Roskanpoimijan blogi

Ruskea energia

Jälkiviisaiden Kalle Isokallio pudotti pommin mainitessaan, että järkevin tapa tuottaa energiaa on tehdä se ruskean menetelmän mukaan. Jopa jälkiviisaiden raskassarjalainen, Jan Erolakin hiljeni hetkeksi, kunnes sai Isokallioon kohdistuvan  piikittelylevyn  taas pyörimään. Isokallio lupasi palata myöhemmin asiaan.

Roskanpoimija on ajatellut asiaa myös itsekseen roskia kerätessään. Isokallion täytyy tarkoittaa ihmisten, eläinten ja kanojen ulosteita. Sitä kylvetään valtavia määriä luontoon, vaikka max  kuukauden prosessoinnilla siitä saadaan runsas kuutio metaani- ja hiilidioksidikaasua yhtä paskakiloa kohti. Myöskin järvien pohjaan painunutta sedimenttiä voidaan käyttää samaan tarkoitukseen.  Kaasuista voidaan edelleen jalostaa dieseleissä käytettävää bio-polttoainetta.

Lietteen muodossa oleva uloste varastoidaan tuotantopaikalle, josta se kuljetetaan kaseteissa mädättämöön, jossa liete mädätetään hapettomassa tilassa mädätyssäiliössä.Lietteen lämpötila mädättäessä on 31-34 astetta C ja prosessi kestää 15-30 päivää.

Uudempi muoto on termofiilinen mädätys, jolloin lietteen lämpötila nostetaan 50-55 asteeseen. Tällöin homma hoituu noin 15 päivässä. Termofiilisesti mädätetty liete on hygieenisempää, sillä taudinaiheuttajat ja madonmunat kuolevat prosessin aikana. Hyvässä ruskeassa energiassa on metaania 70 %:a ja 30%:a hiilidioksidia. Mädätyksestä jäänyt jäte  voidaan kompostoida edelleen pellolle levitettäväksi.

Kaatopaikoilla "ikuisesti" palava tuli on pääosin edellämainittua ruskeaa energiaa.

 Referaatit ja lähteet:Ympäristöministeriö

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (72 kommenttia)

Matti Jalagin

Tuon Erolan puheesta jo irtoaa pienen kylän sähköistämiseen riittävä määrä energiaa ja jos puolisonsa tuotos huomioidaan, niin saadaan lämpö myös.

Raimo Myöhänen

En tunne Erolan perhesuhteita, mutta Isokallion piikittelytarve hänellä on valtava?

Matti Jalagin

Entinen tulva.fi'n "tulta munille"- Moilanen on Erolan mies..eikun nainen.

Piikittelyn (yrityksen) tarve syntyy taas siitä, että Isokallio puhuu asiaa ja Erola vain puhuu.

Eikä Isokallio kumarra demaripolitiikkaa, josta puhumalla Erola elää.

Sirpa Abdallah

Matti J. Onko Erola todellakin SDP:läinen? Eikös hän ole esiintynyt yhdessä "vasurivetoisessa" orkesterissa TV:ssä?

Mies kyllä puhuu paljon,mutta Isokallio kyllä tiedoilla päihittää hänet. Muuten olen jokseenkin kyllästynyt kuuntelemaan tuota jälkiviisaiden puhetulvaa.

Raimo Myöhänen

Minulle on selvää vain sen rantaruotsalaisen naisen puoluekanta.

Sirpa Abdallah

Joo,Raimo siitä ei liene epäselvyyttä kenelläkään.

Raimo Myöhänen
Raimo Myöhänen

OK. Erola saisi parantaa tapojaan.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Ruskeaa energiaa kuljetetaan meillä huimia matkoja, minusta hiukan järjettömästi mutta kuitenkin. Siis putkessa, nyt juuri meillä kaivetaan ainakin 30 km:n mittaista putkea kuljettamaan maaseudulta jätevedet kaupunkiin, järvenrantaan.

Tuohonpa olisi mainio perustaa mädättämö, ja kaupungin heppu sanoikin tuota jo mietityn. Tuskin kuitenkaan riittävästi, kun kuulemma arkailevat tuoda tuollaista laitosta kaupunkialueelle.

Ja rannan asukkaat tietysti hieman vastustaisivat tätäkin.

Kun Raimo tunnut olevan perillä prosessista minua enemmän, luuletko hajuhaittojen olevan minkälaiset, vai olisiko syytä kaivaa putkea muutama kilometri lisää kaupunginrannasta etäämmäs?

Huonohan sellainen laitos on, mistä raaka-ainetta tai lopputuotetta päästetään harakoille. Mutta hiilidioksidin erotus metaanista, voidaankohan tuokin tehdä hajutta?

Hitto, olisin onnitellut aamusella vastaantullutta Kallea esiintulostaan, jos olisin tiennyt että hän on julkituonut minun jo vuosia mainostamaani ajatusta. Jolle ei kukaan ole lämmennyt kylläkään, ei edes jätefirman pomo, jolle mainostin katalyyttistä metaaninhyödyntämistä taannoin.

( haa, löysin viestinikin vuodelta 2010:
Hei,
Mielenkiintoinen uusi juttu vaan tiedoksesi,
teillä tuon 100 kW:n tuottamiseksi menee kuinkapaljon kaasua?, tämä
masiina näyttää kuluttavan 0.661 MMBtu/hr of natural gas.
Ja tuottaa tuon 100 kW:tä myös.
tässä linkki:
http://www.bloomenergy.com/products/data-sheet/
Tuommoisia kun laittaisi jätevedenpuhdistamoista muokattuihin
biokaasulaitoksiin, olisko hieno juttu.
Hinnoista en tiedä.

t. Jouni Tuomela, )

Raimo Myöhänen

Suomessa on jo vähintään yksi mädättämö, Ruotsissa useampia. Mädättämö säiliö on ilmatiivis, eikä prosessiin käytetä happea. Näinollen hajuhaitat itse prosessissa ja sen jälkeen lienevät olemattomat. Säiliötä ladattaessa saattaa hajuja ilmetä?

Raimo Myöhänen

Sellainenhan on sitten joka toisessa torpassa?

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Tästä uusi "Nokia". Tämä on loistava idea! Kehitetään (pien)laitoksia, joka paikallisesti prosessoi kakan ja pissin, ja tuottaa siitä polttoaineita ja lannoitetta. Näitä sitten viemään maailmalle. Saavat paikalliset kyläyhteisöt pitää vetensä puhtaana, sähköä lamppuihin ja hyvä ravinnetta pelloille.

Ihmiskunnan ehkä kaikkein surkein ympäristökeksintö on vesiklosetti. On täysin järjetöntä sekoittaa kakka ja pissi 20-50 kertaa suurempaan vesimäärään missä ne ovat myrkkyä. K ja P on luonnossa tarkoitettu maaperään, jossa bakteerit ja pieneliöt jatkojalostaa niitä uusiksi ravinteiksi. En tietenkään tarkoita että luontoon, vaan että nämä otettaisiin raaka-aineiksi.

Apatiitti, fosfori mineraali, on loppumassa (tunnetut varat). ja fosforia on kohtalaisen paljon K:ssa ja P:ssä.

-Rauhaa

Raimo Myöhänen

Mätänemisen pressin valvonta on erittäin tarkkaa hommaa. Jos prosessi katkeaa jostain syystä, sen käyntiin saattaminen saattaa kestää jopa 3 kuukautta. Luin jutun eräästä saksalaisesta lehdestä.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Kamelinlanta

on pohjoisessa Afrikassa laajalti käytetty polttoaine. Eräässäkin Saharan alueen kylässä (en muista nimeä) se on ainoa energianlähde.

Ennenkuin kameleita aletaan kuskata Suomeen, kannattaa tietysti tutkia kotimainen, koskaan loppumaton,ruskea tuote. Ongelma on tietysti sen prosessointi, kamelin tuote kuivaa nopeasti poltettavaksi.

On kuitenkin huomioitava kemiallinen polttoprosessi:

sekä ruskea tuote että kamelituote muodostavat ilmakehään NOPEASTI hiilidioksidia, eikä tämä ole "uusiutuvaa", koska tämä kaasu EI muutu takaisin paskaksi!

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Tapio olet oikeassa.

Mädätyksessä, josta nyt on puhuttu, lienee hiilidioksidin syntyminen kuitenkin vähäisempää kuin lahoamisessa ( hapellisessa tilassa, mädätys tapahtuu hapettomassa ). Eli mädätyksellä estetään suuri osan CO2:n muodostumisesta.

Raimo Myöhänen

Toistan vielä vastauskommenttini mädätykseen: se tapahtuu suljetuissa säiliöissä, eikä ilmakehään karkaa lainkaan metaania ja CO2.

Raimo Myöhänen

Mädätettäessä ilmakehään ei karkaa lainkaan metaania ja hiilidioksidia. Toisin kuin tapahtuu kompostoitaessa.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Minulle kerrottiin, ettei lihansyöjien kakka käy kompostoreihin. Yritin googlata miksi. Tässä lainauksia:

" Kasvimaan tai vastaavaan hyötykasveille tarkoitettuun kompostiin sitä ei voi suositella. Lemmikeillä esiintyy esim. sisäloisia, joiden munat ovat erittäin hengissä säilyviä (kuivuus, pakkanen) ja voivat aiheuttaa ihmisen sairastumisen. Levitettäessä tuoretta/tuoreehkoa ulostetta esim. hyötykasvimaalle saattaa siinä moni taudinaiheuttaja, kuten esim. salmonella, siirtyä ihmisiin. Raskaana oleville tiedoksi, että erityisesti toksoplasma -alkueläin voi aiheuttaa syntymättömän lapsn vammautumisen, mikäli äiti ei ole aiemmin elämässään saanut tartuntaa. Alkueläin leviää kissojen ulosteen kautta."

"Koiran ulosteet maatuvat, mutta bakteerivaaran takia niitä ei pidä laittaa biojätteisiin vaan sekajätteisiin."

" Tuore amerikkalainen tutkimus osoitti, että kolmasosa kaupunki-ilman bakteereista on peräisin lemmikkien=koirien jätöksistä..."
***

Onhan ihan taloudellisesti järkevää kehittää halpaa energiaa. Se ei tosin ratkaise kaikkea tarvetta.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Jos käytössä olisi tuo korkeamman lämpötilan mädätysprosessi, olisi kai helppo nostaa lämpötilaa hetkellisesti noiden ediöiden tuhoamiseksi.
Steriiliä kompostia, haa.

Raimo Myöhänen

Lämpötilaa ei saa nostaa yli 55 asteen, sillä silloin prosessi loppuu. Lämpötilan seuranta ja säätö on prosessin tarkimpia toimenpiteitä.

Raimo Myöhänen

Käytettäessä uutta termofiilistä mädätystä, prosessin aikana kuolevat kaikki taudinaiheuttajat, madonmunat ynnä muut ötökät.
Lähde: Ympäristöministeriö
Koiran ulosteet voidaan mädättää, mutta ei kompostoida.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Käytännössä, kotikompostorissa, eläinten ulosteita ei pidä kompostoida. Mutta ne voi kyllä kompostoida, jos lämpötila on riittävän korkea. Muistan maalla, miten lantalassa oli oikein kuuma, kun sitä vähän talikolla nosti. Olen myös saanut yli 65C lämpötiloja lämpökompostorissa aikaseksi.

Raimo Myöhänen

Kyllä pitää olla varma kompostorin toimintalämpötilasta, jos esim. koiranpaskat heittää sinne. Ei ole suuri vaiva heittää niitä roskiin.

Peter Hallberg

Biomassan käyttö energiantuotantoon ei ole enää mitään utopiaa. On laskettu, että kaupungin asukkaat pystyvät pelkillä omilla aamutoimillaan tuottamaan suurimman osan tarpeellisesta tavarasta bussiliikenteen pyörittämiseksi. Sanon kaupungin, koska lietteen ongelma on sen märkyys, ts. paino. Kovin suuria etäisyyksiä ei biomassaa ole kustannustehokasta kuljettaa.

Liete ja lanta voidaan käyttä energiaksi. Huomattavasti parempaan hyötysuhteeseen päästään, kun mukaan laitetaan tavaraa, jota ei ole jo kertaalleen käytetty. Tällaisen tulevat kysymykseen esim. peltojen suojakaistolta niitetty kasvusto tai esim. rehevöityvien lahtien järviruoko. Erityisen tehokasta olisi tätä tarkoitusta kesantopellolla viljelty apila. Asialla on siis merkittävä yhteys myös maatalouselinkeinoon ja maaseudun elinvoimaisuuteen.

Tehokkain tapa hyödyntää biokaasua on käyttää sitä liikennepolttoaineena, sillä sähköntuotantoon löytyy halvempia menetelmiä. Jo nykyisillä hinnoilla biokaasu on dieseliiin verrattuna kilpailukykyinen. Ongelma on infrastuktuurin puute. Kuka hankkii kaasulla käyvän kaluston, jos tuotantoa ja tankkausasemia ei ole. Vastaavasti kuka rakentaa tuotannon ja tankkausasemat, jos kysyntää ei ole.

Raimo Myöhänen

Näinhän se on. Pitää huutaa valtiota apuun rakentamaan bioasemia. Minun tietääkseni tavallisessa dieselissä voi käyttää biopolttoainetta?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Tuollehan voisi antaa fiinisti nimen "Virvatulihanke". Ettei puhuisi p...

Kuulostaa kiinnostavalta.

Raimo Myöhänen

Voidaanhan niitä virvatuliakin samalla polttaa, mutta vain kaatopaikoilla.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Pieni tarkennus, dieselmoottorit toimivat itsesytytysperiaatteella, niihin voi käyttää nestemmäisiä diesel-bio-polttoainetita.

Kaasua voidaan polttaa otto-moottorissa, jossa sytytykseen käytetään kipinää.

Raimo Myöhänen

Dennis. Asia tuli selväksi.

Raimo Myöhänen

Kysehän saattaa olla polttoaineen paineensietokyvystä, ettei sytytystä tapahdu liian aikaisin?

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Näin intuitiivisesti sanoisin, että tällainen lisäenergia kannattaa käyttää vaikkapa lämmitykseen ja muuhun keskitetyssä pisteessä. Ei kannata muutella ja kehittää isoa infraa ja vaikka vaihtaa uusia metaanibusseja pieneen käyttöön. Usein tällaiset ovat laskukonejuttuja, ja laskelmat osoittaa mikä on kannattavin tapa. Todellisuudessa taidetaan päätökset tehdä mustautuu-menetelmin ja suurella tunteella ja maksoi_mitä_maksoi -periaatteella.

Tätä kuvaa se, että Espoon yksi kaupunginjohtaja kertoi, että Espoon sähköautot ovat täysin päästöttömiä. Ja siksi tehtiin aurinkoenergiakokeilu. Sen sähköauton päästöt muodostuvat mm. valmistuksesta, johon tarvitaan paljon kaivostoimintaa ja energiaa.

Raimo Myöhänen

Taidatpa olla täysin oikeassa? Kylän kesken saattaisi yhteinen laitos toimia hyvin. Tarvitsee vain yhden henkilön hoitamaan sitä puolipäiväisesti.

Peter Hallberg

Nimenomaan laskukone osoittaa, että pääsäntöisesti kaasu käyttää (tällä hetkellä) käyttää liikkumiseen. Maaseutuolosuhteissa yksittäinen tila saa halvempaa omavaraisenergiaa esim. hakkeesta. Voimala on iso investointi.

Menee pitkä aika siihen, että henkilöautokantaa kannattaa laajemmin kuljettaa biokaasulla. Ylivoimaisesti tehokkain tapa (tälllä hetkellä) on käyttää biokaasu asutuskeskusten paikalliseen raskaaseen liikenteeseen, kuten busseihin ja jätteenkuljetusautoihin. Biovoimaloissa tuotettua kaasua voidaan kuljettaa nesteytettynä sangen kustannustehokkaasti ja jakeluun riittää vain muutama keskitety tankkauspiste. Esim. Helsingissä olisi jo kaasulla käyvä kalustokin valmiina.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Peter, miksi se kaasu pitäisi nesteyttää, kun se kulkee nykyisessä jakeluverkossa mainiosti kaasunakin?
Miksi olemassaolevaa jakeluverkostoa ei haluttaisi käyttää?

Edit:
niin korpimaat on erikseen.

Peter Hallberg

Ei tietenkään tarvitse nesteyttää siellä, missä jakeluverkko jo on.

Raimo Myöhänen

Vauraat öljy-yhtiöt taitavat vastustaa kaasun käyttöä henkeen ja vereen?

Raimo Myöhänen

Muistan lukeneeni, että ennen kuin kotona tehtyä biokaasua käytetään dieselissä, sitä pitää vielä terästää, jotta siitä saataisiin suurempi teho.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Käsittääkseni biokaasua voi sekoittaa maakaasuun mainiosti, koska kummatkin ovat CH4:ää, eli metaania.

tässäpä muuten kaunis esitys aiheeseen liittyen,
http://www.h2cu.com/public/H2CU/Ahrer%2520161205.p...

Maakaasun jakeluverkostoa alkaa olla pääkaupunkiseudulla jonkinverran, liekö tässä kyse joistakin syöttötariffeista tms. ettei biokaasun tuotantoon kannusteta yhteiskunnan taholta?

Raimo Myöhänen

Tarkennan hieman aikaisempia sanontojani. Maassa on useita kymmeniä vanhempia maatila mädätyslaitoksia, mutta vuosi sitten oli vain yksi termofiilinen mädätyslaitos. Tämä Ympäristöministeriön tiedostoista.

Raimo Myöhänen

Päästä mukaan venäläisen kaasun jakeluverkkoon on kuin menisi Neulansilmän läpi Jerusalemiin kamelilla.

Tuula Saskia

Vaikuttaa siltä, että asiassa on mahdollisuuksia, ja kirjoittajien joukossa on tuntijoita.

Toivottavasti jollakin heistä on rohkeutta ja kontakteja synnyttää oikeita toimia, ei vain aloitteita.

Tätä hanketta täytyy seurata.

Aika hyvä vastine

Raimo Myöhänen

Helpoin tapa hyödyntää mädättämällä valmistettu kaasu on jatkojalostaa siitä sähköä. Paikalliset sähköyhtiöt eivät vain halua ostaa sitä, koska kate jää pieneksi.
Liikennepolttoaineesta taas saa parhaan tuoton, kunhan joku rakentaa jakeluasemat.

Tuula Saskia

Malttia, Myöhänen.

Ota yhteys Sitraan, eläkä tänne kirjoita.

Raimo Myöhänen

Mitä? Meinaako se Tuula bannata minut?

Odotetaan nyt ensin, mitä Kalle Isokalliolla on sanottavaa?

Tapani Savolahti

Jokakodin ruskea energianlähde:

Poo power is rapidly becoming the energy source of choice in many countries, powering everything from homes to motorcycles. Now scientists from Nanyang Technological University (NTU) have invented a new toilet system that not only turns human waste into electricity and fertilizers, but also reduces the amount of water needed for flushing by up to 90%!

http://inhabitat.com/poo-power-new-toilet-system-t...

Raimo Myöhänen

Kaikkea se kiinalainen keksii, vaikka ei ole aprillipäiväkään.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Siis erotteleva vessanpönttö. No big deal.
Edelleen on rakennettava se mädätyslaitos, ja virtsa jalostettava helpommin kuljetettavaksi jakeeksi. Ja niin kannattaa tehdä.

Ehdottomasti suositeltavaa. Virtsa 1/5 veteen sekoitettuna on mainio lannoite sinällään, siitä jokinaikaa sitten joku väitteli tohtoriksi. Vaikka on ihan yleistä tietoa ollut tähänkin asti.

Liikennepolttoaineena kaasun käyttöön voitaisiin kannustaa verotusteknisesti, jos haluja vain olisi. Taksikäytössäkin kaasuautoja on, ja olisi enemmänkin jos haluttaisiin.

Raimo Myöhänen

Esimerkiksi kesämökkioloissa kompostointi muun biomassan joukossa saattaa olla helpompi hoitaa?

Käyttäjän tonyvuori kuva
Tony Vuori

Biovessojen kompostijätettä voi käyttää esim. kukkapenkkeihin ja vastaavaan. Vihannesten yms. multaan ei suositella. En tiedä miksi.

Raimo Myöhänen

Kyllä ennen kun perunamaahan makkilantaa lisäsi, niin vain varret kasvoivat.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Mutta tulee komeita ja makoisia kurpitsoita.

Raimo Myöhänen

No siihen se taitaakin olla juuri sopivaa?

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

ks. päältä:
http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1135...
Tautivaaran takia. Se on sitten sellainen kakkaa ulos- kakkaa sisään funktio.

Suomessakin on olllut pakastemarjoissa tauteja mukana. Ymmärtääkseni ne on saatu kun on johdettu pelloille tällaista saastunnutta kakkalientä. Erityisen vaarallista on siis ihmisistä tuleva kakka ihmiselle, koska siinä on ihmistauteja.

Samasta syystä (hullunlehmäntauti) lopetettiin eläinteurasjätteiden syöttäminen eläimille, ettei ne taudit yltyisi.

Raimo Myöhänen

Tautivaara käsite tuotiin esille Ympäristöministeriön sivuilla.

Eero Tillanen

"Lämpötilaa ei saa nostaa yli 55 asteen, sillä silloin prosessi loppuu. Lämpötilan seuranta ja säätö on prosessin tarkimpia toimenpiteitä."

Aika mielenkiintoista, sillä ns. lantapatteri on sisältä jopa 80-asteinen. Kyseessä on siis hevosten lannan, virtsan ja sopivan kuivikkeen (olki, sahanpuru, kutterinpuru) seos.

Iso lantakasa tuottaa sen verran lämpöä, että herkkusienet (kyllä!) kasvavat sen sulalla pinnalla lumen ympäröidessä niitä, kun ulkolämpötila on -30 astetta. Nähty on ja poimittu noita sieniäkin lajin varmistamiseksi. En kylläkään syönyt niitä.

Raimo Myöhänen

Mätänemistä tapahtuu alueella (termofiilinen prosessi) 50-55 astetta C. Yli 55 astetta mätäneminen loppuu ja alkaa palaminen, kuten lantakasassakin käy!

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Yritin ehtiä vastaamaan vielä 18:07 lisäten:

Lihansyöjien kakka ei sovi kaikille kasveille, koska typpi ja muut pitoisuudet on liian korkeita.

Totesit, että perunoista ei kasva kuin varret (17:11).

(Tautivaara tuotiin esiin 13:42 eikä 14:07...)

Raimo Myöhänen

Maalla karjanlanta usein levitettiin kesantopellolle ja seuraavaksi se kynnettiin maan sisälle. Kesantopellolle kylvettiin syysruista, joka talvehdittuaan alkoi keväällä kasvaa voimakkaasti maalle levitetyn karjanlannan ansiosta.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Meidän mummolassa lihansyöjien lanta sekoittui kasvisruokailijoiden lannan kanssa, mutta sitä lehmänpaskaa kyllä oli aika lailla isommat kasat.

Kun ei tiedetty vielä kaikista ikävyyksistä, jotka ihmislannasta on saatava tautivaaran takia poistettua.

(muuten, semmoinenkin kiva siassa elävä öliö on olemassa, joka muistaakseni saattaa mennä sekaisin isännästä ja isännästä, ja kulkeutua hajuhermoa pitkin ihmisaivoon syöden ( siis se öliön toukka syö) aivoon reikää. Tuommoinen vasta sitten syökin miestä :) )

Raimo Myöhänen

Onkohan kyse strikiinistä? Se ei elä muualla kuin kuumissa maissa?

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Kasvitieteilijät ovat tähänkinasti olleet hyviä sekoittelemaan lannoiteseoksia, toki liialliset raskasmetalli- tai masennuslääke-pitoisuudet saattavat olla hankalia poistaa :-O (jos sellaisia ihmisistä tulee, tämä on vain heitto.)

Raimo Myöhänen

Viljakasveissa vaara ei liene niin suuri kuin juurikasveissa.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Tulipa uusia ajatuksia muumipappa-mallin veneeseeni ;)

Purjeilla ja **-käyttöisellä apumoottorilla maailman ympäri!
Eihän tuota yksipyttyistä dieseliä tarvitse kuin täydentää kaasusäiliöllä ja itse tuotantolaitoksella -> mädättävä toiletti.

Raimo Myöhänen

Television ohjelmassa "Myytinsärkijät" tutkittiin pierun anatomiaa. Hyvin se ainakin näkyi palavan. Hengitykselle ei ollut vaarallista.

Tuomo Kankkunen

Biokaasua voidaan tuottaa lähes mistä tahansa

http://www.biokaasuauto.com

Hajautettu energiantuotanto olisi oiva piristysruiske maaseudulle, ja koko maalle.

Raimo Myöhänen

Tuomo. Kommenttisi antaa hyvän kuvan nykyiseen biokaasun käytön yleistymiseen.

Raimo Myöhänen

Kaima. Hienoa turkulaiset! Ja vielä itse tuotetulla biokaasulla!

Jari Teräväinen

Jävetevesipuhdastomoitten lietepaska olis varmaan paras käyttää bioenergiapelloilla ravinteena sen mädätyksen jälkeen, kotieläinlanta käyttää ruokaviljanpelloille..

Raimo Myöhänen

Aikoinaan lietepaska kompostoitiin ja sitten myytiin esim. puistojen mullaksi. Sittemmin todettiin lietteen sisältävän niin paljon myrkkyjä, että multa nykyään kai läjitetään muun probleemamaan kanssa odottamaan aikaa parempaa.

Jari Teräväinen

Ainaki Oulussa Kompostoitua jävesipuhdistamopaskaa ja on noita ilmoituksia näkynyt eteläsuomessaki, tarjotaan viljelijöille ilmaseksi ajettuna pellonlaidalle kunhan itse levittää sen.
Sinänsähän siinä jätevesipuhdistamoitten liete on ravinteikasta, mutta kun ihmiset vetää vessasta kaikkee muuta skeidaa lääkkeistä ymm lähtien.
Siks vaan olis tietenki järkevämpää tuo varsinki puhdistamoliete mädätää ja tuotta biokaasua, jonka jälkeen se massa ajaa esim. biamassa ja energiapelloille ravinteiksi niille energiakasveille ja laittaa se puhtaampi paska ruantuottoon käytetyille pelloille ..

Raimo Myöhänen

Jari. Ehdotuksesi on hyvä. Nuo lain pykälät voivat olla esteenä monelle hyvälle idealle?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset