Roskanpoimijan blogi

Helena Eeva - Metsäpirtin runotyttö

  Talvisodan syttyessä 16-vuotias Helena ei muiden tavoin paennut sisämaahan, vaan jäi omistajien tyhjäksi jättämään kaupparakennukseen yksin yöksi. Siinä Taipaleenjoen rannalla tulipalojen loimutessa, tykkien jyskeessä ja vain yhden kynttilän valossa hän kirjoitti ensimmäisen sotarunonsa;

"Kodit palavat.Taipaleen virran juoksuun/tulenlieskat hehkuvat kuvastuu./Maan, raudan ja kitkerä savun tuoksu/yötuulessa ympäri kulkeutuu.//Olin katkera vielä, kun virralle tulin,/ suru sumensi silmät ja vaiensi suun./Sen voitin ja poveni roudikko suli:/minä mukaudun kera heimon muun.//Nyt olemme köyhät. Voimat omat/ja henki on ainutta annettavaa./Nyt olemme alttiit ja alastomat/sinun eessäs, kallis Isänmaa.

  Helena halusi olla rintamalla. Hänelle ei annettu muuta tehtävää kuin kaatuneiden kokoamispaikalla kirjurin tehtävät. Siellä 16-vuotias tyttö etsi kaatuneinen silpoutuneiden jäännösten joukosta tunnistelevyjä. Vanhemmat lotat eivät siihen pystyneet.Pysyvät  jälkensä se jätti  Helenaankin.

  Sodat loppuivat aikanaan ja Helenan ammatti oli lotta. Lottia ei enää tarvittu ja siksi hänen piti opiskella. Helena pyrki ja pääsi kauppakouluun. Selvitti sen arvosanalla 10. Kaikki aineet. Jo kansakouluaikana Helenan sanottiin olevan yli-ihminen , joita syntyy maailmaan yksi sadassa vuodessa. Kauppakoulun jälkeen Helena opetti matematiikkaa lyseolaisille omalla kansakoulun pohjallaan, toimi Viisasten Kerhon naisjäsenenä ja runoili tekaistuilla nimillä kuten Asser Tervasmäki ja Arvi Tarvainen sekä 5 muuta.

  Helenan  levytettyjä sanoituksia ovat mm. Jos helmiä kyyneleet ois / Kaipuun kukka / Suopursu kukkii / Kulkuriveljeni Jan / Tilkkutäkki / Lentäjän valssi / Lasten liikennelaulu ja 150 muuta.

   Sodan syitä Helena pohti useinkin. Siitäkin syntyi runo:" Mistä syylliset, mistä./Kaikkehen löytää voi./Täynnänsä itsekkyyttä, vannoo kaikki suut./Kärsivänsä vain syyttä/syylliset ovat muut.

  Sota jätti Helenaan arpia, jotka vaivasivat häntä etenkin öisin unessa. Yhä uudestaan hän palasi kaatuneiden kokoamiskeskukseen etsimään tunnuslevyjä lihamassasta, joka oli jäätynyt kuljetusreen kuormatilan kokoiseksi kuutioksi. Painajaiset loppuivat aikanaan ja alle 40-vuotiaana Helena Eeva nukkui pois iäisyyteen.

  Miksi kerron Helena Eevasta? Hän oli pikkuserkkuni. Mutta ennenkaikkea hän oli Suuri Suomalainen. Kunnioitukseni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Roope (nimimerkki)

Olen kuullut, että Helena Eeva käytti miesten nimiä siksi, että naiset eivät voineet esiintyä iskelmien sanoittajina. Kai siinä syynsä oli myös MusiikkiFazerillakin.

Raimo Myöhänen

Niin minunkin tietojeni mukaan tapahtui. Helenan älykkyydestä kerrotaan, että hän muisti kaikki asiat kerran ne kuultuaan. Mitä hänestä olisikaan kunnon koulutuksen tuloksena tullutkaan?

Käyttäjän raunohyvarinen kuva
Rauno Hyvärinen

Koskettava, tosi kertomus. Sopi hyvin kerrottavaksi Itsenäisyyspäivänä.

Raimo Myöhänen

Kiitos. Monet artistit, jotka ovat esittäneet esim. Jos helmiä kyyneleet ois,..ovat kysyneet, kuka tämä sanoittaja on, kun he eivät ole häntä koskaan nähneet. Kun heille on sanottu nimi Helena Eeva, he sanovat , etteivät ole koskaan kuuleet Helenasta.

Raimo Myöhänen

Kaj. Tuskassasi et ole yksin. Tätä Helenasta kertovaa artikkelia kirjoittaessani minunkin silmäni kostuivat. Ihminen on omassa hyvyydessään raaka.
Kun kukaan kaatuneiden kokoamiskeskuksessa ei ryhtynyt kirjuriksi työn mahdottumuuden vuoksi, Helena ilmoittautui vapaaehtoisena sanoen, että jonkunhan sekin työ on tehtävä.
Olen kuullut, että kahden viikon kuluttua Helena lähetettiin lomalle.....

Lotta Roti (nimimerkki)

Raimo, kyllä luin tämän jutun ja totesin hyvin koskettavaksi.

Raimo Myöhänen

Kun ihminen on yliälykäs ja joutuu kokemaan sodan sen kaikkein raaimmassa muodossaan, voi vain arvata, miten Helena sen eli.
Toivo Kärki kannusti Helenaa sanoittamaan yhä uusille alueille. Lentäjän valssi, jonka sanat Helena kirjoitti ennen kuin oli lentokoneessa metriäkään lentänyt, hyvin ilmentää sen tunteen , jonka lentäjä kokee. Tämän tunteen Helena tunsi sisimmässään....

Kari Tarpinen (nimimerkki)

Kuunneltuani musiikkia intohimoisesti 50 vuotta laitoin soimaan nuoruuteni suosikkia : Tapio Rautavaaraa. Olin kuullut näitä kappaleita useasti vuosien varrella.
Havahduin kuuntelemaan kappaletta PENKILLÄ PELIMANNIN.
Tässähän on väkevä tulkinta elämästä, työstä ja intohimosta. Tuli mieleen, että tämä on maailman paras laulu minulle.
Alkoi kiinostaa, kuka on sen sanoittanut: Vexi, Junnu? Ei, liian nuoria. Helismaa, Rautavaara? Ehkä, mutta... .
Katsoin levyn kannesta: Arvi Tarvainen??
Piti mennä nettiin. Arvi Tarvainen... Helena Eeva. Mitä ihmettä???
Sieltä löytyi tietoa Helena Eevasta...uskomattoman lahjakas Leidi.
Miksi kukaan ei ole kertonut minulle mitään hänestä?

Käsitykseni on vain syventynyt, että " penkillä pelimannin " on maailman paras laulu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset