Roskanpoimijan blogi

Saatanalliset sotakorvaukset

Toisen maailmansodan päätyttyä Suomen osalta  maamme piti maksaa sodan aloittaneelle Neuvostoliitolle sotakorvauksia määrä, joka saisi nykyihmisen pyörtymään kauhusta. Suomi maksoi korvauksensa viimeistä penniä myöten, emmekä jääneet Ruotsillekaan tippaakaan velkaa, vaikka vuosikaudet puolustettiin heidänkin koskemattomuuttaan. Päinvastoin ruotsalaiset lupasivat katkaista maittemme väliset suhteet, jos ainutkaan siirtolainen asutetaan rantaruotsalaisten  omistamille maille tai Ahvenanmaalle ja sen saaristoon.

Sotakorvausmääriä kuvaa parhaiten ne valtaväärät määrät, jotka päätyivät ryssien haltuun, sijoittamalla ne peräkkäin jonoksi peräperään siihen elementtiin, johon ne on rakennettu. Ensimmäisenä vuonna piti luovuttaa 119 valmista alusta, sekä sen jälkeen vielä vuosittain yhteensä 500 uutta laivaa. Koko laivaluovutus oli siis 619 alusta, joista edellämainitut 119 olivat käytettyjä, mukana Helsingin satamajäänsärkijä Turso. Nyt se on oltuaan täysin romuna kunnostettu ja ostettu takaisin Suomeen.

Rautatievaunujaja täyteen lastattuna sotakorvauksilla toimitettiin 345.000 kappaletta, Junan pituudeksi olisi tullut 3.600 kilometriä, mikä olisi tehnyt matkan runsaat Moskovasta Uraliin. Suuri osa rautatievaunujen kuormasta oli höyrykäyttöisiä sähkövoima-asemia, lokomotiiveja, joita kertyi runsaat 50 kappaletta. Sähkömoottorit olivat haluttua tavaraa Neuvostoliitossa, sillä silloinen tekniikka ei niiden massavalmistukseen riittänyt.  Sähkömoottoreita vietiin kaikkiaan 52.500 kappaletta. Junaan oli lisäksi lastattu 1140 muuntoasemaa sähkölinjoja varten sekä 30 täydellistä  keskisuurta teollisuuslaitosta voimalaitoksineen.

Monenkin tuotteen valmistus ja laatu piti täyttää korkeimmat mahdolliset vaatimukset. Eräskin jäämurtaja  palautettiin takaisin, kun jonkun hytin ruuvin kääntökolo ei ollu samassa suunnassa muiden ruuvien kääntökolojen kanssa.

Neuvostoliitolla oli Suomessa omat tarkastusryhmänsä jokaista tuoteryhmää varten. Kukin saa vapaasti arvata, kenen laskuun he maassamme rellestivät?

S

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Tuula Hölttä

Raimo M. :"Toisen maailmansodan päätyttyä Suomen osalta maamme piti maksaa sodan aloittaneelle Neuvostoliitolle sotakorvauksia määrä, joka saisi nykyihmisen pyörtymään kauhusta."

Onpa hauskaa, että olet palannut blogisfääriin. Ennätin jo päivänä muutamana ajatella, että mitä on tapahtunut karjalaiselle Roskanpoimijalle, kun en nähnyt - tai ehkä en vaan ennättänyt huomata - tällä nopeasti etenevällä liukuhihnalla mielipiteitäsi.

RKP:n sota-ajan vasemmistosiipeen ja rauhanoppositioon kuulunut C.O. Frietsch kertoo v.1945 julkaistussa kirjassaan, että Moskovan rauhan Neuvostoliiton kiristysten ja uhkailujen täyttämää lyhyttä rauhanaikaa sanottiin "pitkäksi odotukseksi kuolemansellissä". Suomi yritti tuolloin toipua Talvisodan raskaista menetyksistä ja Moskovan rauhansopimuksen velvoitteista, joiden Frietschin mukaan arvioitiin olevan Suomelle jopa raskaammat kuin ensimmäisen maailmansodan päättäneen Versaillesin sopimuksen rauhanehdot olivat olleet Saksalle.

Mielestäni on todella utopiaa kuvitella, että suurvallan hyökkäyssotaa vastaan yksin puolustautumaan jätetty Suomi olisi Talvisodan menetysten ja kärsimysten jälkeen todella suunnitellut uutta sotaa. Suomi todella joutui maksamaan suunnattomat sotakorvaukset omaisuudesta, jonka Neuvostoliitto siltä ryösti. Nuo korvaukset revittiin myös heiltä, joiden kotiseudun ja omaisuuden Neuvostoliitto oli ryöstänyt. Ei voi kuin ihmetellä, kuinka he oikein selviytyivät ja jaksoivat jatkaa elämää kaiken kokemansa julmuuden ja epäinhimillisyyden jälkeen.

Raimo Myöhänen

Tuula! Kiitos kauniista sanoistasi.

Olen itse tehnyt tuon pakoreissun kahdesti.
Kun Talvisodan vuosipäivä taas lähenee muistoineen, päätin taas kerran muistuttaa vielä elossa olevia kohtalotovereita meitä kohdanneista vääryyksistä!

Tuula Hölttä

Raimo M. :"Kun Talvisodan vuosipäivä taas lähenee muistoineen, päätin taas kerran muistuttaa vielä elossa olevia kohtalotovereita meitä kohdanneista vääryyksistä!"

Olin v. 2007 maaliskuun lopussa mukana Triestessä pidetyssä kansainvälisessä kongressissa, jossa tehtiin päätös kaikkien eurooppalaisten evakkojen yhteisen liiton perustamisesta.

Lupauduimme tuolloin mm. säilyttämään muistot niistä kauhuista, menetyksistä ja kärsimyksistä, jotka toinen maailmansota sai aikaan sotaa pakenemaan joutuneille ihmisille. Erityisen tärkeänä pidettiin, että näistä asioista kerrotaan nuoremmille ikäluokille, ettei tulevien sukupolvien enää koskaan tarvitsisi kokea mitään vastaavaa, joten kiitos "muistuttamisestasi".

Raimo Myöhänen

Tuula. On asioita, joita ei haluaisi muistaa, mutta toisaalta on asioita, joiden muistaminen on tärkeätä.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

"Suomi maksoi korvauksensa viimeistä penniä myöten..."

Mutta siis, kuten totesit, ne on maksettu. Vai..?

Raimo Myöhänen

Teemu. Kaikki korvaukset maksettiin sodan aloittajalle, ei kärsijälle, jolle ne olisivat kuuluneet!

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Tietysti tietysti, Raimo. Vaikka kärsijöistä voimme olla montaakin mieltä. Ei siinä, etteikö Suomi olisi kärsinyt. Kärsihän se. Mainitsen, vain että Venäjällä kärsittiin myös sodasta - ainakin mitä tulee Suomen liittolaisen Saksan edesottamuksiin. Ethän ole unohtanut, että emme ole yksin täällä, joilla on ollut vaikeaa ja kärsimystä? Jos siis Neuvostoliitto aloitti sodan [22.6.1941 klo 03:00] (josko puhuttaisiin vain sodasta yleisesti, mihin Suomenkin Jatkosota liittyy omalla painollaan), on varmasti Stukien jerikontorvien pauhu ollut hirmuinen. Stukat ja tykistö moukaroivat aamuyöstä sinä sunnuntaina armottomasti Saksan ja Suomen maaperää ja kaupunkeja.

Raimo Myöhänen

Teemu. Muista että Neuvostoliitto teki ainoana maana maailmassa sopimuksen hyökkäyksistä naapurimaihin Natsi-Saksan kanssa.

Suomalaiset eivät ylittäneet rajaa 22.6.42 vaan 4 päivää myöhemmin, jouduttuaan venäläisten pommitusten kohteeksi.

Olen elänyt sen ajan ja muistan sen myöskin hyvin. Minun ei
tarvitse sitäkään valhetta (22.6.42) lukea Stalinin muistelmista.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

"Teemu. Muista että Neuvostoliitto teki ainoana maana maailmassa sopimuksen hyökkäyksistä naapurimaihin Natsi-Saksan kanssa."

Tuossa on jo kompa, sillä natsi-Saksahan oli se toinen maa, joka tällaista sopimusta teki. Ne ajat ovat kuitenkin nyt ohi. Emme kai halua palata sinne? Päivämäärällä tarkoitin tietysti Saksan hyökkäystä Neuvostoliittoon, ja sitä että Suomi valmistautui sen mukaisesti ottamaan vastaan Neuvostoliitolta toimia Saksan silloisena ystävänä. Olihan Suomi Saksan kanssa tiiviissä yhteistyössä. Tiedän, ettei Neuvostoliitolla ollut hyviä aikeita, mutta sillä ei ole tänään merkitystä.

Raimo Myöhänen

Missä ne Neuvostoliiton hyvät aikeet Suomea kohtaan piilivät?

Kerro niistä yksi. Linkki kyseiseen valtiolliseen sopimukseen on välttämätön!

Vilho Juntunen

Sotakorvausten määrä muutettuna vuoden 2003 rahaan olivat n. 4 mrd €.
Tällä rahasummalla saatiin Suomi jaloilleen. Korvaukset hyödyttivät
tehtaiden omistajia ja tehtaat työllistivät valtavan joukon ihmisiä.
Kun sotakorvaukset kaikki oli maksettu molempia maita hyödyttänyt
kauppa sai jatkua ja kasvaa. Se oli pohja myöhemmälle hyvinvoinnille ja maidemme väliselle ystävyydelle, jossa ei enää tarvinnut uhkailla. Nyt EU:n aikana Suomi työntää moninkertaisen summan jäsenmaksuihin ja muiden maiden tukemiseen joka ei tuo yhtään työpaikkaa eikä niitä tukiaisia saada koskaan takaisin.

Summa Summarum: Sotakorvaukset olivat siunaus Suomen kansalle, käyttääk-
seni raamatullista termiä. Kaiken kaikkiaan kansalaisten elämä parani
tasaisesti, josta ansio on annettava suomalaiselle työväen puolueille ja
ammattiyhdistysliikkeelle. Ei tarvinnut enää pelätä joutumasta vankilaan
jos oli eri mieltä hallitsevien piirien kanssa kuten oli aika ennen
sotia 30- ja 40-luvuilla.

Raimo Myöhänen

Vilho. Mainitsemasi 4 miljardia vastaa ajankohdan bruttokansantuloa, joka nykyrahassa on vähintään 20 kertainen.

Maksumme EU:n viime vuodelta oli alle 200 miljoonaa euroa, josta määrästä osa palautettiin mm. maatataloustuen merkeissä.

Tulikivenkatku ----

Miten monta kertaa siunauksellisempaa ja vauraampaa Suomen kansalle olisi ollut, jos totalitaristinen roistovaltio Neuvostoliitto ei olisi tänne hyökännyt ollenkaan ja olisimme saaneet pitää vauraan Karjalan ja jäämerisatama-Petsamon, Juntunen? Oliko N:liiton hyökkäys siunaus Suomen kansalle?

Raimo Myöhänen

Mutta jos tuo summa olisi jäänyt Suomen valtion käyttöön, me olisimme Euroopan johtava teollisuusmaa!

Tuula Hölttä

Raimo M. :"Maiden, tehtaiden,infrastruktuurin, rakennusten ym arvo on mittaamaton."

Korvaamatonta on myös esipolvien työperinnön tuhoaminen ja "diaspora", johon pakkoluovutetuilta alueilta paenneet joutuivat. Esim. oman sukuni juuret ulottuvat alueella sukunimestä päätellen aina 1200-luvulle asti. Tuhotut ja hajotetut kyläyhteisöt ja kotiseudut jäivät elämään esivanhempien jälkipolville kertomissa tarinoissa.

Menetyksestä aiheutunutta henkistä kärsimystä ei voi mielestäni mitata rahassa. Menetyksen aiheuttaman kärsimyksen kaltaista kokemusta on mielestäni kuvattu esim. tässä:

http://www.youtube.com/watch?v=D6JN0l7A_mE

Raimo Myöhänen

Tuula Minua on kiusannut omalta kohdaltani se, etten saa lapsiani kiintymään entisen kotiseutuni historiaan. Heidän mielestään mennyttä ei kannata surra, vaan pitää katsoa tulevaisuuteen.

Mutta ainahan me olemme saaneet Karjan takaisin, ennemmin tai myöhemmin. Hyvää kannattaa odottaa...

Käyttäjän viirurajakontu kuva
Viiru Rajakontu

Kaiken lisäksi monet Suomesta sotakorvauksina toimitetut alukset kokivat lyhyen elinkaaren Neuvostoliitossa. Laivoista vastasi ammattitaidottomat kipparit ja huolto laiminlöitiin, kun oli monenlaista monttöörimiestä.
Laivoja makaa tänäkin päivänä isojen jokien varsilla hylättynä, ja kaikki käyvät osat varastettuna. Hylättynä suurin osa aluksista on ollut 60-luvun alusta.
Suomi vain saatiin sotien jälkeen siihen tilaan, jolla imettiin viimeiset mehut kansasta joka oli antanut kaikkensa olemassaololleen.
Venäläisistä voimme sanoa,että se on verenmakuinen roistokansa, jolla on varasteluun kaikki geenit tänäänkin tallella.
Taisi uusin uutinen tänään olla, että Fortumin rahat on mennyttä.

Raimo Myöhänen

Tuula. Juutalaisten orjien kuoron esittämää NABUCCOA komeimpaa kuoroesitystä ei liene? Mistä tiesit, että se oli juuri lempisävellykseni?

Minun sukuni juuret ulottuvat vuoteen 1628 menetetyllä alueella. Muun muassa Suvannon järvi ulottui 50 metriä talon rappusista ennen Taipaleen joen kaivua.

Tuula Hölttä

Raimo M. :"Mistä tiesit, että se oli juuri lempisävellykseni?"

En tiennyt. Arvelin vain, että mikäpä muukaan se voisi olla, kuin Wikipedian mukaan ”alistetun kansan piilomerkityksiä” ilmentävä Va Pensiero, kun olen lukenut karjalaisia mietteitäsi. Tätä samaa laulua olen kuullut kuorolauluna esitettävän myös Kotiseutu –nimellä. :)

Raimo Myöhänen

Tuula. Olen aina tiennyt, että näillä kahdella laululla on jotain yhteistä, mutta erittäin epämusikaallisena en ole tajunnut.

Ps. Tiedätkö, että Helena Eevasta on tekeillä musikaali? ( Suopursu, Kulkuriveljeni Jan, Jos helmiä kyyneleet ois?) ym.

Raimo Myöhänen

Kommentoijat. Tapanani on aina ollut vastata jokaiselle henkilökohtaisesta. Nyt kuitenkin joku on kadonnut, joten pyydän vastaamattomuudestani anteeksi.
Samaan aikaan eräs toinen blobi suoltaa kommentteja hallitsemattomasti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset