Roskanpoimijan blogi

Maailmanparas kotona tehty omenahillo

Tänäkin syksynä monessa taloudessa pähkäillään, mitä tehdä omenille, joita luonto on tuottanut yli oman tarpeen. Normaalisti ensin on syöty sen minkä vatsa sietää, toiseksi omenista on tehty mehua ja kolmanneksi hilloa. Nämä mehut ja hillot ovat ainakin minun suussani alkaneet maistua entiseltä, joten iloni oli suuri, kun Radio Suomessa kerrottiin uusi omenahillon valmistusohje. Vaikka ohje onkin esillä Radio Suomen nettisivuilla, kertaan sen vielä omin sanoin painotettuna täällä blogissani.

Hillon valmistamiseen soveltuu mikä omenalaatu tahansa, mutta parasta saadaan Antonovka-nimisestä syys/talvilaadusta. Ennen omenien käsittelyä ne pestään, seuraavaksi madonsyömät ja siemenkodat poistetaan samalla kun omenat paloitellaan vähintään neljään palaan. Omenoita ei missään nimessä saa kuoria.

Esimerkissäni hillon valmistamiseen käytetään 10-litran kattilaa, joka täytetään kukkupäälle omenanpaloilla. Jos talosta löytyy vain esim. 5-litran kattila, sekin käy kun puolittaa annetut vesi-, sokeri ja paistoajat pienemmälle määrälle vastaavaksi.

Kyseiseen 10-litran kattilaan lisätään omenanpalojen lisäksi 0,5 litraa ( ½-litraa ) vettä jota sitten keitetään 15 minuuttia. Keitoksen valmistuttua siihen lisätään 1,5-2.0  kiloa sokeria, joka seos sitten hienonnetaan tehosekoittimella niin, että kaikki kuorenpalasetkin ovat hienontuneet. Seuraavaksi lämmitetään uuni, jonka annetaan kuumentua 225 asteiseksi. Tähän kuumaan uuniin vaaleaa omenasosehilloa sisältävä kattila sitten seuraavaksi työnnetään kahdeksi ja puoleksi tunniksi, välillä kunnolla sekoittaen.

Paistoajan lähetessä loppuaan, alkaa omenahillon väri muuttua kullan keltaiseksi ja sen makuun ilmestyy ohut toffeen maku. Koko prosessin takana on tärkein tämä viimeinen vaihe, jossa omenassa itsessään olevat hiilihydraatit muuttavat muotoaan. Jos sinulla on käytössäsi pienempi kattila, voit paistoaikaa lyhentää, kunhan välillä maistelet sekoittamisen yhteydessä hillon makua sekä pidät huolta, että väri hillon valmistuttua on kullan keltainen.

Itse en ole maistanut juuri tällä tavoin valmistettua hilloa, mutta sekin oli puoli tuntia paistettua ja erinomaisen hyvää. Hilloa voi tehdä koko ylimääräisen omenasadon verran, sillä se soveltuu hyvin pakastettavaksi esim. puolen kilon pakasterasioissa. Sulatettu hillo säilyy hyvin jääkaapissa useita viikkoja, ellei se tule jostain syystä sitä ennen syödyksi. Myös lasipurkeissa säilytetty hillo onnistuu hyvin.

Valmista hilloa voi käyttää esim. leivän kanssa aamiaispöydässä, tai sitten ruoanlaitossa. Karamellimaisen makunsa takia hillo on sekä nuorten että iäkkäämpienkin suuressa suosiossa. Hillon lusikoiminen sellaisenaan saattaa tyhjentää hillovarastot pikavauhtia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Omenoista voi tehdä myös OIKEAA OMENASIIDERIÄ! Käyttämällä tuoreista omenoista puristettu mehu käymishiivalla ja pullottamalla tuote talvi-iltojen iloksi.

Raimo Myöhänen

#1. Näin varmasti on. Tosin lapsille siideri ei varmaankaan ole tarkoitettu.

Raimo Myöhänen

#3. Omenahillolla täytetty possu on maailman parasta!

Visitor (nimimerkki)

Omenahilloa voi myös "tuunata" hieman lisää ;-)

"Chilinen omenahillo
Sain tuttavalta purkillisen itse tehtyä omenahilloa ja ajattelin sitä hieman terästää. Jos saatavilla ei ole kotitekoista hilloa niin kaupan hilloa voi käyttää paremman puutteessa. Muitakin hilloja kannattaa kokeilla, mutta omenan kanssa chili toimii todella loistavasti. Tätä kun levittää esim. paahtoleivän päälle, lettuihin, pannariin niin ei voisi parempaa olla. Nam!.. "

http://chilicapsicum.blogspot.com/2010/08/chilinen...

Raimo Myöhänen

#5. Hyvä vihje! Menee kokeiluun. Pelkään, että jää myös käyttöön.

Raimo Myöhänen

Artikkeli on alunperin kirjoitettu vuosi sitten. Sen suuren kysynnän takia uusin sen vielä täällä helpottaakseni lukijain vaivoja etsiä sitä.

Juhani Putkinen

Omppuja näkyy tulevan mukavasti, joten kiitoksia vihjeistä.

Juhani Putkinen

Puheenvuoron suosituimmuuslaskuri taitaa olla sieltä tännepäin - vai haetaanko tähän aikaan vuodesta hirveästi omenahilloreseptejä?

Viimeisin kommentti artikkeliin on yli vuosi sitten.

Minä muuten tein viime vuonna kokeiluja. Puolukka-omenahilloa ja tyrni-omenahilloa. Molemmat kokeilut onnistuivat vallan erinomaisesti.

Suosittelen muillekin erilaisten yhdistelmien kokeiluja - vaihtelu virkistää. Vaikkapa raparperistä, punaisesta karviaisesta ja marja-aroniasta tulee mehumaijalla aivan erinomaista sekamehua.

Nea Viik

Kuulostaa tosi tosi herkulliselta! Kiitos ohjeesta, aion kokeilla sitä ehdottomasti! :)

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Isoäitini vinkki oli lisätä puristettua sitruunamehua hilloon, niin se säilyttää vaalean värinsä ;-)

Seija Paasila

Tuli oiken hyvää hilloa uunissa kahdella 5Litr. kattilalla se vähempikin sokerimäär riittää voi kokeilla makua soseutin pamiksilla.

Seija Paasila

Tuli hyvää hilloa uunissa ja tuolla vähemmällä sokerimäärällä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset