Värisevän valon energiansäästölamput

Tasaista ja välkkymätöntä valoa antavat hehkulamput on julistettu pannaan ja tilalle tyrkytetään 100 kertaa sekunnissa syttyviä ja sammuvia energiansäästölamppuja. Tämä loistelamppujen ja samaan kastiin kuuluvien e-säästölamppujen värisevä valo saa monissa henkilöissä aikaan huimausta ja pahoinvointia sekä pistelyä iholla.

Euroopassa käytetty sähkövirta on 50 jaksoista (HZ), jolloin yhden jakson aikana jännite ja virta käyvät  kahdesti nolla-tasolla. Kun jännite on nollassa, ei myöskään valo pala e-säästölampussa. Siitä johtuu valon välkkyminen, jonka jotkut ihmiset pystyvät tunnistamaan ikävällä tavalla.

Tähän välkkyvään valoon on olemassa ratkaisu, mutta sen kustannukset ovat huomattavat. Ennen valaisimeen johtamista sähkö tasasuunnataan ja sen jälkeen muunnetaan 20.000 jaksoiseksi (HZ) vaihtovirraksi, joka sitten syötetään tähän erikoisvalmisteiseen valaisimeen. Nyt valon syttyminen ja sammuminen tapahtuu 40.000 kertaa sekunnissa, eikä ihmissilmä pysty sitä havaitsemaan. Nämä erikoislamput tunnistaa kierteisestä valoputkesta.

Toinen e-säästölampun huonot ominaisuudet ohittava polttimo on tulossa lähiaikoina kauppoihin, joten älkää kovin paljon hamstratko niitä hehkulamppuja varastoonne.

”Santa Rosassa, Kaliforniassa, toimiva yritys on onnistunut kehittämään hehkulampun, joka pystyy nykyisiä hehkulamppuja jopa 50%:a parempaan energiatehokkuuteen. Teknologia perustuu hehkulangan ympärille verhottuun, kaasutäytteiseen lasikupuun, joka toimii eräänlaisena lämpöpeilinä, heijastaen hehkulangan tuottamasta hukkalämmöstä suuren osan takaisin lähteeseen. Teknologian varhaista versiota on jo sovellettu onnistuneesti Philipsin markkinoille tuomissa hehkulampuissa, jotka kuluttavat 30%:ia vähemmän energiaa kuin perinteiset hehkulamput”.

E-säästölamppujen koteloissa pitäisi olla aina mainittuna Ra-luku, joka useimmiten on esim. Ra 855. Avattuna tämän koodin ensimmäinen numero 8 tarkoittaa:

– lampun värintoistoindeksiä. Parhaimmillaan luku voi olla 100, mikä vastaa keskipäivällä varjossa havaittavia värejä. Korkea värintoistoindeksi laskee voimakkaasti lampun valotehoa, josta syystä normaali kotioloissa käytetään luvun 8 värintoistoa. Luku 8 tarkoittaa indeksiä välillä 80-89. Indeksiluku 9 taas tarkoittaa lukua välillä 90-99, jolloin valoteho luvusta kahdeksan laskee n. 30%:ia.

– kaksi seuraavaa numeroa tarkoittavat värilämpötilaa, joka normaaliin päivälämpötilaan verrattuna on 55 eli 5500. Tätä korkeampi luku vastaa sinistyvää valoa ja vastaavasti alhaisempi kellastuvaa valoa.

Lähde ja referaatit Hilavitkutin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu