Roskanpoimijan blogi

Kosteusvaurio eli hometalo

Inttikaveri kotiuitui kesämökiltään vaimokkeen ja koiransa kanssa. Jo metrien päästä haistoin, ettei Inttikaverin mökillä nyt kaikki asiat ole paikalleen. Inttikaveri, vaimo ja jopa koirakin haisivat voimakkaasti homeelle. Vaikka muut ihmiset eivät haistaisi vielä mitään, minun tarkka nenäni havaitsee kosteusvaurion jo kaukaa sellaisessa talossa asuneesta henkilöstä.

Pari vuotta sitten Inttikaverin mökillä käydessäni huomautin hänelle, että savupiipun juuressa on alkava vesivuoto. Se pitää avata ja tukkia mahdollisimman pian. Viikon päästä Inttikaveri kertoi panneensa poikansa ja vävynsä korjaustöihin ja nyt savupiipun läpivienti ei enää vuoda.

Lähdimme tänään katsomaan, mistä homeenhaju mökissä saa alkunsa. Jo heti sisään astuessani ja katsoessani savupiipun juureen tajusin, mistä vesi mökkiin tulee. Lattia savupiipun juuressa oli märkä, sekä puutavara katossa savupiipun läpiviennin vieressä oli mädäntynyttä ja homeista. Vävy ja poika olivat tehneet huonoa työtä.

Voimakas home, jota löytyi myös lattian alta hellan vierestä, sai allergiani heräämään, joten otin varoiksi mukaan ottamani histamiinin. Jatkoin homepaikkojen etsimistä, mutta muualta kuin savupiipun ympäriltä lattian alta niitä ei löytynyt.

Vesikatto ja yläpohja sekä lattia savupiipun ympäriltä pitää aukaista ja korjata. Vesikatto saa odottaa ensimmäistä poutapäivää ja sitten vävy ja poika uudelleen töihin.

Tarkka nenäni haistaa jopa bussissa henkilön, jonka kodissa on homevaurio. Tälläisiä taloja ovat vanhat rintamamiestalot, joissa asuvat ihmiset ovat jo tottuneet talonsa hajuihin.

Jos joku haluaa tarkistuttaa talon, jonka aikoo ostaa, tulen mielelläni pientä korvausta vastaan kyllä haistelemaan sen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän pirjoviitasaari kuva
Pirjo Viitasaari

Et pelkää terveytesi puolesta, kun "homekoiraksi" tarjoudu?

Minua ei tuohon hommaan saisi ja en suosittele sitä muillekaan - tutun tuttua aikani seurattuani. Hometalossa asuvan kyllä tunnistaa kaukaa, sen jälkeen kun hajulle ensin on herkistynyt.

Raimo Myöhänen

On ihmisiä jotka asuvat lähes koko ikänsä kyseisissä tiloissa.

Käyttäjän pirjoviitasaari kuva
Pirjo Viitasaari

Kyllä. Osa sairastuu ja osa ei. Riippuu osin homelajeista ja ihmisestä. Useimpien homelajien nuuhkijat sairastuvat varmimmin.

Raimo Myöhänen

Lyhytaikainen altistuminen ei miestä kaada.

Anna Huikka

Onko pelkoa, että jäät nurkkiin pyörimään jos sinua ruokkii?

Raimo Myöhänen
Susanna Kinnunen

Lahon talon haju on kyllä hirveä. Sitä on myös vaikea kohteliaasti ilmaista asukkaalle. Monet eivät itse haista mitään. Tupakointi, tottumus ja hajuaistin herkkyyden erot tulevat esiin. Itse yökkään hyvin äkkiä, en olisi hyvä poliisikoira.

Raimo Myöhänen

Lisäksi ihminen kuljettaa hajua vaatteissaan joka paikkaan. Pahasti homehtunutta taloa ei saa kuntoon muuten kuin rakentamalla uusi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset