Roskanpoimijan blogi

Lauri Törni - Kolmen miljoonan markan sotilas

 Lauri Törni aloitti Talvisodan talousaliupseena Laatokan pohjoispuolella Jääkäripataljoona 4:ssä. Jatkosodan aikana Tiltu lupasi Törnistä kolmen miljoonan markan palkkion elävänä tai  kuolleena. Elämänsä päättyessä Törni oli palvellut kolmen valtion armeijassa kapteenin arvoisena. Kotimaa Suomi alensi Törnin sotamieheksi. Kuolemansa jälkeen Törni ylennettiin majuriksi Yhdysvaltain armeijassa.

Jo Talvisodassa Törni osoitti sissin- ja tiedustelijan lahjansa. Venäläiset oli saarrettu Rykmentin ja Kitelän motteihin. Törni joukkueineen lähetettiin selvittämään vihollisen asemat. Yön pimeydessä joukkue ylitti kaksi suomalaisten linjaa ja koko venäläisen saarrostetun joukon ilman, että laukaustakaan oli ammuttu tiedustelijoiden taholta. Aamulla Törni joukkueineen palasi yksikköönsä samaa reittiä.  Alikersantti Törni  nimitettiin  komppanian päälliköksi ja hänen johdollaan pilkottiin Länsi-Lemetin motti, joka oli pitkään kestänyt suomalaisten toistuvia hyökkäyksiä. Palkkioksi urotöistä Törni nimettiin  upseerioppilaaksi ja lähetettiin Reserviupseerikouluun Niinisaloon jossa hän oli sodan loppuun saakka.

Kesäkuussa -41 Törni ilmoittautui  Saksaan suomalaiseen Viking-pataljoonaan. Saksaa osaamattomana hän  ei kuitenkaan sopeutunut paikalliseen  pokkurointiin, joten seurauksena oli paluu takaisin Suomeen jo kahden kuukauden kuluttua. Suomessa oli  juuri alkanut jatkosota, johon  tarvittiin  kuumeisesti päteviä upseereja. Törni sai kuuluisassa Kevyt Osasto 8:ssa johdettavakseen ensin konekiväärijoukkueen ja sittemmin panssaririvaunujoukkueen. Törnin johtamat panssarivaunut kulkivat jalkaväen edellä tuhoten tykeillään vihollisen pesäkkeitä. Näin saavuttiin sotien Petroskoihin josta jatkettiin Kontupohjaan, jossa Törni joutui luovuttamaan vaununsa 1. Jääkäriprikaatille.

Asemasota alkoi ja vänrikki Törni ylennettiin luutnantiksi talvella -42. Innokas partiomies Törni suoritti joukkoineen jatkuvasti partiomatkoja venäläisten linjojen taakse. Eräältä tälläiseltä epäonnistuneelta vanginsieppausmatkalta palatessaan Törni laukaisi suomalaisten asettaman putkimiinan haavoittuen vaikeasti. Sotasairaalaan toimitettu Törni kuntoutui kahdessa kuukaudessa ja lähetettiin kotilomalle toipumaan ennen rintamalle menoa. Törni ei kuitenkaan ilmoittautunut lomapaikkakunnalla poliisille joten  hänestä tehtiin etsintäkuulutus rintamakarkuruudesta. Kuukauden kuluttua rintamakarkurista ilmoitettiin myös Törnin joukko-osastoon, jossa tämä oli tehnyt jo useita partiomatkoja haavoittumisen jälkeen. Tapaus herätti ansaittua hilpeyttä koko maassa.

Vuoden -43 alussa Törni määrättiin sissikomppanian päälliköksi. Tehtiin muutaman päivän pituisia härnäysretkiä venäläisten puolelle, tosin saamatta mitään suurta aikaan. Kesällä sissikomppaniat hajotettiin ja tilalle perustettiin partisaanintorjuntaosato, jonka komentajaksi Törni määrättiin. Osasto metsästi partisaaneja, miinotti vihollisen rintamalinjan takaisia kohteita ja harrasti sissitoimintaa vuoden -43 loppuun saakka.

Joulukuussa -43 Törni määrättiin perustamaan jääkärikomppania, jonka runkona oli aikaisempia partisaaniosaston miehiä. Nyt partiomatkat suuntautuivat syvälle venäläisten asemien taakse.Tämän osaston toiminta häiritsi venäläisten hyvinvointia  niin, että Tiltu lupasi Törnistä 3 miljoonaa markkaa, elävänä tai kuolleena. Palkkiolle ei koskaan ilmaantunut nostajaa.

Alkuvuodesta -44 Törnin osastoon liittyi Mauno Koivisto niminen mies, joka myöhemmin tunnetaan Tasavallan Presidenttinä. Törnin osasto sai kevään -44 aikana monia vaativia torjuntatehtäviä vihollisen alkaessa yhä useammin hyökkäillä komppanian tai jopa pataljoonan vahvuisilla joukoilla asemiimme. Vastaiskuissa tavallisesti käytetty vahvistettu Törnin osasto palautti asemat hämmästyttävän pienin tappioin.

Törnille myönnettiin Mannerheim risti nro 144 erikoisesta urheudesta ja joukoille kouluttamastaan taistelutahdosta. Kapteeniksi Törni ylennettiin juuri vähän ennen sodan loppua. Sodan loputtua Törni piilotti pienen määrän aseita ja ammuksia metsään venäläisten mahdollisen miehityksen varalta. Kätkö paljastettiin v.1999 Törnin apuna olleen sotilaan toimesta.

Saksalainen vastarintaliikkeen mies värväsi suomalaisia sotilaita liittymään saksalaisiin joukkoihin koulutettavaksi mahdollista venäläisten miehitystä silmälläpitäen. Suomi kävi vielä Lapin sotaa, mikä merkitsi sitä, että Törni hyväksyttyään tarjouksen , siirtyi vihollisen puolelle.Törni joukkoineen siirrettiin Saksaan tammikuussa -45 saksalaisella sukellusveneellä lähtösatamana Kristiinankaupunki.

Mitä sitten tapahtui, on hyvin epäselvää. Rintamalla Törni ei tiettävästi ehtinyt vaan kapteenin arvoisena hän olisi joutunut Liittoutuneiden vangiksi, karannut ja seikkaillut Tanskan kautta Suomeen, jossa Valpo hänet pidätti. Törni kuitenkin pakeni uudelleen, kunnes hänet pidätettiin toistamiseen ja pantiin turvasäilöön, josta hän kolmannen kerran karkasi. Viimeinen pidätys tapahtui Turussa maaliskuussa -46 jonka jälkeen Törni joutui punaisen Valpon toimesta oikeuteen ja tuomittiin maanpetturuudesta  kuudeksi vuodeksi kuritushuoneeseen. Vuoden -47 heinäkuussa Törni pakeni  kuritushuoneesta jääden kiinni monen värikkään vaiheen jälkeen Oulussa. Törni vapautui joulukuussa -48 Presidentti Paasikiven armahdettua hänet.

Väärän passin turvin Törni pakeni  Tornion kautta Ruotsiin ja sieltä edelleen vuonna -50 Venezuelaan. Aikansa Caracasissa lorvailtuaan Törni sai pestin norjalaiseen kauppalaivaan, josta laivan  Floridan ohi kulkiessa hän  hyppäsi haita vilisevään veteen ja ui 10 kilometrin matkan maihin. Jenkeissä hän elätti itseään tiskaamalla ja siivoamalla, kunnes vuoden -53 elokuussa Törni sai USA:n oleskeluluvan ja liittyi  alokkaana  armeijaan.

Vuosina -58-62 Törni palveli Saksassa USA:n erikoisjoukoissa. Hänen välinsä entisiin saksalaisiin aseveljiin eivät aina sujuneet rauhanomaisesti. Eräänkin kerran Törnin kerrotaan tyhjentäneen paikallisen baarin jouduttuaan sanaharkkaan saksalaisten upseerien kanssa. Lopputuloksena yksinään tappeleva Törni joutui alistumaan kuuden sakun ylivoiman edessä, sitä ennen saatettuaan kolme vastustajaa sairaalakuntoon.

Vuoden -62 alussa Iranin vuoristoon tuhoutui amerikkalainen vakoilukone, jossa oli huippusalaisia laitteiteita. Paikalle lähetettiin parhaita pelastusretkikuntia, joista yksikään ei päässyt koneen hylyn luokse, kunnes tehtävä annettiin Törnille. Hänen kolmimiehinen joukkonsa pääsikin kohteeseen, mutta tärkeimmät instrumentit oli jo viety pois.

Lauri Törni alias Larry Thorne komennettiin Vietnamiin useita kertoja. Hänen viimeinen komennuksensa tapahtui lokakuussa 1965, jolloin tehtävänä oli etsiä ja paikantaa Vietkongin salainen huoltoreitti Ho Chi Minh:n tie. Erittäin huonossa säässä suoritettu operaatio päättyi Thornea kuljettaneen helikopterin törmäämiseen vuoren seinämään. Putoamispaikka löydettiin 1999 ja ruumiiden jäännökset tunnistettiin hammaskarttojen ym. perusteella.

 R.I.P.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Matti Virtanen (nimimerkki)

Törnin upseeriarvo pitää palauttaa. Se on vähin, mitä hänen muistonsa hyväksi voidaan tehdä.

Ebnir (nimimerkki)

Jännä juttu Törnistä, ei ollut yhdessäkään voitetussa sodassa mukana ;)

jaripi (nimimerkki)

Kiitos
Hieno yhteenveto värikkäästä hahmosta-urhea sotilas,mutta ei varmasti helppo luonne esimiehille,tai alaisille !

R.von Rims (nimimerkki)

Suomen suurimmat sotasankarit joutuivat sodan jälkeen kommunistien johtaman valtiollisen poliisin vainon kohteeksi. Lauri Törni joutui vankilaan,josta Paasikivi hänet armahti ja hän lähti amerikkaan Eversti Alpo Marttisen porukkaan.

Marttinen ehti paeta ennen Valpon pidätystä Ruotsiin ja sieltä USA:aan. Alpo Mrttinen oli myös Mannerheim Ristin Ritari, ja erittäin ansioitunut etulinjan rintamakomentaja, kuten Lauri Törnikin.

Mauno Koivisto palveli Lauri Törnin jääkärikomppanjassa pikakiväärimiehenä.
Tähän eliittijoukkoon Törni valitsi vain hyväkuntoiset, taitavat ja rohkeat taistelijat. Heidät laitettiin aina sinne,missä vihollisella oli ylivoima.

Raimo Myöhänen

Matti. Sitä upseeriarvon palautusta on jossain vaiheessa tutkittu, mutta kun peruutus on tapahtunut hallinnollisella päätöksellä, se ei kai onnistu ihan helposti.

Raimo Myöhänen

Ebnir. Niinpä on käynyt. Mutta se ei haitanne hänen yksilösuoritustaan.

Raimo Myöhänen

jaripi. Kiitos kiittämästä. Tästä asiasta en ole huomannut mainintaa. Marokon kauhu kyllä oli vaikea käskettävä, mutta Törnistä en tiedä muuta kuin nuo Saksan jutut.

Raimo Myöhänen

R.von Rims.Juuri näin tapahtui. Hermoherkkä ja huonokuntoinen mies ei pärjää partiomatkalla. Rämäpäisyyttä ja uhrautumista tarvitaan.

pekka kuosmanen (nimimerkki)

Mihin kuollut mies tarvitsee upseerin arvoa?

Tapio Suhonen

Aikana jolloin suoritin varusmiespalvelustani rannikkojääkärinä Upinniemessä, L.Törni oli sotarikollinen. Mies oli vaiettu kuoliaaksi.
Samanaikaisesti Mäkiluodon tutkan havaitsemat Neuvostoliiton sukellusveneet risteilivät Suomen aluevesillä - asiaan ei kuulemma sopinut puuttua....
Vähän niinkuin A.Kiven Nummisuutareissa: "maailma muuttuu Eskoseni"

Hyvä kirjoitus Raimo

Raimo Myöhänen

pekka. Ei kai kuollut mies upseeriarvoa tai muutakaan kunniaa tarvitse. Mutta hänen muistoaan kunniottavat tarvitsevat sen. Miksi muuten Leninin patsaita on niin valtavasti?

Raimo Myöhänen

tapios. Hyvin sanottu, maailma muuttuu. Nyt vielä voidaan tai pitääkö sanoa uskalletaan puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

Matti Virtanen (nimimerkki)

Hannu N. Rohkeasti vaan kommentoimaan.
Ensin vastaat laskutoimitukseen esim. 2+4+6= 12, sitten kirjoitat nimesi tai nimimerkin esim. Hannu N.
kolmas täytettävä kenttä on sähköpostiosoitteesi, esim. hannunposti@hotmail.fi

Sitten kirjoitat tekstin ja lopuksi klikkaat Tallenna kommentti.

Näin helppoa se on.

Juha Väänänen (nimimerkki)

Raimo, hyvä kirjoitus, kiitos siitä. Oli kova jannu paljon olen lukenut. Pari kirjaa on kotona Laurista.

Raimo Myöhänen

Juha. Tämä aihe oli jo puoliksi kirjoitettu, joten se oli helppo lyhyellä ajalla valmis julkaistavaksi. Vietnamin aika on minulle epäselvä. Siitä saatavilla oleva tieto on monasti ristiriitaista, siksi se on ohitettu näin lyhyesti.

keijo (nimimerkki)

Täytyy ihmetellä miten Törni jaksoi 33-vuotiaana, monta vuotta sodittuaan ja kapteeniksi ylennettynä aloittaa uudelleen alokkaana USA:n armeijassa?

Raimo Myöhänen

Keijo. Tätä samaa ajattelin kirjoitellessani juttua. Tulin siihen tulokseen, että hän osasi sotia, oli hyvä siinä ja muuta hän ei sitten osannutkaan.
Hänellä ei ollut muuta ammattia.
Laurin uinti laivasta Floridan rannikolle haita vilisevässä meressä ei myöskään ole mikään pikkujuttu!

Vanha demari (nimimerkki)

"Saksalainen vastarintaliikkeen mies värväsi suomalaisia sotilaita liittymään saksalaisiin joukkoihin koulutettavaksi mahdollista venäläisten miehitystä silmälläpitäen. Suomi kävi vielä Lapin sotaa, mikä merkitsi sitä, että Törni hyväksyttyään tarjouksen , siirtyi vihollisen puolelle."

Mutta tämähän ON niin selvä maanpetos kuin olla ja voi. Ei sotilas voi itse päättää, kuka hänen vihollisensa on. Ei sillä ole mitään merkitystä, mitä hän aikaisemmin oli tehnyt.

Raimo Myöhänen

Vanha demari. Enhän minä muuta ole väittänytkään, vai olenko?
Lieventäviä asianhaaroja ovat: Mikään Törnin toiminta ei suuntautunut Suomea vastaan ja Törni antautui Liittoutuneineiden vangiksi päästäkseen pois Saksasta . Miksi Törni karkasi liitoutuneilta oli se, että oli mahdollista, että hänet olisi luovutettu venäläisille.

Vanha demari (nimimerkki)

Et vtoki väittänyt niin. Enemmän tarkoitinkin niitä Törniä palvovia, joiden mieltä ei muuta mikään.

Itse arvostan enemmän sellaista rintamamiestä sotilasarvosta riippumatta, joka teki niin kuin hänen käskettiin tehdä ja jotka olivat rintamalla siksi, että oli pakko puolustautua.

eeva-n (nimimerkki)

Osoitteesta _ http://www.arlingtoncemetery.net/larry-thorne.htm_ löytää juttua Larry Thornesta.
Lainaus:
“There's a story behind almost every funeral at Arlington National Cemetery, but a group burial at the cemetery earlier this summer was particularly uncommon.

A single casket bearing the remains of four men killed in a helicopter crash during the Vietnam War was buried June 26 with military honors. Three of those laid to rest were South Vietnamese Air Force crew members. The fourth was a Finnish war hero from World War II who later became a legendary U.S. Special Forces officer, portrayed on film by John Wayne.”

Minkä nimisessä elokuvassa John Wayne esiintyy Harry Thornena?
Tiedätkö, Raimo?

Kannattaisi tehdä filmi Törnistä ja muista vastaavista myös Suomessa. Varsinkin niistä poliittisista jälkipeleistä. Ihmisistä ideologien myrskynsilmässä.

Raimo Myöhänen

Tämä on olettamusta. Jos/kun Törni tajusi, että suomalaiset aiotaan siirtää itärintamalle eikä luvattuun sissikoulutukseen, hän päätti antautua amerikkalaisille/englantilaisille välttääkseen rintamalle joutumisen. Ehkä Törni ja kumppanit oli houkuteltu mukaan lupauksilla, jotka eivät näyttäneet toteutuvan.

keijo (nimimerkki)

Törnistä kertovan kirjan mukaan, hän halusi Lappiin taistelemaan saksalaisia vastaan mutta siihen ei suostuttu. Sitten hän yritti päästä Britannian armeijaan. Sekään ei onnistunut. Joten hän lähti Saksaan.

Raimo Myöhänen

eeva-n. Elokuvan nimi on "The Green Berets". John Wayne näyttelee eversti Mike Kirbyä, joka on Lauri Törnin esikuva.
Ohjaus: John Wayne ja Ray Kellogg. Kesto 136 minuutia.

Raimo Myöhänen

Keijo. Se, ettei Törniä olisi päästetty Lapin sotaan, on kiistetty Törniä tukevissa artikkeleissa. Lopullista totuutta en tiedä.

eeva-n (nimimerkki)

Raimo,
Kiitos vaivannäöstä! John Wayne ja sotafilmit eivät ole erityisemmin kiinnostaneet, mutta taidanpa katsoa tämän. Kuriositeettina.

Satuin kerran jossain Euroopan rautatieasema-ravintolassa tapaamaan unkarilaisen ammattisotilaan. Oli osallistunut kapinaan omassa maassaan, paennut ja sitten liittynyt Muukalaislegioonaan.
Yhtäläisyyksiä Törnin kanssa.

On taas mielenkiintoinen ketju.

Juhani Putkinen

Törnistä kiinnostuneille tiedoksi, että hänen elämästään on kolmen kirjan sarja (Kari Kallonen - Petri Sarjanen). Sattuu olemaan kirjahyllyssäni. Osat ovat:
1. Leijonamieli 1919-1949;
2. Purppurasydän 1949-1965;
3. Ristiretki 1965-1999.

Lauri Törni oli oikea suomalainen sotilas - vilkas karjalaispoika, joka taisteli aina pätevästi isänmaansa vihollisia venäläisiä ja imperialistista Venäjää vastaan - myös Vietnamissa.

Laurilla oli kuitenkin jonkinasteinen ongelma alkoholin kanssa - hänelle alkoholi oli "rähinäviinaa".

keijo (nimimerkki)

Raimo # 25

Muistan lukeneeni siitä Törnin yrittämisestä Lapin sotaan Jukka Tyrkön kirjasta "Lauri Törnin tarina" Se on kirjoitettu 70-luvulla. Ehkä sen jälkeen on tullut uutta tietoa.

Raimo Myöhänen

Keijo. Selvä juttu. Pitää tarkistaa kun kohdalle sattuu. Kiitos

Juha Väänänen (nimimerkki)

Kyllähän Lauri T. osasto oli suomen armeijan ehdotonta eliittiä. Tätä kuvaa hyvin kova Rovamäen taistelu, jossa joka viides mies menetettiin kaksi päivää kestäneissä raskaissa taisteluissa jossa suhde arvioitiin olevan tuo legendaarinen 1:10.

Lähtiessään väsyneet miehet lauloivat:

" Minä olen Härmään kankahilta, pikkainen ja häijy"

Juha Väänänen (nimimerkki)

Juhani:

"Laurilla oli kuitenkin jonkinasteinen ongelma alkoholin kanssa - hänelle alkoholi oli ”rähinäviinaa”. "

Kyllähän se osin näinkin oli. Järjesti aika monta nyrkkitappelua kännipäissään, mutta pitkälti se johtui aina myös turhautumisesta.

Lauri T. ei vain jaksanut olla toimettomana, sitä hän vihasi.

On ehkä väärin sanoa, että hän syntyi sotilaaksi, mutta siinä hän oli armoton ja sitä hän halusi tehdä.

Sotahistorian harrastaja (nimimerkki)

Mielenkiintoinen juttu ja hyviä kommentteja, kiitos niistä. Hauska lukea fiksujen ihmisten pohdiskelua. Huomasin, että Törnista kertovat kolme kirjaa ovat myynnissä mm. täällä verkkokaupassa http://www.pokkarit.fi/kirjat/sotakirjat jos joku niitä etsii

Raimo Myöhänen

Levitetään tietoa eteenpäin. Ehkä joku parhaillaan etsii niitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset