Roskanpoimijan blogi

Maahanmuuttajien luokka

Maahanmuuttajien luokka

  Vantaalaisen koulun maahanmuuttajien luokassa on oppilaita 15:sta eri maasta. Heidän ikärakenteensa on 8-14 vuoden väliltä. Lapset opiskelevat suomen kieltä ja -tapoja. Koulun oppilaat ovat hyvin vaikeita käsiteltäviä. Eräänä päivänä luokan opettaja pyysi minua vierailemaan hänen luokassaan. Erikoisesti hän mainitsi erään 13 vuotiaan, ....... pojan, joka on muissa maailmoissa eikä tottele ketään.  Vierailuni jälkeen opettaja kirjoitti koulun rehtorille:

  Kerron Sinulle ( nimeä ja kotimaata mainitsematta )  tarinan luokastani. Sen valossa voi nähdä millaisista oloista moni luokkani lapsi tulee.

  Kerran keskustelin luokkani isoimpien oppilaiden kanssa siitä millaisia haaveita heillä on. Eräs poika mietti jonkin aikaa ja sitten sanoi, että hänen haaveensa oli saada pallo.( Ja hän näytti käsillään sen koon; pienempi kuin jalkapallo.) Kysyin, eikö hänellä ole palloa. Poika sanoi, että hänellä oli pallo, mutta viime kesänä se katosi.( Perhe oli monilapsinen ja köyhä.)

Viime perjantaina luokassani vieraana oli eläkevaari, joka on ottanut harrastuksekseen roskien keräämisen. Olimme häneen kanssaan metsäretkellä aamupäivän. Siellä rakennettiin Raimo-sedän ohjauksella hieno maja metsään ja siivottiin metsä puhtaaksi. Matkalla kerättiin roskat tien varresta oikealla roskankeräysvälineillä. Kaikki lapset osallistuivat innolla toimintaan.

  Retken jälkeen syötiin ja sitten Raimo kertoi roskien keräämisestä ( hän pitää puhtaana mm havukoskelaisen puiston, siivoaa roskia kolme tuntia päivässä.) Hän kertoi myös matkoistaan eri puolilla maailmaa. Kerran hän oli jossakin Afrikan maassa kun häneltä varastettiin lompakko. Poliisi oli huomannut varkauden ja toi varkaan, pienen pojan Raimon luokse. Raimo näki, että poika oli hyvin köyhä ja hänellä oli repaleinen,likainen paita päällä. Kun Raimo tajusi, että tämä katulapsi varasti koska hänellä oli nälkä eikä hänellä ollut rahaa millä ostaa ruokaa,  hän antoi tälle puhtaan paidan päältään ja rahaa ruoan ostoa varten

  Tämä luokkani poika, jonka haaveena on pallo, kuunteli hyvin vakavana ja silmät kirkkaina kertomusta, ja sanoi, että tuo oli hyvä tarina. ( Yleensä tämä poika ei välitä vieraista, vaan karsastaa heitä.) Kun tämä poika tuli Suomeen, hän pelkäsi valtavasti kaikkia virkapukuisia, varsinkin poliiseja ja palomiehiä.

  Raimo-setä oli löytänyt roskia siivotessaan pallon. Hän toi sen lahjaksi luokalleni. Mutta kun vanhempainyhdistys oli juuri hankkinut kaikille luokille pallot, kysyin seuraavana päivänä Raimolta, haluaisiko hän antaa pallon jollekin oppilaista. Hän halusi antaa sen - sille, jonka haaveena oli saada pallo.

  Opettaja on kysynyt lasten puolesta, milloin taas tulen roskapihtien kassa heitä tapaamaan. Heidän Suomen kielensä on parantunut, joten he pystyvät paremmin keskustelemaan kanssani.

  Niin, se pallopoika. Hänestä on tullut mallioppilas. Hänen itsetuntonsa on palannut ja hän toimii opettajan apulaisena pitäen kuria luokassa. Palloa hän vaalii tarkasti, ettei kukaan pääse viemään sitä häneltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset