*

Roskanpoimijan blogi

Kaikki blogit puheenaiheesta Arvonlisävero

Tulemme toimeen paremmin ilman Pääkaupunkiseutua

Kaupungistumiskeskustelu on mennyt sivuraiteilleen tuon tuosta ja se on valjastettu palvelemaan lähinnä Uudenmaan kasvuun vihkiytyneiden kirjoittajien tavoitteita. Suurin osa suomalaisista asuu kaupunkimaisissa taajamissa jo nyt. Maaseutu on taajamien ympärillä oleva lähes asumaton maa- ja metsätalousvyöhyke. Jotkut tarkoittavat kaupungistumisella ihmisten muuttamista Uudenmaan lähiöihin ja savipelloille vieri viereen ylihintaisille tonteille. Tällaisen kuvan keskustelusta pakostakin saa.

ALV tappaa kuluttajamyynnin

Yrittäjissä on kuulemma tulevaisuus, mutta eipä se hohtoiselta näytä. Pääministeri patistaa työttömiä työllistämään itsensä. Tämän vuoden alusta alv-verovelvollisuuden alaraja nostettiin 10 000 euroon. Verohuojennuksen yläraja nostettiin myös 30 000 euroon.  Kuulostaa hienolta, mutta käytännössä yhdentekevää paitsi sivutoimisille, palkkatyössä käyville yrittäjille.

Työn hinta / Palkka

OECD:n sivuilta löytyi verokiilalaskelmia. Keskituloisen palkasta meni sen mukaan Suomessa (2015) 43,88% tuloveroihin sekä palkan sivukuluihin. Kyllähän se kuulostaa paljolta. Entä jos tekemääsi työhön lisätään vielä arvonlisävero, 24% (linkin takaa löytyy excel-tiedosto OECD-maiden arvonlisäveroista)?

Veronkeräämisen moraalinen oikeutus kateissa

 

Veroja on kerätty aikojen kuluessa lähinnä kahdesta syystä: ylläpitämään pienen eliitin yltäkylläisyyttä tai demokraattisemmissa yhteiskunnissa ylläpitään kansan hyvinvointia sekä tasa-arvoisuutta. Suomen valtio on perustettu tälle jälkimmäiselle idealle ja sen pohjalta meille on luotu lainsäädäntö.

Kysyn kuitenkin, että mihin tämä yleisen hyvinvoinnin ja tasaveroisuuden idea on hukattu? Henkilökohtaisesti katson, ettei kunnilla ja valtiolla ole enää moraalista mandaattia kovinkaan suureen osaan siitä verokertymästä, jota he kansan pakottavat maksamaan.

Virossa alle 40.000 euron liikevaihdon yrityksiltä poistettiin arvonlisävero.

Viron hallitus päätti tänään nostaa yritysten arvonlisäveron maksuvelvollisuuden rajaa pienyritysten ja ammatinharjoittajien osalta 16.000€:n liikevaihdosta 40.000€:n ylittävään liikevaihtoon. Eli alle 40.000€:n vuosiliikevaihdolla toimivilla yrityksillä ei ole arvonlisäveron ilmoitusvelvollisuutta.

Viron hallitus todella panostaa yksityisyrittäjyyteen. Se ei tue yritysten monopolisoitumista, vaan estää sitä ja lisää yritysten kilpailua. Näillä toimilla edesautetaan talouden tervettä kehitystä, josta hyötyvät kuluttajat, yrittäjät ja valtio.

Ravintoloiden alkoholin alv:n lasku olisi investointi hyvinvointiin

Olen kuullut useasta eri lähteestä, että pitkäaikainen unelmani ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveron laskemisesta ruoan tasolle alkaa saamaan kannatusta muiltakin, kuin edustaja Pelkoselta (Kok.), joka on jo vuosia ajanut tätä tolkullista asiaa. Itseasiassa kaikissa hallituspuolueiden (Kok., Kesk. & PS) eduskuntaryhmissä asialle alkaa löytymään sen verran tukea, ettei se ole enää edes vain yhden ihmisen unelma. Tämä olisi myös uudistus, jota ei vastustettaisi edes oppositiossa ja jolle sosiaalisessa mediassa jopa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on näyttänyt vihreää valoa.

Verotukseen tarvitaan rakennemuutos

Hallitus on julistanut moneen kertaan, ettei verotus saa nousta. Verojen korottaminen ei kuulu keinovalikoimaan valtion budjetin alijäämän paikkaamiseksi. Kansalaisen kannalta eroa ei ole paljon sillä, kerätäänkö tuloja verojen vai muiden maksujen muodossa. Kansalaiselle ratkaisevaa on käteen jäävä käytettävissä oleva tulo. Nyt monia erilaisia maksuja on korotettu jopa kymmenillä prosenteilla, jolloin käytettävissä olevat tulot ovat pienentyneet olennaisesti. Siksi puheet verojen korotuksista pidättäytymisestä ovat tosiasiallisen tilanteen sivuuttamista.

ALV:n puolesta ja vastaan

Kuinka monesti oletkaan kuullut sanottavan, että pitää verottaa kulutusta eikä työtä. Arvonlisävero (ALV) on hyvä vero ja tulovero on huono vero. Kulutuksesta tulee mieleen Oiva Lohtanderin herkkupöytä SAK:n hyllytetyssä TV -mainoksessa vuodelta 2007 ja työstä Koskelan Jussin suo, kuokka ja hikikarpalot ”Täällä Pohjantähden alla” -elokuvassa vuodelta 1968. Mutta onko kaikki tosiaan näin yksinkertaista. Lyhyesti sanottuna ei.

Arvonlisäveroa ollaan sittenkin nostamassa

Kauppalehden tietojen mukaan hallituspuolueet ovat nostamassa arvonlisäveroa yhdellä prosenttiyksiköllä. Mahdollisuuksia luovempiinkin ratkaisuihin veron korottamiselle on, mutta siitä tullaan todennäköisesti käymään omat erilliset vatuloinnit tulevaisuudessa. Niin tai näin, alvin korotus tulee kiristämään kansalaisten verotusta tuntuvasti ja yksi hallitusohjelman kirjaus osoittautuu taas kuolleeksi kirjaimeksi.

Kannattavatko perussuomalaiset alvin nostoa vai eivät?

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä esitti edustaja Ville Vähämäen suulla viime viikolla ns. fiskaalista devalvaatiota, joka yksinkertaisimmillaan tarkoittaa arvonlisäverojen korottamista ja työnantajamaksujen alentamista.  Puheenjohtaja Soini kertoi tänään uutisissa, etteivät perussuomalaiset aja arvonlisäveron nostoa mutta sekään vaihtoehto ei ole poissuljettu.

Ettäkömitenkäkö?

Kuka tuosta enää selvän ottaa?  

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä