Roskanpoimijan blogi

Saimaan kummalliset juoksutukset

Kekkosen valtakaudella kansan keskuudessa maaseudulla kehitettiin seuraava slougan: pani isäntä tai halla, kyllä Kekkonen maksaa. Kyseessä oli silloin uusi lapsilisä ja satovahinkokorvaus. Samanlainen maksuautomaatti on kehitetty Venäjän hyväksi Saimaan veden korkeuden kustannuksella. Jos jonain vuonna ei sada normaalisti, Suomi maksaa Venäjälle korvauksia menetetystä sähkön tuotannosta Vuoksen alajuoksulla. Jos taas sataa normaalia enemmän kuten tänä vuonna, Suomi joutuu lisäjuoksuttamaan vettä enemmän kuin venäläisten voimalaitokset pystyvät hyödyntämään. Suomi maksaa taas tästä lisäjuoksutuksesta Venäjälle.

 Tämäntyyppisiä sopimuksia suomalaiset kauppavaltuuskunnat tekevät Venäjän matkoillaan. Tämäkin sopimus on vuodelta 1991, joten Kekkosta siitä ei pidä missään tapauksessa syyttää.

 Juoksutuksilla on myös oikeat raja-arvonsa. Vakiovirtaus läpi Imatran voimalaitoksen on 800 kuutiota sekunnissa. Jos virtaus laskee alle 750 kuution, Suomi maksaa. Liikkumavara on 750-850 kuution välillä sekunnissa. Jos yläraja 850 kuutiota ylitetään,  Suomi joutuu taas maksumieheksi. Edellämainitulla 800 kuution juoksutuksella Imatra tuottaa sähköä 178 MW:a. 

 Saimaan vesi virtaa Vuoksea pitkin Kiviniemen koskeen, josta jatkaa edelleen 25 kilometriä pitkään Suvantoon. Sitten tuleekin vastaan Koukunniemen koski, josta Taipaleen joki vie vedet Laatokkaan.

 Laatokka taas puolestaan laskee Nevajokea pitkin Pietarin ohi Suomenlahteen ja sieltä Itämeren läpi kuljettuaan Tanskan salmiin ja edelleen Pohjanmereen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Antro Pulkki

Voiko todellakin tällainen "sopimus" olla voimassa? Luonnon vedet!

Muistan, että Suomessakin sadevesi joissa ennen voimalaitosta kuuluu voimalaitoksille. Ohijuoksutuksesta maksetaan yhtiöille ja vajaasta vedestä myös maksettaisiin kuten venäjän tapauksessa.

Josko nämä pitävät paikkansa niin KYRSIIHÄN tuo tavista, luonnon lasta!

Raimo Myöhänen

Kyllä se vaan pitää paikkansa!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset