Tämän blogin uusimmat kirjoitukset http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/blogi/blog Sun, 19 Aug 2012 10:38:44 +0300 fi Kun Ritola otti ritolat http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114438-kun-ritola-otti-ritolat <p>&nbsp;Pikkupoikana jouduin usein kuulemaan, kun vanhemmat miehet puhuivat käsitteestä "ottaa ritolat". Ei siinä muu auttanut kuin otta Urheilun Pikku Jättiläinen käyttöön, ja selvittää arvoitus sieltä.</p><p>&nbsp;1920-luvulla Suomella oli hyviä pitkän matkan juoksijoita, joista valovoimaisimpia olivat Paavo Nurmi ja Ville Ritola, "Peräseinäjoen sudeksi" myös kutsuttu.</p><p>&nbsp;Ritola oli muuttanut sisaruksineen Yhdysvaltoihin, jossa harjoitteli Hannes Kolehmaisen johdolla. Sieltä käsin Ritola osallistui Pariisin olympialaisiin, joissa voitti 4 kultamitalia ja 2 hopeaa. Kuitenkaan hänestä ei tullut kansallissankaria, sillä Paavo Nurmen saalis oli yksi kulta enemmän. Niin pienestä on kiinni mainen kunnia?</p><p>Koittivat sitten Amsterdamin kisat vuonna 1928. Niihin Ritola valmistautui huolella. Nyt hän ei enää aikonut hävitä Nurmelle loppukirissä. Toisin kuitenkin kävi. 10.000 metrillä Nurmi ei totuttuun tapaansa halunnut mennä johtoon, vaan peesasi Ritolaa matkan 9.900 metriä ja meni sitten menojaan. Ritola oli taas lyöty samoilla aseilla kuin ennenkin.</p><p>&nbsp;Kisojen loppupuolella juostiin 5.000 metrin kilpailu. Matkanteko sujui kuten ennenkin. Ritola johti ja Nurmi peesasi. 120 metriä ennen maalia Ritola aloitti kirin, jossa ensimmäiset 20 metriä hän juoksi kovempaa kuin pääsi. Ällikällä lyöty Nurmi jäi heti kättelyssä 10 metriä oli lyöty henkisesti. Ritola jatkoi parasta vauhtiaan maaliin asti ja uskalsi vasta maalinauhan katkaistuaan vilkaista taakseen, jossa Nurmi lönkytteli voitettuna miehenä hopeatilalle.</p><p>&nbsp;Ottaa Ritolat jäi elämään kansan suuhun uroteosta, johon vain Peräseinäjoen susi pystyi, eli lyödä Nurmi loppukirissä.</p>&nbsp;<div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div>  Pikkupoikana jouduin usein kuulemaan, kun vanhemmat miehet puhuivat käsitteestä "ottaa ritolat". Ei siinä muu auttanut kuin otta Urheilun Pikku Jättiläinen käyttöön, ja selvittää arvoitus sieltä.

 1920-luvulla Suomella oli hyviä pitkän matkan juoksijoita, joista valovoimaisimpia olivat Paavo Nurmi ja Ville Ritola, "Peräseinäjoen sudeksi" myös kutsuttu.

 Ritola oli muuttanut sisaruksineen Yhdysvaltoihin, jossa harjoitteli Hannes Kolehmaisen johdolla. Sieltä käsin Ritola osallistui Pariisin olympialaisiin, joissa voitti 4 kultamitalia ja 2 hopeaa. Kuitenkaan hänestä ei tullut kansallissankaria, sillä Paavo Nurmen saalis oli yksi kulta enemmän. Niin pienestä on kiinni mainen kunnia?

Koittivat sitten Amsterdamin kisat vuonna 1928. Niihin Ritola valmistautui huolella. Nyt hän ei enää aikonut hävitä Nurmelle loppukirissä. Toisin kuitenkin kävi. 10.000 metrillä Nurmi ei totuttuun tapaansa halunnut mennä johtoon, vaan peesasi Ritolaa matkan 9.900 metriä ja meni sitten menojaan. Ritola oli taas lyöty samoilla aseilla kuin ennenkin.

 Kisojen loppupuolella juostiin 5.000 metrin kilpailu. Matkanteko sujui kuten ennenkin. Ritola johti ja Nurmi peesasi. 120 metriä ennen maalia Ritola aloitti kirin, jossa ensimmäiset 20 metriä hän juoksi kovempaa kuin pääsi. Ällikällä lyöty Nurmi jäi heti kättelyssä 10 metriä oli lyöty henkisesti. Ritola jatkoi parasta vauhtiaan maaliin asti ja uskalsi vasta maalinauhan katkaistuaan vilkaista taakseen, jossa Nurmi lönkytteli voitettuna miehenä hopeatilalle.

 Ottaa Ritolat jäi elämään kansan suuhun uroteosta, johon vain Peräseinäjoen susi pystyi, eli lyödä Nurmi loppukirissä.

  ]]>
0 http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114438-kun-ritola-otti-ritolat#comments Sun, 19 Aug 2012 07:38:44 +0000 Raimo Myöhänen http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114438-kun-ritola-otti-ritolat
Olenko näin tärkeä henkilö ? http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114388-t%C3%A4rke%C3%A4-henkil%C3%B6 <p>En ole tiedostanutkaan, kuinka tärkeä henkilö täällä Puheenvuorossa oikein olen.&nbsp; Kaikenlaiset kommentoijat ensin kalastelevat bannia kuten jalkapalloilijat keltaista korttia vastustajalle&nbsp;ja sen saatuaan itselleen sitten itkevät kohtaloaan oikein nimellä varustetun artikkelin muodossa. </p><p>Siinä vaiheessa kun valitusvirttä väsätään, ollaan niin viattomia että oikein naurattaa. Nykyään jätän bannin aiheuttaneen kommentin näkyviin, jotta muut kommentoijat osaavat olla käyttämättä vastaavanlaista kieltä. </p><p>Oman tai kenenkään muun henkilön asiaton solvaaminen tulee aina aiheuttamaan lähdön banaanisaarille. Samoin oman poliittisen kannan tyrkyttäminen jokaiseen rakoon ei sovi asiaan. Tämä koskee kaikkia puolueita laidasta laitaan.</p><p>Ehdotan, että perustatte kerhon, johon voivat liittyä vain Roskanpoimijan bannaamat henkilöt!</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> En ole tiedostanutkaan, kuinka tärkeä henkilö täällä Puheenvuorossa oikein olen.  Kaikenlaiset kommentoijat ensin kalastelevat bannia kuten jalkapalloilijat keltaista korttia vastustajalle ja sen saatuaan itselleen sitten itkevät kohtaloaan oikein nimellä varustetun artikkelin muodossa.

Siinä vaiheessa kun valitusvirttä väsätään, ollaan niin viattomia että oikein naurattaa. Nykyään jätän bannin aiheuttaneen kommentin näkyviin, jotta muut kommentoijat osaavat olla käyttämättä vastaavanlaista kieltä.

Oman tai kenenkään muun henkilön asiaton solvaaminen tulee aina aiheuttamaan lähdön banaanisaarille. Samoin oman poliittisen kannan tyrkyttäminen jokaiseen rakoon ei sovi asiaan. Tämä koskee kaikkia puolueita laidasta laitaan.

Ehdotan, että perustatte kerhon, johon voivat liittyä vain Roskanpoimijan bannaamat henkilöt!

 

]]>
23 http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114388-t%C3%A4rke%C3%A4-henkil%C3%B6#comments Sat, 18 Aug 2012 14:02:36 +0000 Raimo Myöhänen http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114388-tärkeä-henkilö
Jalkapallo on suurta teatteria http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114386-jalkapallo-on-suurta-teatteria <p>Nykyajan jalkapalloilijat ovat taitureita vihreällä veralla pelaajina yhtä lailla kuin rangaistuspotkujen ja vapareiden kalastajina. Kokeneet erotuomarit kyllä hyvin erottavat nämä sukeltajat, mutta jos he eivät edes kerran pelin aikana vihellä tälläistä selvää kalastusta, heillä ei ole seuraavana vuonna asiaa tuomita mitään tärkeätä ottelua. Seuroilla on vahva ote valittaessa erotuomareita tärkeisiin otteluihin. </p><p>&nbsp;Taituruudesta puheenollen tulee mieleen turkulainen Mika Aaltonen, joka Italiassa pelatussa jalkapallo-ottelussa Interiä vastaan ampui kaukolaukauksen puolikentästä Interin maaliin . Siinä hevosenpotkussa ei ollut mukana mitään vilppiä. Nyt kauppatieteiden tohtori, dosentti Aaltonen opettaa Aalto yliopistossa.</p><p>&nbsp;Jokaisessa nykyajan huippujoukkueessa on omat keltaisen korttien kalastajat. He kaatuvat vähäisimmästäkin kosketuksesta eivätkä nouse ylös ennenkuin erotuomarin pilli on soinut. </p><p>&nbsp;Näiden kaatujien lisäksi joukkueissa on vapaapotkuspecialistit: toiset ovat erikoistuneet suoriin kaukolaukauksiin Mika Aaltosen tavoin. Toiset taas rankkarirajan kulman läheisyydestä lähetettyihin kierrelaukauksiin. Kolmas joukko koostuu maalinedustan kookkaista pääpelaajista, jollainen esimerkiksi Sami Hyypiä aikoinaan oli.</p><p>&nbsp;Hyvä pelinrakentaja on joukkueelleen kultaakin kalliimpi. Tälläisellä pelinrakentajalla on silmiä joka puolella. Jari Litmanen oli Ajaxin aikoina juuri tälläinen.</p><p>&nbsp;Jalkapallossa vastustajan maaliin tehdyt maalit ratkaisevat. Kukkona tunkentälläkiolla maalintekotilastoissa viimeaikoina on häärinyt argentiinalaista syntyperää oleva Barcelonan Lionel Messi. Hänen hyvyytensä salaisuus ovat keskikentän syöttöautomaatit Xavi, Iniesta ja Sanchez vain muutama mainitakseni.</p><p>&nbsp;Kukaan edellämainittu Barcelonan pelaaja ei ole kunnostautunut vapareiden tai rankkareiden kalastajana.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Nykyajan jalkapalloilijat ovat taitureita vihreällä veralla pelaajina yhtä lailla kuin rangaistuspotkujen ja vapareiden kalastajina. Kokeneet erotuomarit kyllä hyvin erottavat nämä sukeltajat, mutta jos he eivät edes kerran pelin aikana vihellä tälläistä selvää kalastusta, heillä ei ole seuraavana vuonna asiaa tuomita mitään tärkeätä ottelua. Seuroilla on vahva ote valittaessa erotuomareita tärkeisiin otteluihin.

 Taituruudesta puheenollen tulee mieleen turkulainen Mika Aaltonen, joka Italiassa pelatussa jalkapallo-ottelussa Interiä vastaan ampui kaukolaukauksen puolikentästä Interin maaliin . Siinä hevosenpotkussa ei ollut mukana mitään vilppiä. Nyt kauppatieteiden tohtori, dosentti Aaltonen opettaa Aalto yliopistossa.

 Jokaisessa nykyajan huippujoukkueessa on omat keltaisen korttien kalastajat. He kaatuvat vähäisimmästäkin kosketuksesta eivätkä nouse ylös ennenkuin erotuomarin pilli on soinut.

 Näiden kaatujien lisäksi joukkueissa on vapaapotkuspecialistit: toiset ovat erikoistuneet suoriin kaukolaukauksiin Mika Aaltosen tavoin. Toiset taas rankkarirajan kulman läheisyydestä lähetettyihin kierrelaukauksiin. Kolmas joukko koostuu maalinedustan kookkaista pääpelaajista, jollainen esimerkiksi Sami Hyypiä aikoinaan oli.

 Hyvä pelinrakentaja on joukkueelleen kultaakin kalliimpi. Tälläisellä pelinrakentajalla on silmiä joka puolella. Jari Litmanen oli Ajaxin aikoina juuri tälläinen.

 Jalkapallossa vastustajan maaliin tehdyt maalit ratkaisevat. Kukkona tunkentälläkiolla maalintekotilastoissa viimeaikoina on häärinyt argentiinalaista syntyperää oleva Barcelonan Lionel Messi. Hänen hyvyytensä salaisuus ovat keskikentän syöttöautomaatit Xavi, Iniesta ja Sanchez vain muutama mainitakseni.

 Kukaan edellämainittu Barcelonan pelaaja ei ole kunnostautunut vapareiden tai rankkareiden kalastajana.

]]>
2 http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114386-jalkapallo-on-suurta-teatteria#comments Sat, 18 Aug 2012 13:14:13 +0000 Raimo Myöhänen http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114386-jalkapallo-on-suurta-teatteria
Athos vuoren salaisuus http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114361-athos-vuoren-salaisuus <p>Kreikan pohjoisosassa, Makedoniassa, &nbsp;sormenmuotoisena niemenä Aigeianmereen työntyy 50 kilometriä pitkä Athosvuoren niemimaa. Itse niemimaa on munkkien itsehallinto aluetta, johon parin vuosituhannen aikana on perustettu 20 suurta luostaria sekä iso liuta pienempiä. Yhdelläkään naisella virallisesti eikä naaraspuolisella eläimellä ei ole lupa vierailla alueella. </p><p>&nbsp;Kuitenkin kuulin Kreikassa ollessani, että mieheksi puettuja naisia, joita aviomies ei ole saanut raskaaksi, &nbsp;on toimitettu joihinkin pikkuluostareihin kuukauden ajaksi. Siellä munkit ovat "rukoilleet"&nbsp;naisen &nbsp;puolesta, että Neitsyt Maria saattaisi hänet raskaaksi. Ja kas kummaa! Kuukauden oleskelun jälkeen nainen on kuin onkin raskaana. Athos-vuoren ihme on taas kerran tapahtunut!</p><p>&nbsp;Kymmenkunta vuotta sitten Kreikan kulttuuriministeri Melina Merkouri yritti väkisin tunkeutua munkkien asuinalueelle, mutta munkkien uhatessa asevoimin puolustaa aluettaan, Melina luopui aikeistaan. </p><p>&nbsp;Aikoinaan Athosvuorella asui noin 10.000 munkkia, mutta nykyään vain neljännes tuosta luvusta. </p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kreikan pohjoisosassa, Makedoniassa,  sormenmuotoisena niemenä Aigeianmereen työntyy 50 kilometriä pitkä Athosvuoren niemimaa. Itse niemimaa on munkkien itsehallinto aluetta, johon parin vuosituhannen aikana on perustettu 20 suurta luostaria sekä iso liuta pienempiä. Yhdelläkään naisella virallisesti eikä naaraspuolisella eläimellä ei ole lupa vierailla alueella.

 Kuitenkin kuulin Kreikassa ollessani, että mieheksi puettuja naisia, joita aviomies ei ole saanut raskaaksi,  on toimitettu joihinkin pikkuluostareihin kuukauden ajaksi. Siellä munkit ovat "rukoilleet" naisen  puolesta, että Neitsyt Maria saattaisi hänet raskaaksi. Ja kas kummaa! Kuukauden oleskelun jälkeen nainen on kuin onkin raskaana. Athos-vuoren ihme on taas kerran tapahtunut!

 Kymmenkunta vuotta sitten Kreikan kulttuuriministeri Melina Merkouri yritti väkisin tunkeutua munkkien asuinalueelle, mutta munkkien uhatessa asevoimin puolustaa aluettaan, Melina luopui aikeistaan.

 Aikoinaan Athosvuorella asui noin 10.000 munkkia, mutta nykyään vain neljännes tuosta luvusta.

 

 

 

]]>
6 http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114361-athos-vuoren-salaisuus#comments Sat, 18 Aug 2012 08:41:40 +0000 Raimo Myöhänen http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114361-athos-vuoren-salaisuus
Ilotalossa kannattaa käydä http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114288-ilotalossa-kannattaa-k%C3%A4yd%C3%A4 <p>&nbsp;Jokaisen miehen pitäisi ainakin kerran vierailla ilotalossa. Vierailun seurauksena ilotalosta poistuu täysi-ikäinen mies sisään menneen pojan asemasta. Näyttää siltä, että eräs poliittinen populisti on uskaltanut tehdä tämän käynnin salaa muilta?</p><p>&nbsp;Ilotalon ei tarvitse olla pelkästään panopaikka. Siellä voi oppia monia mielenkiintoisia asioita!</p><p>Pari vuotta sitten kirjoitin aiheesta, jossa löimme vetoa Innsbruckin olympialaisten 50 km lopputuloksesta. Vedonlyönnin voittaneelle muu porukka lupasi maksaa käynnin paikalliseen ilotaloon. Minun urheilun asiantuntemukseni oli kaikkein korkein, vaikka Jääskeläinen onkin eri mieltä, &nbsp;joten marssimme yhdeksän miehen voimalla paikalliseen porttolaan. </p><p>&nbsp;Tästä Vesa Hack ei pitänyt, vaan toivotti minut syvinpään kadotukseen. Päälleni kaadettiin kaikki maailman rikokset lapsiin sekaantumista myöten. Nyt ääni Vesa Hack'in kellossa on muuttunut. Poika on varmaan&nbsp; äidiltään salassa päässyt katsomaan ilotalon ovesta sisään? Olisi vaan mennyt reippaasti sisään. Kyllä siellä osataan neuvoa asiakasta, jos luontaiset kyvyt eivät tunnu muuten riittävän.</p><p>&nbsp;Maailmalla tuulee, joidenkin tavoitteena on seurata jokaista tuulenpuuskaa. Näin näkyy olevan Vesa Hack'inkin laita. Kohta taitavat puolueet Suomesta loppua, kun Vesa&nbsp;vaihtaa &nbsp;puoluetta samaan tahtiin kuten tukkijätkä käänsi lauantaisin paitaansa.</p><p>&nbsp;Ilotaloon sisään astellut pelokas poika poistuu sieltä oikean miehen työn tehneenä!!</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div>  Jokaisen miehen pitäisi ainakin kerran vierailla ilotalossa. Vierailun seurauksena ilotalosta poistuu täysi-ikäinen mies sisään menneen pojan asemasta. Näyttää siltä, että eräs poliittinen populisti on uskaltanut tehdä tämän käynnin salaa muilta?

 Ilotalon ei tarvitse olla pelkästään panopaikka. Siellä voi oppia monia mielenkiintoisia asioita!

Pari vuotta sitten kirjoitin aiheesta, jossa löimme vetoa Innsbruckin olympialaisten 50 km lopputuloksesta. Vedonlyönnin voittaneelle muu porukka lupasi maksaa käynnin paikalliseen ilotaloon. Minun urheilun asiantuntemukseni oli kaikkein korkein, vaikka Jääskeläinen onkin eri mieltä,  joten marssimme yhdeksän miehen voimalla paikalliseen porttolaan.

 Tästä Vesa Hack ei pitänyt, vaan toivotti minut syvinpään kadotukseen. Päälleni kaadettiin kaikki maailman rikokset lapsiin sekaantumista myöten. Nyt ääni Vesa Hack'in kellossa on muuttunut. Poika on varmaan  äidiltään salassa päässyt katsomaan ilotalon ovesta sisään? Olisi vaan mennyt reippaasti sisään. Kyllä siellä osataan neuvoa asiakasta, jos luontaiset kyvyt eivät tunnu muuten riittävän.

 Maailmalla tuulee, joidenkin tavoitteena on seurata jokaista tuulenpuuskaa. Näin näkyy olevan Vesa Hack'inkin laita. Kohta taitavat puolueet Suomesta loppua, kun Vesa vaihtaa  puoluetta samaan tahtiin kuten tukkijätkä käänsi lauantaisin paitaansa.

 Ilotaloon sisään astellut pelokas poika poistuu sieltä oikean miehen työn tehneenä!!

]]>
76 http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114288-ilotalossa-kannattaa-k%C3%A4yd%C3%A4#comments Fri, 17 Aug 2012 12:08:03 +0000 Raimo Myöhänen http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114288-ilotalossa-kannattaa-käydä
Asiaa sähköstä http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114260-asiaa-s%C3%A4hk%C3%B6st%C3%A4 <p>Runsaat sateet ovat täyttäneet Ruotsin ja Norjan vesialtaat niin, että vesivoimalaitokset siellä tuottavat sähköä enemmän kuin kansakunnat kykenevät sitä kuluttamaan. Suomeenkin ruotsalaista halpaa sähköä toimitetaan langat punaisena, eli noin 2.000 MW:n teholla. Enemmänkin pystyisimme kuluttamaan tätä 1/5 osan hintaista energiaa normaalista hinnasta, mutta siirtolinjojen kyky ei salli enempää. Omatkin vesivoimalaitokset juoksuttavat vettä ohi voimalaitosten tulvavaaran torjumiseksi.</p><p>&nbsp;On sääli päästää arvokas energia mereen mitenkään hyödyttämättä sitä. Jos meillä nyt olisi käytössä&nbsp;Vuotoksen &nbsp;ja Kollajan altaat, niihin säilötty vesimäärä tuottaisi sähköä miljardeja Megawattitunteja. Nyt sama&nbsp; sähkömäärä tuotetaan polttamalla kivihiiltä, joka vielä on tuontitavaraa. Samalla näin ihan vapaaehtoisesti edistetään kasvihuoneilmiötä. Panee ajattelemaan, mitä siellä vihreiden päässä oikein liikkuu, vai liikkuuko siellä mitään.</p><p>&nbsp;Tekojärvet säätelevät myös vesistöjen tulvahuippuja. Jo pelkkä satovahinkojen torjunta ja niistä maksetut korvaukset on iso lovi velkaisen valtion kukkarossa. Mutta eihän vihreä ole koskaan välittänyt kustannuksista. Nehän menevät toisten taskuista.</p><p>&nbsp;On huomattava, että sähkön keskihinta on noin 60 €/MWh. Sähkön hinta nousee joka vuosi lähes 10 €/MWh. Vain vihreä jättää laskematta, kuinka suuri osa kansallisomaisuutta lainehtii nyt peruna - ja viljapelloilla.</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Runsaat sateet ovat täyttäneet Ruotsin ja Norjan vesialtaat niin, että vesivoimalaitokset siellä tuottavat sähköä enemmän kuin kansakunnat kykenevät sitä kuluttamaan. Suomeenkin ruotsalaista halpaa sähköä toimitetaan langat punaisena, eli noin 2.000 MW:n teholla. Enemmänkin pystyisimme kuluttamaan tätä 1/5 osan hintaista energiaa normaalista hinnasta, mutta siirtolinjojen kyky ei salli enempää. Omatkin vesivoimalaitokset juoksuttavat vettä ohi voimalaitosten tulvavaaran torjumiseksi.

 On sääli päästää arvokas energia mereen mitenkään hyödyttämättä sitä. Jos meillä nyt olisi käytössä Vuotoksen  ja Kollajan altaat, niihin säilötty vesimäärä tuottaisi sähköä miljardeja Megawattitunteja. Nyt sama  sähkömäärä tuotetaan polttamalla kivihiiltä, joka vielä on tuontitavaraa. Samalla näin ihan vapaaehtoisesti edistetään kasvihuoneilmiötä. Panee ajattelemaan, mitä siellä vihreiden päässä oikein liikkuu, vai liikkuuko siellä mitään.

 Tekojärvet säätelevät myös vesistöjen tulvahuippuja. Jo pelkkä satovahinkojen torjunta ja niistä maksetut korvaukset on iso lovi velkaisen valtion kukkarossa. Mutta eihän vihreä ole koskaan välittänyt kustannuksista. Nehän menevät toisten taskuista.

 On huomattava, että sähkön keskihinta on noin 60 €/MWh. Sähkön hinta nousee joka vuosi lähes 10 €/MWh. Vain vihreä jättää laskematta, kuinka suuri osa kansallisomaisuutta lainehtii nyt peruna - ja viljapelloilla.

 

 

]]>
14 http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114260-asiaa-s%C3%A4hk%C3%B6st%C3%A4#comments Fri, 17 Aug 2012 06:57:40 +0000 Raimo Myöhänen http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114260-asiaa-sähköstä
Saimaan kummalliset juoksutukset http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114198-saimaan-kummalliset-juoksutukset <p>Kekkosen valtakaudella kansan keskuudessa maaseudulla kehitettiin seuraava slougan: pani isäntä tai halla, kyllä Kekkonen maksaa. Kyseessä oli silloin uusi lapsilisä ja satovahinkokorvaus. Samanlainen maksuautomaatti on kehitetty Venäjän hyväksi Saimaan veden korkeuden kustannuksella. Jos jonain vuonna ei sada normaalisti, Suomi maksaa Venäjälle korvauksia menetetystä sähkön tuotannosta Vuoksen alajuoksulla. Jos taas sataa normaalia enemmän kuten tänä vuonna, Suomi joutuu lisäjuoksuttamaan vettä enemmän kuin venäläisten voimalaitokset pystyvät hyödyntämään. Suomi maksaa taas tästä lisäjuoksutuksesta Venäjälle.</p><p>&nbsp;Tämäntyyppisiä sopimuksia suomalaiset kauppavaltuuskunnat tekevät Venäjän matkoillaan. Tämäkin sopimus on vuodelta 1991, joten Kekkosta siitä ei pidä missään tapauksessa syyttää. </p><p>&nbsp;Juoksutuksilla on myös oikeat raja-arvonsa. Vakiovirtaus läpi Imatran voimalaitoksen on 800 kuutiota sekunnissa. Jos virtaus laskee alle 750 kuution, Suomi maksaa. Liikkumavara on 750-850 kuution välillä sekunnissa. Jos yläraja 850 kuutiota ylitetään,&nbsp; Suomi joutuu taas maksumieheksi. Edellämainitulla 800 kuution juoksutuksella Imatra tuottaa sähköä 178 MW:a.&nbsp;</p><p>&nbsp;Saimaan vesi virtaa Vuoksea pitkin Kiviniemen koskeen, josta jatkaa edelleen 25 kilometriä pitkään Suvantoon. Sitten tuleekin vastaan Koukunniemen koski, josta Taipaleen joki vie vedet Laatokkaan. </p><p>&nbsp;Laatokka taas puolestaan laskee Nevajokea pitkin Pietarin ohi Suomenlahteen ja sieltä Itämeren läpi kuljettuaan Tanskan salmiin ja edelleen Pohjanmereen.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kekkosen valtakaudella kansan keskuudessa maaseudulla kehitettiin seuraava slougan: pani isäntä tai halla, kyllä Kekkonen maksaa. Kyseessä oli silloin uusi lapsilisä ja satovahinkokorvaus. Samanlainen maksuautomaatti on kehitetty Venäjän hyväksi Saimaan veden korkeuden kustannuksella. Jos jonain vuonna ei sada normaalisti, Suomi maksaa Venäjälle korvauksia menetetystä sähkön tuotannosta Vuoksen alajuoksulla. Jos taas sataa normaalia enemmän kuten tänä vuonna, Suomi joutuu lisäjuoksuttamaan vettä enemmän kuin venäläisten voimalaitokset pystyvät hyödyntämään. Suomi maksaa taas tästä lisäjuoksutuksesta Venäjälle.

 Tämäntyyppisiä sopimuksia suomalaiset kauppavaltuuskunnat tekevät Venäjän matkoillaan. Tämäkin sopimus on vuodelta 1991, joten Kekkosta siitä ei pidä missään tapauksessa syyttää.

 Juoksutuksilla on myös oikeat raja-arvonsa. Vakiovirtaus läpi Imatran voimalaitoksen on 800 kuutiota sekunnissa. Jos virtaus laskee alle 750 kuution, Suomi maksaa. Liikkumavara on 750-850 kuution välillä sekunnissa. Jos yläraja 850 kuutiota ylitetään,  Suomi joutuu taas maksumieheksi. Edellämainitulla 800 kuution juoksutuksella Imatra tuottaa sähköä 178 MW:a. 

 Saimaan vesi virtaa Vuoksea pitkin Kiviniemen koskeen, josta jatkaa edelleen 25 kilometriä pitkään Suvantoon. Sitten tuleekin vastaan Koukunniemen koski, josta Taipaleen joki vie vedet Laatokkaan.

 Laatokka taas puolestaan laskee Nevajokea pitkin Pietarin ohi Suomenlahteen ja sieltä Itämeren läpi kuljettuaan Tanskan salmiin ja edelleen Pohjanmereen.

]]>
2 http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114198-saimaan-kummalliset-juoksutukset#comments Thu, 16 Aug 2012 13:33:33 +0000 Raimo Myöhänen http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114198-saimaan-kummalliset-juoksutukset
Häirikön tie vie banaanisaarelle http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114150-h%C3%A4irik%C3%B6n-tie-vie-banaanisaarelle <p>Toissapäivänä kirjoitin artikkelin nimeltä "Vaiettu tappouhkaus". Itse artikkeli perustui Ylen Puheradiossa olleeseen haastatteluun MEP Hannu Takkulasta. Haastattelun lopuksi yleisö sai kysyä Takkulalta asioita, jotka painoivat heidän mieltään. Eräs soittaja kysyi: onko totta, että Euroopan parlamentissa on edustaja, joka on eronnut islamin uskosta, ja hän on saanut tappouhkauksen eräältä muslimijärjestöltä. Tämän takia tätä luopiota vartioidaan yötä päivää 4-5 vartijan toimesta? Takkula vastasi, että tieto pitää paikkansa ja että vartijat tulevat myös EU:n istuntosaliin.</p><p>&nbsp;Kaiken tämän kirjoitin radiosta kerran kuultuna, joten joitakin sanoja oli jäänyt pois tai lausuttu toisin. Itse pääasiassa&nbsp;se, jonka kirjoitin, seurasi tarkoin haastattelua.</p><p>&nbsp;Seuraavaksi jotkut kommentoijat, jotka eivät olleet edes lukeneet koko artikkelia, alkoivat tivata tivaamasta päästyään lähdettä artikkelille. Heille ei kelvannut Takkulan haastattelu, vaikka hänen kertomuksensa perustui hyvin tuntemansa italialaisen MEP:in sanomisiin. Enemmän uskottiin italialaisen lehden kirjoituksiin, joissa MEPpi oli ensin kertonut reportterille, ja sitten muovannut kuulemansa lehteen sopivaksi. Väittipä eräs kommentoija Hannu Takkulaa valehtelijaksikin.</p><p>&nbsp;Siellä oli 3-4 islamin ystävää, jotka asettivat kaikki asiat kyseenalaisiksi, vaikka ne oli luettavissa internetissä. Asioiden kärjistyttyä poistin yhden A. Alfthanin kommentin, jotta hän huomaisi muuttaa tyyliään asialliseksi. Se ei kuitenkaan vaikuttanut kuumana käyvään kommentoijaaan, vaan jouduin bannaamaan hänet toistaiseksi.</p><p>&nbsp;Tämä bannaus poiki välittömästi vastakirjoituksen, joka vielä eilen oli Puheenvuoron sivuilla.</p><p>&nbsp;Lukemalla artikkelini "Vaiettu tappouhkaus", kommentteineen, pääsette paremmin perille, mistä oikein on kyse?</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Toissapäivänä kirjoitin artikkelin nimeltä "Vaiettu tappouhkaus". Itse artikkeli perustui Ylen Puheradiossa olleeseen haastatteluun MEP Hannu Takkulasta. Haastattelun lopuksi yleisö sai kysyä Takkulalta asioita, jotka painoivat heidän mieltään. Eräs soittaja kysyi: onko totta, että Euroopan parlamentissa on edustaja, joka on eronnut islamin uskosta, ja hän on saanut tappouhkauksen eräältä muslimijärjestöltä. Tämän takia tätä luopiota vartioidaan yötä päivää 4-5 vartijan toimesta? Takkula vastasi, että tieto pitää paikkansa ja että vartijat tulevat myös EU:n istuntosaliin.

 Kaiken tämän kirjoitin radiosta kerran kuultuna, joten joitakin sanoja oli jäänyt pois tai lausuttu toisin. Itse pääasiassa se, jonka kirjoitin, seurasi tarkoin haastattelua.

 Seuraavaksi jotkut kommentoijat, jotka eivät olleet edes lukeneet koko artikkelia, alkoivat tivata tivaamasta päästyään lähdettä artikkelille. Heille ei kelvannut Takkulan haastattelu, vaikka hänen kertomuksensa perustui hyvin tuntemansa italialaisen MEP:in sanomisiin. Enemmän uskottiin italialaisen lehden kirjoituksiin, joissa MEPpi oli ensin kertonut reportterille, ja sitten muovannut kuulemansa lehteen sopivaksi. Väittipä eräs kommentoija Hannu Takkulaa valehtelijaksikin.

 Siellä oli 3-4 islamin ystävää, jotka asettivat kaikki asiat kyseenalaisiksi, vaikka ne oli luettavissa internetissä. Asioiden kärjistyttyä poistin yhden A. Alfthanin kommentin, jotta hän huomaisi muuttaa tyyliään asialliseksi. Se ei kuitenkaan vaikuttanut kuumana käyvään kommentoijaaan, vaan jouduin bannaamaan hänet toistaiseksi.

 Tämä bannaus poiki välittömästi vastakirjoituksen, joka vielä eilen oli Puheenvuoron sivuilla.

 Lukemalla artikkelini "Vaiettu tappouhkaus", kommentteineen, pääsette paremmin perille, mistä oikein on kyse?

 

]]>
9 http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114150-h%C3%A4irik%C3%B6n-tie-vie-banaanisaarelle#comments Thu, 16 Aug 2012 06:39:42 +0000 Raimo Myöhänen http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114150-häirikön-tie-vie-banaanisaarelle
Arabimaailmassa soditaan http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114085-arabimaailmassa-soditaan <p>Sodan osapuolina&nbsp; ovat näennäisesti &nbsp;diktaattorit vastaan demokratia, vaikka lopullisesti sodan päätyttyä valta jaetaan uskontokuntien kesken. Ja silloin ääri-islamistit ovat vahvoilla, kuten Egyptissäkin kävi. Demokratia on yhä vain kauempana tavallisen ihmisen elämästä. Koptien, kristittyjen, tilanne on kaikkein pahin. Vaino on erikoisesti kohdistunut kristittyihin, joita vaaditaan luopumaan uskostaan. Lähes miljoona on jo paennut maasta.</p><p>&nbsp;Ketkä sitten ovat taistelevat osapuolet? Kaikki taistelevat kaikkia vastaan, kuten tilanne Irakissa nyt on. Husseinin aikaan sunnivähemmistö terrorisoi maan muita uskontokuntia vastaan. Nyt shiiat kuskaavat autopommeja sunnien moskeijoihin, alaviitit räjäyttävät shiiojen hautaussaattueet ilmaan. Kaikki kolme panevat torit tasaiseksi, samoin kristittyjen kirkot.&nbsp;Poliisi ei ole kenenkään ystävä. Kosto kiertää lahkolta kolmannelle.</p><p>&nbsp;Shiiojen ja sunnien ero tapahtui profeetta Muhammedin kuoleman (632) jälkeen. Shiiat halusivat Muhammedin seuraajaksi hänen vävynsä Alin, ja perustivat Shiat Ali puolueen. Sunnit eivät suostuneet tähän, vaan Ali murhattiin. Näin uskontokunta jakaantui ennenkuin se oli kunnolla edes perustettu. </p><p>Syyrian presidentti Bashar al Assad'in Syyria on puolestaan sunnienemmistöinen diktatuuri. Nyt kaikki muut lahkot taistelevat eliittijoukkoihin kuuluvia alaviitteja vastaan. Kristityt pakenevat naapurimaihin, jos vain mitenkään pystyvät.</p><p>"&nbsp;Ihmisoikeusjärjestöt huomauttavat, että länsimaissa islamilaisuuteen suhtaudutaan ""vastavuoroisesti"" yhä hyväksyvämmin. Moskeijoita nousee, ja kotoutus joustaa."</p><p>&nbsp;Referaatit ja lainaukset Satakunnan Kansa.</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Sodan osapuolina  ovat näennäisesti  diktaattorit vastaan demokratia, vaikka lopullisesti sodan päätyttyä valta jaetaan uskontokuntien kesken. Ja silloin ääri-islamistit ovat vahvoilla, kuten Egyptissäkin kävi. Demokratia on yhä vain kauempana tavallisen ihmisen elämästä. Koptien, kristittyjen, tilanne on kaikkein pahin. Vaino on erikoisesti kohdistunut kristittyihin, joita vaaditaan luopumaan uskostaan. Lähes miljoona on jo paennut maasta.

 Ketkä sitten ovat taistelevat osapuolet? Kaikki taistelevat kaikkia vastaan, kuten tilanne Irakissa nyt on. Husseinin aikaan sunnivähemmistö terrorisoi maan muita uskontokuntia vastaan. Nyt shiiat kuskaavat autopommeja sunnien moskeijoihin, alaviitit räjäyttävät shiiojen hautaussaattueet ilmaan. Kaikki kolme panevat torit tasaiseksi, samoin kristittyjen kirkot. Poliisi ei ole kenenkään ystävä. Kosto kiertää lahkolta kolmannelle.

 Shiiojen ja sunnien ero tapahtui profeetta Muhammedin kuoleman (632) jälkeen. Shiiat halusivat Muhammedin seuraajaksi hänen vävynsä Alin, ja perustivat Shiat Ali puolueen. Sunnit eivät suostuneet tähän, vaan Ali murhattiin. Näin uskontokunta jakaantui ennenkuin se oli kunnolla edes perustettu.

Syyrian presidentti Bashar al Assad'in Syyria on puolestaan sunnienemmistöinen diktatuuri. Nyt kaikki muut lahkot taistelevat eliittijoukkoihin kuuluvia alaviitteja vastaan. Kristityt pakenevat naapurimaihin, jos vain mitenkään pystyvät.

" Ihmisoikeusjärjestöt huomauttavat, että länsimaissa islamilaisuuteen suhtaudutaan ""vastavuoroisesti"" yhä hyväksyvämmin. Moskeijoita nousee, ja kotoutus joustaa."

 Referaatit ja lainaukset Satakunnan Kansa.

 

 

 

 

]]>
12 http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114085-arabimaailmassa-soditaan#comments Wed, 15 Aug 2012 13:21:00 +0000 Raimo Myöhänen http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114085-arabimaailmassa-soditaan
Sirppi ja viikate http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114060-sirppi-ja-viikate <p>Vanhan Neuvostoliiton lipussa oli kuvattuna sirppi ja vasara. Taisi pieni tähtikin olla sirpin jatkeena. Vasara näyttää olevan pajavasara, jolla kyseinen sirppi on taottu. Nykyisessä Venäjän lipussa ei työkaluja kuvata. Leikkuupuimurit ovat sielläkin korvanneet sirpit ja viikatteet.</p><p>Viikate ja Viikatemies tunnettiin entisaikana&nbsp; myöskin &nbsp;Tuonelan "sadonkorjaajana". Kuitenkin viikatteella on ollut ihmiselon kannalta vieläkin tärkeämpi tehtävä. Sillä nimittäin kaadettiin heinä ja vilja säilöttäväksi seuraavan talven varalle.</p><p>&nbsp;Ennen viikatetta sen tehtävät hoidettiin sirpillä. Sirppi oli puolipyöreä rautaesine, jonka sisäkaarre oli teroitettu hyvin teräväksi. Usein sirpin terä oli myös saatettu piikikkääksi. Kaaren toisessa päässä oli puinen kädensija. </p><p>&nbsp;Viljan leikkaaja kokosi toiseen käteensä nipun korsia ja vetäisi sirpillä nipun poikki. Toisinaan viljanipun yhteydessä irtosi myös yksi tai useampia sormenpäitäkin. Entisaikaan tälläiset vajaasormiset henkilöt olivat melko yleisiä.</p><p>&nbsp;Sitten Keski-Euroopasta Suomeen levisi viikate, jolla työskentely oli kymmenen kertaa nopeampaa kuin sirpillä. Viikatteen teriä oli kahta tyyppiä: taottu tai valettu raskaampi versio tai kevyt pellistä valmistettu terä. </p><p>&nbsp;Taottu terä teroitettiin ensin tahkolla ja viimeistely hoidettiin kovasimella eli hiontakivellä. Peltiterä taas vuoltiin viilasta tehdyllä kaapimella. Tällä kaapimella ensin vuoltiin terä mahdollisimman loivaksi ja lopputyö hoidettiin taas kovasimella, kuten taotussakin viikatteessa.</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Vanhan Neuvostoliiton lipussa oli kuvattuna sirppi ja vasara. Taisi pieni tähtikin olla sirpin jatkeena. Vasara näyttää olevan pajavasara, jolla kyseinen sirppi on taottu. Nykyisessä Venäjän lipussa ei työkaluja kuvata. Leikkuupuimurit ovat sielläkin korvanneet sirpit ja viikatteet.

Viikate ja Viikatemies tunnettiin entisaikana  myöskin  Tuonelan "sadonkorjaajana". Kuitenkin viikatteella on ollut ihmiselon kannalta vieläkin tärkeämpi tehtävä. Sillä nimittäin kaadettiin heinä ja vilja säilöttäväksi seuraavan talven varalle.

 Ennen viikatetta sen tehtävät hoidettiin sirpillä. Sirppi oli puolipyöreä rautaesine, jonka sisäkaarre oli teroitettu hyvin teräväksi. Usein sirpin terä oli myös saatettu piikikkääksi. Kaaren toisessa päässä oli puinen kädensija.

 Viljan leikkaaja kokosi toiseen käteensä nipun korsia ja vetäisi sirpillä nipun poikki. Toisinaan viljanipun yhteydessä irtosi myös yksi tai useampia sormenpäitäkin. Entisaikaan tälläiset vajaasormiset henkilöt olivat melko yleisiä.

 Sitten Keski-Euroopasta Suomeen levisi viikate, jolla työskentely oli kymmenen kertaa nopeampaa kuin sirpillä. Viikatteen teriä oli kahta tyyppiä: taottu tai valettu raskaampi versio tai kevyt pellistä valmistettu terä.

 Taottu terä teroitettiin ensin tahkolla ja viimeistely hoidettiin kovasimella eli hiontakivellä. Peltiterä taas vuoltiin viilasta tehdyllä kaapimella. Tällä kaapimella ensin vuoltiin terä mahdollisimman loivaksi ja lopputyö hoidettiin taas kovasimella, kuten taotussakin viikatteessa.

 

]]>
0 http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114060-sirppi-ja-viikate#comments Wed, 15 Aug 2012 08:23:47 +0000 Raimo Myöhänen http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114060-sirppi-ja-viikate