Roskanpoimijan blogi

Ekolamput uhkaavat sähköverkkoa?

  EU:n maanantainen päätös luopua hehkulampuista saattaa aiheuttaa ongelmia sähköyhtiöille, sillä hehkulampuista poiketen energiansäästölamput käyttävät loistehoa.

  Vaihtovirtapiireissä loisteho Q kuvaa jännitteen U ja sähkövirran I vaihe-erosta johtuvan näennäistehon S ja pätötehon P eroavuutta.

  Loisteho ei ole työtä tekevää tehoa, toisin kuin pätöteho. Loistehon siirtäminen kuormittaa kuitenkin sen aiheuttaman virran takia siirtojohtoja.

  Kapasitiivinen kuorma aiheuttaa kapasitiivista loistehoa, induktiivinen kuorma induktiivista loistehoa. Samassa virtapiirissä syntyessään ne kumoavat toisensa. Koska esimerkiksi sähkömoottoreissa on induktiivista kuormaa, niiden aiheuttama loisteho kompensoidaan kondensaattoreilla, jotka luovat kapasitiivista loistehoa.

  Resistiiviset kuormat kuten lämpöpatterit, hehkulamput ja muut sähkövastukset kuluttavat vain pätötehoa.

  Toistaiseksi on kuitenkin vaikea arvioida, kuinka suuria kustannuksia energiansäästölamppujen yleistyminen sähköyhtiöiltä vaatii. Joka tapauksessa kustannukset tulevat siirtymääm sähkön hintaan. Ennemmin tai myöhemmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Maarit Nurminen (nimimerkki)

Kannatan kynttilöitä ja hämäränhyssyä...

Talven pimeimpinä aikoina voitaisiin enemmän nauttia pimeydestä, kynttilät kunniaan ja iltapäivällä hämäränhyssyä viettämään.
Työpaikat voisivat joustaa marraskuun puolenvälin ja tammikuun puolenvälin aikana, ja sallia ihmisten tekevän lyhyempiä päiviä tai tehottomampia päiviä...
Lapset koulussa nauttivat todella paljon sähköttömistä aamupäivistä, olen kokeillut...
Ollaan sitten taas tehokkaita kun valoa on enemmän. Miksi me muuten suostutaan kaikkeen mikä tulee EU:sta ?

Käyttäjän juhopaavola kuva
Juho Paavola

Myöskään energiansäästölamppujen sisältämä elohopea ei ole huolenaihe lain säätäjille. Miksi olisikaan, onhan taas "tehty" jotain..

Raimo Myöhänen

Maarit. Lapsena aina vietettiin hämärän hetkeä. Se oli aika vähäisen päivänvalon häipymisestä pimeän tuloon. Muistaakseni sitä aikaa sanottiin myös siniseksi hetkeksi. Miksi suostutaan kaikkeen mitä EU käskee? Eipä taida olla muuta mahdollisuutta. Ellei tottele, EU tuomioistuin sakottaa ja rajusti.

Juho. Oikeessa olet. Kyseessähän tietääkseni on ongelmajäte. Parempi olisi ollut vapaaehtoinen tie. Viherpiiperöt asialla?

Kaj. Tiedotus asiasta on tullut energiateollisuuden kautta. Mutta kun en löytänyt alkuperäistä lähdettä, en voinut sitä myöskään ilmoittaa. Kuulema on olemassa automaattisia kondensaattori-asemia, joissa kapasitanssia lisätään tarpeen mukaan.

Käyttäjän arnold kuva
Antti Arola

Eikös niissäkin pitäisi olla sisäänrakennettu PFC?

Raimo Myöhänen

Terve Antti. Nyt pistit vaikeen kysymyksen. Kun en ole purkanut yhtään kappaletta, ei ole omaa näkemystä. Alunperin tiedotteen asiasta on antanut Energiateollisuus ja heidän mukaansa e-säästölamput aiheuttavat vääristymää. Vedoten edelliseen silloin siellä ei oli

Raimo Myöhänen

Kaj. Ajatuksesi siitä, että loisvirrasta tehdään hyvä syy korottaa sähkön siirtohintaa, tuntuu oikealta. Ainahan meillä on ollut kondensaattoriasemia oikaisemassa vääristymää. Ehkä niitä tullaaan tarvitsemaan vähän lisää.

Raimo Myöhänen

Kaj. Siinäpä oiva harrastus ja vielä sisätiloissa. Aiotko koettaa kepillä jäätä?

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Niin siitä hämäryydestä...Entisinä aikoina ihmiset elivät valon ja vuodenajan mukaan. Kai sitten kaamosväsymyksestä oli vähemmän ongelmaakin. Nyt pitää vaan jaksaa täydellä vauhdilla ja täydellä tehokkuudella vuoden ympäri valonpuutteesta huolimatta...eihän nämä valot kuitenkaan riittämin sitä jaksamista tuettavaa valoa antaa...

Raimo Myöhänen

Hämärän hetki. Sininen hetki. Sota-aikana nämä hetket päättyivät siihen, että talon isäntä sytytti päreen ja kiinnitti sen seinän raossa olevaan pärepihtiin. Valaisiko se ? Ei, mutta kun katsoi pieneen lepattavaan liekkiin, näki valon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset