Roskanpoimijan blogi

Suomessa Euroopan neljänneksi kalleinta bensaa. Dieselin vaarat

Aina kun juhlapyhiä alkaa olla näköpiirissä, bensakauppiaat heräävät ja korottavat bensan hintoja vastaamaan ahneutensa rajoja.  Näin on tapahtunut näin Jouluna, Pääsiäisenä, Juhannuksena ja muina pitempinä juhlapyhinä.

Korotuspaineet ovat olleet hyvin ajan tasalla tänäkin Jouluna, sillä maassamme myytävä 95 bensan hinta on Euroopan neljänneksi kalleinta. Meitä ahneempia bensakauppiaita on vain Kreikassa, jossa on aina ennenkin osattu ymmärtää rahan päälle. Maanosamme toiselle tilalle yltää Hollanti, jossa tietääkseni maakaasu on hyvin suosittua, mutta siitä huolimatta bensa on Euroopan toiseksi kalleinta.

Tanska yltää kolmanneksi, mutta siellä sähkökin on Euroopan kalleinta. Tanskalaiset on opetettu maksamaan  sähköenergiasta  huippuhintoja. Tosin kansa ei tiedä, ettei bensaa tehdä tuulisähköllä, joten sen naulan ei uskoisi tässä puussa vetävän. Mutta jotain mätää Tanskan maassa silti piilee. Sen totesi aikoinaan Kustaa Vaasakin.

Dieselin hinta ei maassamme ole kohonnut muiden Euroopan maiden huipputasolle. Tosin Jouluaattona pakkasmittari laskee 30 asteeseen, ja sen seurauksena moni diesel hyytyy vaikka kuinka käyttäisi talvidieseliä. Asia on nimittäin niin, että normaalihuoltojen yhteydessä harvoin vedeneroitin tyhjennetään vedestä huollon yhteydessä. Siitäkin huolimatta, että huolto-ohje niin määrää.

Jos vedeneroitin on vettä lähes täynnä, se jäätyy takuuvarmasti 30 asteen pakkasella, oli tankissa sitten talvidieseliä tai ei.

Muistakaa ottaa joulumatkalle paljon lämmintä mukaan, sillä kylmä kangistaa nopeasti!

Samoin muistakaa tarkistaa rengaspaineet! Ne nimittäin laskevat rajusti pakkasella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Ilkka Järvelä

Hintaero Ruotsiin (tai ainakaan Haaparannan paikallisbensiksiin) ei liene kovin merkityksellinen? Mietiskelin vaan kun lähiaikoina on reissua tonne Tornioon päin, olisiko syytä piipahtaa rajan toisella puolen ja ajoittaa tankkaus sinne.

Raimo Myöhänen

Ruotsissa bensa on tällä hetkellä hieman halvempaa, mutta tilanteet vaihtelevat jopa tunneittain.
Viiden sentin hintaerolla en ajaisi edes parin kilometrin mutkaa tankatakseni hitusen halvempaa menovettä.

Hyvää matkaa! Varaa lämpimiä jalkineita ja vaatteita jokaiselle mukaan!

Eki K

Mikä olisi tilanne, jos verrataan puhtasti verottomia hintoja?

Raimo Myöhänen

Tähän en osaa vastata. Mutta kuten sanoin, pienen hintaeron takia ei kannata tehdä ylimääräistä mutkaa matkaan. Kaikki riippuu siitä, montako sataa litraa aiot tankata?

Ilkka Järvelä

Mulla on autossa 45 litran bensatankki, jos nyt onnistuisin tankkaamaan sinne 40 litraa saisin 2€ suuruisen säästön, joka ei houkuta mutkan tekoon, vaikka muuten varsin nuuka olenkin. Huomattavasti isompi hintaeron tulisi olla jotta kävisin Haaparannassa ton takia, saattaa tietty olla muuta innoketta käydä siellä jolloin asia on vähän eri.

Ja matka joka tässä on tulollaan on noin 200km suuntaansa, Oulusta Ylitorniolle ja takaisin, Torniohan on tossa matkan varrella. Otan toki mukaani lämpimästi vaatetta sekä toimivan taskulampun, tästähän Raimo teit oivallisen huomion aiemmassa blogissasi.

Raimo Myöhänen

Hyvä! Useimmilla taskulamppu on mukana, mutta sen paristot ovat talvipakkasella tehottomia . Taskulamppua kannattaa säilyttää auton lämpimissä tiloissa.
Apua pyytäessä lamppua kannattaa heiluttaa oikealta vasemmalle ja päinvastoin pään päällä, sillä silloin kanssa-autoilijat parhaiten ymmärtävät tarkoituksesi.

Ben Kaergin

Myös kunnollinen heijastava huomioliivi kannattaa mielestäni hankkia -tai useampi- autoon kaiken varalta,niistä on todella paljon apua mahdollisessa ongelmatilanteessa tien päällä pimeässä.

Kiitos erinomaisesta kirjoituksesta.

Raimo Myöhänen

Kiitos kiittämästä!
Kyllä! Heijastinliivi on jokaisen auton vakiovarustuksiin kuuluva. Minullakin on sellainen ollut jo yli kymmenen vuotta. Espanjassa liivi tuli pakolliseksi muistaakseni 1996 ?

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Valtion liikennepolitiikka perustuu neljään naulattuun teesiin:

1 Suomi on pinta-alaltaan pieni- ja tiheästi asuttu maa1
2 Suomessa on maailman paras ja tihein joukkoliikenne! /paree kun esim Suur-Tokiossa)
3 Suomessa vallitsee välimerellinen ilmasto!
4 Juntti maksaa (Kehäkolmosen ulkopuoliset!

Työryhmä esittää bensiinin- ja autoveron korotusta, jatkaen vanhaa hyväksi havaittua linjaa!

Raimo Myöhänen

Mitenhän noihin neljään naulattuun teesiisi pitäisi suhtautua?

Lutherilla niitä taisi olla 12, mutta ei siitä väliä!

2 kohta. Tiedän Tokion joukkoliikenteen. Olen ollut siellä muutaman viikon. Tosin siitä on jo aikaa. Vastaus teesiisi: Joukkoliikenne Suomen kaupungeissa ei yhtään häpeä Tokiolle tai muille Japanin kaupungeille.

4. Kaikki suomalaiset ovat juntteja ja näinollen kaikki maksavat.

Eräs tärkeä asia unohtui käsitellä artikkelissani tuossa edellä. Jos renkaiden ilmanpaineet on viimeksi tarkastettu ilman lämpötilan ollessa 0 astetta, kolmenkymmenen ( 30 ) asteen pakkasessa ilmanpaine on 0,6 baria alhaisempi. Ajo tälläisellä autolla vielä täyteen lastattuna on HENGENVAARALLISTA!

Ben Kaergin

En tiedä mennä sanomaan tuosta Espanjan lainsäädännöstä,mutta useissa Euroopan maissa huomioliivien hankintaa on ohjeistettu,onneksi.

Tällä hetkellä asiallisen huomioliivin hinta on myöskin siinä määrin edullinen,ettei ainakaan sen luulisi muodostuvan kenellekään esteeksi sen hankkimiselle.
Mielestäni liian monet liikenteessä unohtavat sen tosiasian,että kun auto syystä tai toisesta jättää tielle,muuttuu sen kuljettaja (autosta ulos astuttuaan) välittömästi jalankulkijaksi.

Raimo Myöhänen

Minulla liivi on vakituisesti kuskin puoleisen oven kotelossa. Helppo ottaa käyttöön.

Ben Kaergin

On sitten sinulla täsmälleen samassa paikassa kuin minullakin,-kuskin puolen ovikotelossa! Ostin varalta toisenkin,se löytyy hanskalokerosta,jossa on myös taskulamppu (ledeillä) ja monitoimipuukko.Hattuhyllyllä on ensiapupakkaukselle oma kannellinen lokeronsa.Takaboksissa on sitten hinausköysi ja virtakaapelit.

Siperia opetti kantapään kautta aikoinaan,että vara ei todellakaan ole vahingon enne,päinvastoin.Oli tehokas oppimestari se tilanne minulla, silloin.Keskellä metsätaipaletta pohjoisessa.Onneksi sattui öinen rahtari paikalle ja -pysähtyi!

Ben Kaergin

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset