöntäjät pääsevät juuri ja juuri yli 18 metriä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Suomen ennätys on 21,69 ja 33 vuoden takaa.

Kuulantyönnössä ei ole pituudella ja painolla suoraa yhteyttä tuloksiin, tosin voidaan todeta, että pakittajat ovat pitkiä ja pyörähtäjät voivat olla lyhempiä.

Joukkuepelit vievät nuoret pois kuularingeistä, valitettavasti. Yksinäinen puurtaminen ei ole IN.

Raimo Myöhänen

Yksilölajissa taas saa itse kaiken kunnian.

Käyttäjän JormaVesa kuva
Jorma Vesa

Kun en ole urheilunkaan asiantuntija niin en tiedä paljonko huivi päässä hidastaa juoksijattaren vauhtia. Entä jos se ei hidastakaan ratkaisevasti, vaan nämä huivipäiset eivät vain vielä muista syistä pärjää paremmin?

Raimo Myöhänen

Ainakaan Arsi Harjun pyörähdystä huivi ei hidastanut lainkaan?

Taisto Merilä

Kenties huivista on aerodynaamista etua juuri pyörähtäessä.

Raimo Myöhänen

Arsi on kertonut, että huivi oli kerran jäänyt vahingossa päähän kisoihin mennessään ja näin tullut hänen tavaramerkikseen ihan vahingossa.

Jukka Mäkinen

Huivipäiselle 400m juoksijattarelle on kyllä annettava tunnustus, pääsi perille, vaikkakin horjuen, ja täysin ilman kukkahattutätien avustusta.

Raimo Myöhänen

Mainitsemasi tapaus meni minulta ohi silmien.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset