Roskanpoimijan blogi

Sirppi ja viikate

Vanhan Neuvostoliiton lipussa oli kuvattuna sirppi ja vasara. Taisi pieni tähtikin olla sirpin jatkeena. Vasara näyttää olevan pajavasara, jolla kyseinen sirppi on taottu. Nykyisessä Venäjän lipussa ei työkaluja kuvata. Leikkuupuimurit ovat sielläkin korvanneet sirpit ja viikatteet.

Viikate ja Viikatemies tunnettiin entisaikana  myöskin  Tuonelan "sadonkorjaajana". Kuitenkin viikatteella on ollut ihmiselon kannalta vieläkin tärkeämpi tehtävä. Sillä nimittäin kaadettiin heinä ja vilja säilöttäväksi seuraavan talven varalle.

 Ennen viikatetta sen tehtävät hoidettiin sirpillä. Sirppi oli puolipyöreä rautaesine, jonka sisäkaarre oli teroitettu hyvin teräväksi. Usein sirpin terä oli myös saatettu piikikkääksi. Kaaren toisessa päässä oli puinen kädensija.

 Viljan leikkaaja kokosi toiseen käteensä nipun korsia ja vetäisi sirpillä nipun poikki. Toisinaan viljanipun yhteydessä irtosi myös yksi tai useampia sormenpäitäkin. Entisaikaan tälläiset vajaasormiset henkilöt olivat melko yleisiä.

 Sitten Keski-Euroopasta Suomeen levisi viikate, jolla työskentely oli kymmenen kertaa nopeampaa kuin sirpillä. Viikatteen teriä oli kahta tyyppiä: taottu tai valettu raskaampi versio tai kevyt pellistä valmistettu terä.

 Taottu terä teroitettiin ensin tahkolla ja viimeistely hoidettiin kovasimella eli hiontakivellä. Peltiterä taas vuoltiin viilasta tehdyllä kaapimella. Tällä kaapimella ensin vuoltiin terä mahdollisimman loivaksi ja lopputyö hoidettiin taas kovasimella, kuten taotussakin viikatteessa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset