Roskanpoimijan blogi

Asiaa sähköstä

Runsaat sateet ovat täyttäneet Ruotsin ja Norjan vesialtaat niin, että vesivoimalaitokset siellä tuottavat sähköä enemmän kuin kansakunnat kykenevät sitä kuluttamaan. Suomeenkin ruotsalaista halpaa sähköä toimitetaan langat punaisena, eli noin 2.000 MW:n teholla. Enemmänkin pystyisimme kuluttamaan tätä 1/5 osan hintaista energiaa normaalista hinnasta, mutta siirtolinjojen kyky ei salli enempää. Omatkin vesivoimalaitokset juoksuttavat vettä ohi voimalaitosten tulvavaaran torjumiseksi.

 On sääli päästää arvokas energia mereen mitenkään hyödyttämättä sitä. Jos meillä nyt olisi käytössä Vuotoksen  ja Kollajan altaat, niihin säilötty vesimäärä tuottaisi sähköä miljardeja Megawattitunteja. Nyt sama  sähkömäärä tuotetaan polttamalla kivihiiltä, joka vielä on tuontitavaraa. Samalla näin ihan vapaaehtoisesti edistetään kasvihuoneilmiötä. Panee ajattelemaan, mitä siellä vihreiden päässä oikein liikkuu, vai liikkuuko siellä mitään.

 Tekojärvet säätelevät myös vesistöjen tulvahuippuja. Jo pelkkä satovahinkojen torjunta ja niistä maksetut korvaukset on iso lovi velkaisen valtion kukkarossa. Mutta eihän vihreä ole koskaan välittänyt kustannuksista. Nehän menevät toisten taskuista.

 On huomattava, että sähkön keskihinta on noin 60 €/MWh. Sähkön hinta nousee joka vuosi lähes 10 €/MWh. Vain vihreä jättää laskematta, kuinka suuri osa kansallisomaisuutta lainehtii nyt peruna - ja viljapelloilla.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"...niihin säilötty vesimäärä tuottaisi sähköä miljardeja Megawattitunteja"

Voihan sen sanoa noinkin.

Kollaja-hanke lisäisi sähköntuotantoa (yhdessä alajuoksun tehostamisen kanssa) 200 GWh vuodessa.

http://www.kollaja.fi/

Vuotos lisäisi 350 GWh vuodessa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vuotos

Yhteensä siis 550 GWh vuodessa. Kun Suomen kokonaissähkönkulutus on noin 90 000 GWh/a, saadaan yhteisvaikutukseksi kuusi promillea.

Mikä hinta pitäisi asettaa luontoarvoille?

Raimo Myöhänen

Kyseisten suunniteltujen tekoaltaiden luontoarvot ovat pelkkä nolla. Suota ja rämettä, jota vastaavia alueita Lapista löytyy silmänkantamattomin. Olen samoillut kyseisillä alueilla, joten tiedän mistä puhun.
Vuotoksen ja Kollajan tekoaltaiden laskelmat Wikipediassa ovat altaan vastustajien tekeleitä. Jo mittayksiköiden sotkeminen hämää lukijoita.
Lähempänä oikeaa lienee seuraava laskelma:
Vuotoksen rakennettava voimalaitos tulisi teholtaan olemaan n. 37 MW. Koska sama vesi kulkee jokaisen Vuotoksen alapuolella olevan kuuden voimalaitoksen läpi, altaan antama lisäteho Kemijoen voimalaitoksiin on 200 MW:a. Yhteensä siis 237 MW:a, sateella ja auringonpaisteessa, tuulella ja tyvenellä, 24h/7pv/365pv vuodessa.
Numeroina: 237MWx24h= 5688 MWh vuorokaudessa
Tämän saman sähkömäärän tuottamiseen tarvittaisiin keskimäärin 237 kolmen MW:n tuulivoimalaa. Nämä tuulivoimalat maksaisivat maalle rakenettuna noin 4,5 miljoonaa €/kpl. Yhteensä 10.665 miljoonaa euroa, + infra.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Kysymys kuuluu mikä hintalappu on tuulivoimalla ja voidaanko sitä loputtomasti subventoida?

Tuulivoima tarvitsee nopeaa säätövoimaa ja siksi kollaja olisi tästä näkökulmasta hyvinkin perusteltu investointi.

Tän päivän hesarissa oli jälleen kerran esillä tuen määrät eli tuulivoimaa tuetaan täysin kohtuuttomasti muihin verrattuna.

Tämä on sitä "vihreää" ideologiaa, josta muuten Tanskan veronmaksajatkin maksavat vuosittain ison potin. Suomen ei kannata lähteä Tanskan tielle.

Tuulivoima ei ole tulevaisuuden energiantuotantomuoto. Itse luotan enemmän aurinkovoiman ja miksei jopa aaltovoiman lisääntymiseen.

Tuulimyllyt ovat tehottomia ja rumia.

Raimo Myöhänen

Aaltovoima saattaa vielä olla iso asia?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Näin on Raimo:

Suomalaisissa aaltovoimaloissa jättipotentiaali:

Kahta suomalaista aaltovoimakeksintöä testataan tänä kesänä Atlantilla. Aaltovoimaa hyödynnetään maailmalla vasta erittäin vähän, mutta siitä povataan miljardiluokan bisnestä. :

http://www.kauppalehti.fi/omayritys/suomalaisissa+...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Tuulimyllyt ovat tehottomia ja rumia." - näin on, Marko, toisaalta, suhteessa:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/9384...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Raimo Myöhänen

Kalevi Härkönen. Suomen kokonaissähkötuotanto on alle 14.000 MW:a. Siitä pelkästään Vuotoksen tuotantoteho, 237MW, on jotain muuta kuin mainitsemasi 6 promillea!!!!! Minusta se on 1,69%:a + Kollaja päälle.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

90 000 GWh oli siis Suomen sähköenergiankulutus vuodessa, tuonti mukaanlukien.

Jos vesivoimalla korvataan lauhdesähköä (hiili), niin sehän on päästöjen kannalta hyvä asia. Toisaalta suo toimii hiilinieluna, joka menetetään, jos se korvataan altaalla. Joten mikä lienisi lopputulos?

Muutenkaan en ihan purematta niele ajatusta, että suon ja rakentamattoman vesistön arvo olisi nolla, mutta ehkä luontoihmiset jatkavat tästä asiasta kun sen paremmin osaavat.

Raimo Myöhänen

Vesi toimii myös hiilinieluna. Sen kyky varastoida hiilidioksidia on noin 10 %:n luokkaa. Veden lämmetessä se alkaa luovuttaa hiiltä ilmaan.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Ei se sähkön hinta laske vaikka meillä olisi kuin kollajat ja vuotokset. Päinvastoin hinta nousisi koska rakennuskustannukset olisivat kuitenkin niin kovat. Aina on syitä hinnankorotuksille.

Suurimmalle osalle ihmisistä on tärkeää mitä sähkö maksaa, eikä se millä se on tuotettu.

Raimo Myöhänen

Nykyisellä menolla sähkön hinta vain nousee. Järkevillä tuotantotavoilla nousu on pysäytettävissä.
Sähkön hinta ei ole kiinni sen tuotantokustannuksista. Sähkön hinta on poliittinen ratkaisu!

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Uimosen mielipiteet vahvistavat edelleen tietoani siitä, ettei arkielämän realismi kuulu vihreiden ominaisuuksiin.
Pienituloisena sähkölaskunmaksajana ainakin minulle hinta on omassa energiapolitiikassani aika merkittävä asia!

Raimo Myöhänen

Sähköenergia on vihreille oiva verotuksen kohde. Sen hinnan avulla on helppo ratsastaa. Vihreät ovat kaikkein innokkaimpia sähkön verottajia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset