Roskanpoimijan blogi

Valco, suden sukua

Mies kertoo sen jo kolmannen kerran toistaen saman sanoman sanasta sanaan aivan kuin vakuuttaakseen kaiken olevan ehdottomasti totta." Me emme halunneet myydä sitä vanhaa itävaltalaista tehdasta Suomeen. Se ei toiminut Itävallassa, missä työväkenä oli nuoria koulutettuja ihmisiä. Me tiesimme, ettei tehdas tule toimimaan Suomessa, jossa työläiset ovat entisiä rautatehtaan työläisiä. Me emme halunneet myydä, mutta herrat Sorsa ja Rantala halusivat ostaa sen, koska hinta oli halpa".

Puhuja on entisen Valco Oy:n entinen japanilainen varatoimitusjohtaja. Paikka Tokiolainen yökerho ja vuosi 1982. Valco kuvaputkitehdas on ensin nimeä vaihtaneena FinnValcoksi tehnyt konkurssin josta syytettiin demarien puuhamiehiä Kalevi Sorsaa ja Eero Rantalaa. Nämä taas syyttivät japanilaista toimittajaa Hitachia tehtaan toimimattomuudesta.

Kuvaputkia valmistettiin alipaineistetuissa tiloissa. Työvuorossa oleva ei saanut poistua alueelta ilman, että palatessaan ensin piti käydä läpi tarkka puhdistusoperaatio. Tämä oli tehty selväksi jokaiselle työntekijälle ja kerrottu, että ellei näin toimita,  tuotanto hylätään. Kuitenkin suomalainen duunari livahti ulos tupakalle ja palasi salaa suoraan työpaikalle.  Tämä tiesi sitä, että sen päivän kuvaputkituotanto meni harakoille.

Valcon perustamiskustannukset olivat  Noin 250 miljoonaa markkaa, ja konkurssipesän velat olivat 800 miljoonaa markkaa. Suomen kansa oli koko potin maksajia. 500 työntekijää jäi työttömäksi, suurin osa heistä oli SAK:n luottohenkilöitä. Juuri näiden luottohenkilöiden sanottiin eniten vierastaneen japanilaista puhtausvaatimusta. Näin ainakin japanilainen isäntämme painotti.

Mitä minä sitten tein Hitachin tehtaitten vieraana? Olimme solmineet edustussopimuksen Hitachin suurten tietokoneiden edustuksesta Suomessa ja nyt olimme tutustumassa tehtaaseen ja yhteyshenkilöihin siellä. Kuvaputkimies oli muuten vain Suomen oloja tuntevana kutsuttu mukaan ja samalla selvittämään Hitachin kantaa Valcosta. Olihan sen konkurssi maailmankuuluisa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

OnSlow (nimimerkki)

Ne oli aikoja ne. Ei ollut korruptiota eikä KMS:sää... kjeh,kjeh

Raimo Myöhänen

Silloin oli Salora ja Nordell

Eero (nimimerkki)

Demarit, nuo politiikan puuhamiehet ja -naiset.

Raimo Myöhänen

Siellä olivat asiantuntemattomat voimat liikkeellä kaikilla tasoilla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Valco oli Veikko Vennamon mieliteema, jolla voi valco-sorsaa syytellä. Sorsan vika siis ei ollut, jos työmiehet kävivät röökillä välillä ilman ohjeistuksen lupaa.

Kalevi Sorsasta ei ollut montaa poliittista vitsiä, mutta likematon määrä Karin piirroksia.

Nordell ja Salora ovat kyllä jääneet mieleen.

Raimo Myöhänen

Sorsan vika ei ollut se, että työmies kävi luvatta tupakalla, mutta se oli, että vanhentunut tehdas ostettiin. Näin kivenkovaan japanilainen väitti ja olen minä sen kuullut muualtakin.

Eero (nimimerkki)

Ilmeisesti tämän jälkeen ay-pomot ovat keskittyneet vain konsultoimaan miten yrityksiä pitäisi johtaa.

Allu A (nimimerkki)

Kyllä se oli sinänsä järkevää, että yritettiin kotimaista tuotantoa uuden teknologian saralla. En muista enää, miksi se epäonnistui. Sorsa ei tainnut olla lafkan tuotanto- tai laatupäällikkönä.

Nokian viimeisen suomalaisen alihankkijan (Elcoteq) muistoa kunnioittaen.

Raimo Myöhänen

#7. Tässä projektissa työmarkkinajärjestöt olivat liiaksi mukana. Ei kuunneltu eikä annettu ammattimiesten toimia vaan räksytettiin välissä.

Raimo Myöhänen

#8.Pääasiassa oli huono hygienia. Pelkkä käsien puhtaus ei ollut kunnossa koko työpäivän aijan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ihmisestä lähtee kilokaupalla kaikkea irtonaista. Vanhentunut tekniikka kai oli sittenkin suurin syy. Nyt meillä olisi mahdollisuus kehittää metsäteollisuuteen uusinta tekniikkaa, jota sitten japsit ostaisivat.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Montako tehdasta Erkki Liikanen, Sixten Korkman, Iiro Viinanen ja Sauli Niinistö ovat Suomeen perustaneet?

Raimo Myöhänen

#11. Vanhentunut tekniikka puutteellisen hygienian kanssa yhdessä.

Raimo Myöhänen

#12. Parempi jättää perustamatta ainuttakaan, kun yhdestä tulee miljardin markan lasku kansan maksettavaksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Uimaharjussa oleva Enocellin tehdas on kylmillään ja taitaapi jäädäkin kylmäksi. Kustannukset ylläpidossa talviaikana ovat noin miljoona euroa kuukaudessa. Valcon tilojakin oli aika vaikea saada täyteen.

Raimo Myöhänen

#15. Jaetaan tehdashalli 100 neliön alueisiin. Kukin halukas saa yhden tai max 5 aluetta vuodeksi ilmaiseksi käyttöönsä sillä ehdolla ,että jatkaa vuoden jälkeen toimintaansa samoissa tiloissa.

helanes (nimimerkki)

Puolustamatta ketään Valco ei suinkaan ollut ihan hullu homma. Se olisi aivan hyvin voinut nousta "nokiaksi". Nokia oli aikanaan perin huonossa jamassa, konkurssikypsä tai lähes ostajan armoilla. Sattumien summa ja tietenkin myös jääräpäisyys ja joittenkin osaaminen yhdessä ensin "pelastivat", sitten onnistuivat nostamaan Nokian Nokiaksi.

Samoja asioita tarvitaan nyt, jotta Nokia pysyy Nokiana. Pikkulinnut ovat lopulta laulaneet jotain mitä on odotettu kuin kuuta nousevaa. Ehkä Nokia herää suuruuden unelmastaan todellisuuteen.

MarkkuM (nimimerkki)

"Sorsan vika ei ollut se, että työmies kävi luvatta tupakalla, mutta se oli, että vanhentunut tehdas ostettiin. Näin kivenkovaan japanilainen väitti ja olen minä sen kuullut muualtakin."

Et kai tosissasi syytä edes osatekijänä, Valcon romahtamisesta työntekijää joka kävi tupakalla?

terijoki (nimimerkki)

Miksi ei teistä kukaan tiedä totuutta? Valko oli työläisten paratiisi, itse suunniteltu. Jopa varastopäälliköllä oli autonkuljettaja!? Ei sellainen toimi oikeassa elämässä. Tilat eivät muuten koskaan täyttyneet.

Gagarin (nimimerkki)

Valcosta ei koskaan olisi voinut tulla Nokiaa. Kun Valco aloitti, olivat väri TV-kuvaputkien maailmanmarkkinat jo saturoitumassa. Tuotantolinnjat olivat muualla, mm. Japanissa, kasvaneet mammuttimaisiksi. Valcon koko vuosituotanto olisi ollut muutaman päivän tuotanto maailman suurissa tehtaissa. Koko strategia oli epäonnistunut ja tuhoon tuomittu. Teknologia oli varmaankin suht koht hyvää eikä Valco siihen kaatunut, että joku kävi tupakalla. (Tässäkin yritetään tupakkaa syyttää ...)

hojo hojo (nimimerkki)

Kuvaputki oli hyvä. Tuli katseltua monta vuotta.
Sossujen lihavaksi syötetyn Valcopennun raastoivat hengiltä politiikan korppikotkat.
Jossitella sopii: Miten olisi, jos meillä tänään olisi "kaksi Nokiaa" ?
Nykyäänhän se toinenkin olisi yksityinen, kenties ei edes suomalainen.
Valcon entisissä tiloissa on tänään lukuisa joukko yrityksiä ja muuta toimintaa. Liekkö neliötäkään käyttämättä.

Raimo Myöhänen

Tupakkaa nyt nostetaan esille osoittamaan se välillisesti syylliseksi. Meillä tupakkatauot ovat SAK:n suojelussa ja sitä kunnioitetaan saavutettuna etuna. Siis: henkilö poistui luvatta työpaikalta ja palasi suorittamatta pakollista uutta huputtautumista uusiin työvaatteisiin.

Täälläkin käy selville se, ettei uskota siihen, että kuvaputkitehtaassa ei saa lennellä yhtä ainutta pölyhiukkasta. Pölyhiukkasen joutuminen putken sisään tietää putken hylkäämistä testauksessa.

Raimo Myöhänen

#21. Kyllä, hyväksytyt kuvaputket olivat käyttökelpoisia. Tehtaan kapasiteetti oli muistaakseni 5000 putkea kuukaudessa. Niistä 4500 oli susia, joten ei sellainen tehdas voi toimia.

Huonoin kuukausi taisi tuottaa 50-60 kuvaputkea!

Raimo Myöhänen

#24. Sinne jäi joitakin vastaamatta, mutta ehkä asia minun kannaltani tuli kuitenkin sanottua.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

19 ja 21 , eli kumpi on oikeassa? Ovatko Valcon vanhat tilat käytössä kokonaisuudessaan vaiko ei?

Juhani Putkinen

Se Valco oli nimenomaan demarien valco-sorsan hirvittävän suuri moka - suomalaisten veronmaksajien piikkiin.

Sillä ei ollut alun alkaenkaan minkäänlaisia mahdollisuuksia kannattavaan liiketoimintaan - kyseessä oli puhtaasti sosialistinen hömpötys, piti saada Suomeen lisää valtio-omisteista teollisuutta kannatti tai ei.

Sorsa olisi pitänyt pistää sorsanmetsästysaikana ...

Seppo Repo (nimimerkki)

Valitettavasti vain 20. puhuu asiaa. Tehdas oli kooltaan liian pieni ja lisäksi tärkeimmät komponentit kuten elektronitykki ja lasi tuotiin muuualta.
Kävin Valcon syntyvaiheessa useammassa kuvaputkitehtaassa ja esim. Philipsin johtaja sanoi että kannattavuusraja oli silloin noin 1 miljoona putkea vuodessa. Heillä oli samalla tontilla sekä lasin valmistu että e-tykkien valmistus eli ei kuljetus yms kustannuksia.

Kuvaputkien laatu oli hyvä kun tehdas sitten pyöri ja käytimme niitä ison määrän ja olimme juuri lisäämässä niiden käyttöä kun poliittisesti vihehellettiin peli poikki.
Onneksi saimme vanhana asiakkaana Hitachilta puuttuvan määrän.

Eli lyhyesti: oli iso virhe perustaa Valco mutta oli suuri tyhmyys lopettaa se juuri kun siellä opittiin tekniikka ja markkinointi.

Seppo Repo

Raimo Myöhänen

#27. Huomenta vaan. Koko kuvaputkitehtaan elinkaari oli yhtä taistelua. Kuten sanot, sillä ei ollut onnistumisen mahdollisuutta. Demariporukalla ei vaan ollut munaa peruuttaa sitä. No, nyt sekin on historiaa.

Raimo Myöhänen

#27. Kun tähän tupakointiasiaan pitää vielä puuttua, niin japanilainen johtaja toi sen esille tavasta, miten suomalainen työntekijä suhtautui annettuihin ohjeisiin. Suomessa asiaa on puitu meidän omien näkemysten ja uskomusten valossa. Artikkelini tuo kuvaan Hitachin virallisen kannan, jota yhtenä tehtaan osakkaana Suomessa ei tullut tarpeeksi kuultua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset